Още една силна иранка без забрадка

Най-добрата шахматистка на Иран направи своя решителен ход: игра без хиджаб по време на Световната купа в Алмати, Казахстан. Въпреки че нито един ирански спортист няма право да се състезава без забрадка, дори и в чужбина, Сара Хадем го направи.

Хадем е участва в Световната купа "по собствено желание и за своя сметка", коментира в своя позицията Иранската шахматна федерация, а председателят ѝ Хасан Тамини каза, че е изненадан от решението на Хадем да не носи забрадка. "Досега винаги е следвала насоките".

25-годишната Сара Хадем, съкращение от Сарасадат Хадемалшарие, се състезава на международно ниво от малка. В шахмата е обичайно играчите да се състезават в различни държавни лиги - Сара играе в бундеслигата за Hamburger Sportklub от 2014 г.

Андреас Алберс, член на клуба, описва Хадем пред "Зюддойче Цайтунг" като "супер популярен и супер интелигентен" играч. Характерната дисциплина на иранката е блиц шах - вариант, в който играчите разполагат само с пет минути на партия.

В ранглиста на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) тя заема 17-то място сред жените и е най-добра иранска състезателка.

Турнирът е Алмати се провежда във фитнес зала, където са наредени сто игрални маси, а зрителите използват бинокли, за да гледат партиите от световното първенство по бърз и блиц шах. От тавана висят националните знамена на играчите.

До момента иранката не е коментирала публично защо е играла без забрадка. Семейството ѝ все още се намира в Иран. Знае се, че Сара Хадем е пътувала за турнира между Коледа и Нова година със съпруга си и десетмесечния им син и че семейството притежава къща в Испания.

В Instagram във вторник Хадем написа под снимката, която я показва усмихната и с разпусната коса на Световното първенство по футбол, че Иран все още е нейният първи дом и тя определено ще се върне там "в точния момент". Нарича емиграция си "семейно, а не политическо решение" и добавя, че няма да отговарям пред федерацията и министерство на спорта."

През 2017 г. Хадем се омъжва за ирано-канадския филмов режисьор Ардешир Ахмади . Ахмади прави документални филми за поп и рап сцената в Иран. Според доклад на иранска НПО той е бил арестуван за три месеца през 2014 г. по неясни обвинения.

Преди няколко години Хадем записа видеоклип, в който критикуваше властите, че не позволяват на иранските спортисти да се състезават срещу израелски. Това е и причина най-добрият ирански шахматист Алиреза Фируджа, в момента четвърти в световната ранглиста, да премине в отбора на Франция.

Интересно е, че шахът, за разлика от спортове като плуване или бокс, е достъпен за много жени в Иран. Строгите правила за облекло, разбира се, не са недостатък в шаха.

Думата шах идва от персийското "schah" за крал, настолната игра има много дълга традиция в Иран. След ислямската революция аятолах Хомейни го забранява за няколко години, защото се смята за хазартна игра, тъй като много хора го играят в парковете срещу залог за победата.

В събота в Иран бяха обесени още двама души заради участието си в антиправителствените протести. Това са Мохамад Махди Карами и Сейед Мохамад Хосейни, предава CNN. Карами е ирано-кюрдски шампион по карате, а Хосейни - треньор-доброволец.

Двамата мъже бяха осъдени за убийството на член на военните сили на Иранската революционна гвардия през ноември, които упражняват насилие срещу протестиращите от името на държавната власт.

Съдът осъди двамата мъже на първа инстанция на смърт в началото на декември. Във вторник миналата седмица върховният съд на страната потвърди смъртното решение.

От началото на протестите през септември най-малко 517 протестиращи са били убити. 19 262 иранци са задържани, сочат последните данни на информационната агенция на активистите за правата на човека.

На 41 души са издадени смъртни присъди, като тази бройка може да е и по-висока. През декември други двама души бяха екзекутирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024