Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

Един от най-радикалните германски "инфлуенсъри" сред любителите на конспиративни теории Оливер Яних е арестуван във Филипините.

Според "Шпигел" Яних е разследван от азиатските власти по подозрения за извърешно престъпление - извън факта, че Германия е издала заповед за арест срещу него още от 22 април заради публичните му призиви към насилие.

Оливер Яних привлича вниманието на властите по време на пандемията, когато се утвърждава като един от най-агресивните разпространители на фалшиви новини.

Още от 2017 г. той е явен привърженик на конспирациите, които се развиват в т.нар. мрежа QAnon в САЩ, обвиняваща политическия елит на Демократичната партия за всевъзможни сензационни престъпления.

Основният "закон" на QAnon гласи, че Доналд Тръмп води тайна война срещу сатанистки заговор на педофили, управляващ световна мрежа за трафик на деца. Теорията твърди, че предстои ден, наречен „Бурята“, в който бившият вече американски държавен глава ще арестува всички членове на тази тайна група. Нито една част от нея не е базирана на факти, но завладя умовете на множество американци - до такава степен, че на 6 януари 2021 г. част от тях щурмуваха Капитолия.

Германия също се оказа във "вихъра" на QAnon през последните две години заради напрежението около налагането на противоепидемичните мерки заради Covid.

Каналът на Яних в YouTube е изтрит през есента на 2020 г., но той продължава да разпространява свободно съдържанието си в Telegram.

Германската прокуратура го разследва за това, че публично е обидил друг човек и че е призовавал за убийството на бивши членове на федералните и местните власти в периода 2020-2021.

Той е наблюдаван от разследващите от години, които го описват пред "Шпигел" като "най-известният представител на QAnon в германоезичния свят".

Целта на Яних била да разпространява крайно дясно екстремистко съдържание и да захранва масово недоверие у последователите си срещу социалната, икономическата и политическата система на ГЕрмания.

От няколко години Оливер Яних живее във Филипините, където е изградил общност от "съмишленици" на остров Таблас. В сряда сутрин блогър от Австрия, който искал да направи интервю с него за "новите данни за масонството", но разговорът не се е състоял, защото Яних го е информирал за ареста.

Германецът е работил в миналото като финансов журналист, но през 2015 г. той е осъден за пазарна манипулация, след като е направил препоръка за закупуване на акции на канадска компания през списанието си, без да разкрие, че самият той държи значителни дялове в нея и има директен интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024