След неочакван съдебен процес: Алексей Навални остава в ареста до 15 февруари Снимка: © Twitter
  • Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще остане в ареста общо 30 дни – до 15 февруари. Това реши съдът на московския район Химки. Той бе свикан в полицейското управление, където ръководителят на Фонда за борба с корупцията бе задържан.
  • Причината за ареста му са "многократни нарушения на изпитателния срок" по условна присъда от 2014 г. Той не е успял да изпълни условията, тъй като беше отровен с Новичок и не се намираше на територията на Русия.
  • Пред залата се събраха над 200 негови поддръжници, които скандираха името му. Навални нямаше възможност да се види с адвокат в продължение на часове, а според ФБК – не е получил храна в ареста.
  • В неделя той бе задържан на летище „Шереметиево“ в Москва при пристигането си от Берлин, където прекара 5 месеца след отравянето.
  • Световните лидери призоваха руските власти за моментално освобождаване на опозиционера. Българският премиер Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева също осъдиха задържането на политика. Към тях се присъединиха Ангела Меркел, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Майк Помпео.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални ще остане в ареста общо 30 дни - до 15 февруари, съобщи говорителят му Кира Ярмиш. Това реши съдия Елена Морозова, след като властите създадоха импровизиран съд във Второ полицейско управление в град Химки. Там, в продължение на няколко часа, се гледаше мярката за неотклонение на политика, докато отвън се събраха над 200 души в негова подкрепа.

Навални ще бъде отведен в затвор №12 в Зеленоград – край столицата Москва. Ще остане там, докато не излезе на свобода, съобщи представителят на властите Ева Меркачова, цитирана от „Дожд“.

Задържаният в неделя опозиционер публикува видео от малката съдебна зала: "Не разбирам какво става тук. Заседание на съда в полицейско управление? Като бункер е. Това е висша степен на беззаконие".

Федералнанта служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) още в неделя поиска постоянно задържане на политика до съдебния процес на 29 януари, който ще се произнесе за превръщането на условната му присъда в ефективна. Причината са "многократни нарушения на изпитателния срок" по нея. Той е обвинен, че не се е върнал веднага в Русия след изписването си от берлинската клиника "Шарите". По-леката мярка изисква от него да се явява редовно в полицейското управление - нещо, което той нямаше как да стори след отравянето с Новичок.

Въпреки минусовите температури, пред Второ полицейско управление в Химки се бяха събрали поддръжници на ръководителя на Фонда за борба с корупцията, които скандираха "Срам!" и "Свобода!" след решението на съдията. Отвън бяха позиционирани и представители на специалните военни части ОМОН.

Навални не знаеше, че ще се изправи пред Районния съд днес. Причината, заради която властите не са отвели политика в съда, а са извикали съдии в полицията, е "спазване на ограничителните мерки срещу Covid-19". Те се оправдаха с това и не допуснаха всички журналисти в залата заради социалната дистанция, която трябва да се спазва.

Въпреки призивите на Навални за "максимално открит процес", той не бе такъв. Над 15 часа след като бе задържан при завръщането си в страната, опозиционерът не можеше да използва услугите на адвокат и се твърдеше, че не е получил храна в ареста. Според Фонда за борба с корупцията - Навални е разполагал само с няколко минути, за да се види с адвоката си.

Политикът призова представители на всички медии да бъдат допуснати в залата. "Настоявам за възможно най-открит процес - нека всички медии да видят какъв невероятен абсурд се случва тук", каза той, цитиран от zona.media. Не всички журналисти обаче са били допуснати.

От ФБК дори се съмняваха, че Навални се намира в Химки и започнаха да допускат хипотезите, че е бил отведен от властите в друго управление през изминалата нощ, тъй като никой не го бе виждал.

Алексей Навални е задържан на летище "Шереметиево" при завръщането си в Москва

В неделя вечер той се върна в Русия след 5 прекарани месеца в Германия, където се възстановяваше от отравянето с нервния агент Новичок. Самолетът от Берлин кацна на летище „Шереметиево“, но след като Навални и съпругата му Юлия се насочиха към паспортен контрол, опозиционерът беше задържан от Гранична полиция. Причината - политикът е нарушил многократно изпитателния срок на условната си присъда.

„Навални все още се намира в управлението в Химки. Дори не му дават храна. Настояваме да му позволят да се види с адвоката си! Всеки има правото на защита!“, написаха от Фонда за борба с корупцията в понеделник сутрин, преди началото на съдебното заседание.

Директорът на ФБК Иван Жданов твърдеше, че властите са обещали, че ще осигурят среща между политика и адвокат в 9 ч. на 18 януари, но това не се случи. Юристите Олга Михайлова и Вадим Кобзьов били допуснати във Второ управление, но не им е било позволено да се видят с Навални, казват от щаба на политика.

„Знаете как стоят нещата. Нужно е да настояваме колкото се може повече Навални да разполага с адвокат. Алексей е задържан от 14 часа, но все още не му е позволено да се възползва от правото си на телефонен разговор. Всички задържани имат това право. Сега му отнемат и правото на защита“, написа говорителят му Кира Ярмиш в Twitter.

Тя добави, че юристът Олга Михайлова е чакала пред управлението в Химки в продължение на час и е предоставила сертификата си на полицията, но са ѝ отказали достъп, без да дадат обяснения.

Още в неделя вечер юристът на ФБК Вячеслав Гимади каза, че не му е позволено да се види с Навални. Причината, която властите изтъкнали, била, че политикът спи.

Иван Жданов подозираше, че Навални е бил отведен в друго полицейско управление и изобщо не се намира в Химки. „Никой не го е виждал. Само полицията твърди, че е там, но откога им вярваме? Където и да е Алексей, той трябва незабавно да се види с адвоката си“.

Премиерът Бойко Борисов осъди задържането на Навални. "Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му", написа той във Facebook. "В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията".

В профила си в Twitter българският външен министър Екатерина Захариева написа: „Разтревожени сме от ареста на Алексей Навални при пристигането му в Русия след животоспасяващо лечение от отравяне с Новичок. Настояваме руските власти да го освободят незабавно“.

Президентът на Европейската народна партия Доналд Туск каза, че Навални не е бил „пречупен“ с отрова, „няма да го пречупят и със затвор“. „Нека нашата солидарност бъде негова сила“.

В коментар към публикацията му Соломон Паси добави: „Трябва да предприемем спешни политически мерки, за да обезкуражим Кремъл да стори това“. Той отбеляза в коментара си председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, Джо Байдън и вицепрезидента на ЕК Джосеп Борел, отговарящ за външните взаимоотношения на ЕС и за сигурността.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа, че задържането на руския опозиционер е „неприемливо“. Фон дер Лайен също осъди действията на властите в Москва и настоя за незабавно освобождаване на опозиционера.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза, че Америка „категорично осъжда“ ареста.

"Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност", написа съветникът по национална сигурност на САЩ, избран от Джо Байдън – Джейк Съливан.

Германия, Франция и Канада също осъдиха ареста на един от най-големите опоненти на Владимир Путин, като канцлерът Ангела Меркел зае твърда позиция за пускането на свобода на Навални. Правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че счита ръководителя на ФБК за политически затворник, тъй като е преследван заради убежденията си.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна към чуждестранните лидери „да спазват международното право“ и „да се справят с проблемите в собствените си страни“.

Москва предупреди, че готви арест за Навални още в края на миналата година. Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия му даде ултиматум да се яви в офисите ѝ през декември 2020, но политикът се намираше в Берлин. Тогава службата обяви, че Навални е излекуван след отравянето и вече няма извинение да избягва наблюдение от Криминалния инспекторат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024