Най-големият процес в модерната история на Франция: 20 души ще бъдат съдени за атаката в "Батаклан" Снимка: © Getty Images

Започва най-големият съдебен процес в модерната история на Франция. От 8 септември, в период от общо 9 месеца, пред съда ще се изправят съучастниците в терористичните атентати в Париж от 13 ноември 2015, при които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени.

Нападенията, отговорност за които пое „Ислямска държава“, бяха извършени в концертната зала „Батаклан“, на стадион „Сен Дени“ и в няколко ресторанти и барове във френската столица.

Екстремистите извършиха стрелба и бомбардировка, които ще останат запомнени като най-голямото зверство в страната след края на Втората световна война.

Единственият оцелял от нападателите – Салех Абдеслам, ще се изправи пред съда заедно с още 13 подсъдими. Процесът ще се проведе в специално изградена за събитието сграда в Париж, като в залата ще има място за 550 души.

В следващите 9 месеца ще има 140 дни на изслушвания, в които са включени 330 адвокати и 1800 ищци. Ще бъдат чути показанията на около 300 свидетели, в това число оцелели след атаките и Франсоа Оланд, който беше президент на страната в този период. „Това е важен момент за близките на жертвите“, каза Оланд пред медиите преди началото на процеса.

Филип Дюперон, който е загубил сина си Тома след нападението в „Батаклан“, каза, че изпитва смесени чувства, но най-вече нетърпение и стрес. „Ще бъде момент, който отново ще ни върне болката“.

Един от оцелелите – Жером Бартелеми, иска да чуе как останалите ранени са се справили от психическа гледна точка.

Общо подсъдимите са 20, но шестима са съдени задочно. Всички те се изправят пред обвинения в убийство, съучастие в убийство и терористичен заговор. Повечето от тях, включително Абдеслам, може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни.

31-годишният Абдеслам е обвинен в осигуряване на логистика за нападателите. Мъжът напусна местопрестъплението, като остави на място колан с експлозиви. По-късно полицията установи, че той е бил дефектен и не се е задействал.

Абдеслам се превърна в най-издирвания човек в Европа и 4 месеца по-късно беше арестуван в Брюксел при престрелка със силите на реда.

В сряда той и другите подсъдими пристигнаха в съда с полицейски кордон и засилена охрана.

Зоната около съда беше блокирана от тежко въоръжена полиция. Влизащите в сградата за процеса трябва да преминат през специални пунктове за проверка.

Процесът ще бъде записан за архивите, но няма да бъде излъчван на живо по телевизията. Ищците, които не могат да присъстват, ще се включат онлайн.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024