Соларният телескоп "Даниел К. Инуйе" е успял да заснеме записи и снимки на повърхността на Слънцето, в най-висока резолюция, постигана в историята на научните наблюдения.

Изображенията бяха разпространени от Националната соларна обсерватория на САЩ, която управлява най-големия соларен телескоп в света. Записите са направени между 10 и 12 декември 2019 г. от телескопа, който се намира на върха Халеакала на орстров Мауи.

Учените посочват, че технологията може да постави началото на нова ера за соларните изследвания, разбирането за процесите в звездата и отраженията им върху Земята.

Клиповете показват запис на движенията на площ от 36500 х 36500 километра и още по-голямо приближение - 19000 х 10700 км.

Изображенията показват огромни "клетки" от плазма, които покриват цялото Слънце. Дори най-малките структури всъщност заемат огромно пространство, като размерът на всяка от тях е сравним с площта на Тексас, казват изследователите от Обсерваторията. Разместванията и трансформациите, които телескопът е успял да запише, са белег за мощните процеси, които пренасят горещината от вътрешността на Слънцето към външната му обвивка.

Соларната плазма се надига в горящата сърцевина на всяка "клетка", изстива и отново потъва под повърхността.

Телескопът има уникална разделителна способност и чувствителност, които позволяват използването му за първите изследвания на магнитното поле на Слънцето и влиянието на неговите частици върху сателитите, електрическите мрежи и комуникационната инфраструктура на Земята. Новият телескоп ще се използва и за изясняване на въпроса защо слънчевата корона е по-гореща от видимата му повърхност.

Изграждането на базата на остров Мауи започва още през 2012 г., като засега са включени само част от измервателните й уреди. Останалите инструменти ще бъдат пуснати в експлоатация до юли 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024