Най-големият процес в модерната история на Франция: 20 души ще бъдат съдени за атаката в "Батаклан" Снимка: © Getty Images

Започва най-големият съдебен процес в модерната история на Франция. От 8 септември, в период от общо 9 месеца, пред съда ще се изправят съучастниците в терористичните атентати в Париж от 13 ноември 2015, при които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени.

Нападенията, отговорност за които пое „Ислямска държава“, бяха извършени в концертната зала „Батаклан“, на стадион „Сен Дени“ и в няколко ресторанти и барове във френската столица.

Екстремистите извършиха стрелба и бомбардировка, които ще останат запомнени като най-голямото зверство в страната след края на Втората световна война.

Единственият оцелял от нападателите – Салех Абдеслам, ще се изправи пред съда заедно с още 13 подсъдими. Процесът ще се проведе в специално изградена за събитието сграда в Париж, като в залата ще има място за 550 души.

В следващите 9 месеца ще има 140 дни на изслушвания, в които са включени 330 адвокати и 1800 ищци. Ще бъдат чути показанията на около 300 свидетели, в това число оцелели след атаките и Франсоа Оланд, който беше президент на страната в този период. „Това е важен момент за близките на жертвите“, каза Оланд пред медиите преди началото на процеса.

Филип Дюперон, който е загубил сина си Тома след нападението в „Батаклан“, каза, че изпитва смесени чувства, но най-вече нетърпение и стрес. „Ще бъде момент, който отново ще ни върне болката“.

Един от оцелелите – Жером Бартелеми, иска да чуе как останалите ранени са се справили от психическа гледна точка.

Общо подсъдимите са 20, но шестима са съдени задочно. Всички те се изправят пред обвинения в убийство, съучастие в убийство и терористичен заговор. Повечето от тях, включително Абдеслам, може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни.

31-годишният Абдеслам е обвинен в осигуряване на логистика за нападателите. Мъжът напусна местопрестъплението, като остави на място колан с експлозиви. По-късно полицията установи, че той е бил дефектен и не се е задействал.

Абдеслам се превърна в най-издирвания човек в Европа и 4 месеца по-късно беше арестуван в Брюксел при престрелка със силите на реда.

В сряда той и другите подсъдими пристигнаха в съда с полицейски кордон и засилена охрана.

Зоната около съда беше блокирана от тежко въоръжена полиция. Влизащите в сградата за процеса трябва да преминат през специални пунктове за проверка.

Процесът ще бъде записан за архивите, но няма да бъде излъчван на живо по телевизията. Ищците, които не могат да присъстват, ще се включат онлайн.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023