Един от най-радикалните германски "инфлуенсъри" сред любителите на конспиративни теории Оливер Яних е арестуван във Филипините.

Според "Шпигел" Яних е разследван от азиатските власти по подозрения за извърешно престъпление - извън факта, че Германия е издала заповед за арест срещу него още от 22 април заради публичните му призиви към насилие.

Оливер Яних привлича вниманието на властите по време на пандемията, когато се утвърждава като един от най-агресивните разпространители на фалшиви новини.

Още от 2017 г. той е явен привърженик на конспирациите, които се развиват в т.нар. мрежа QAnon в САЩ, обвиняваща политическия елит на Демократичната партия за всевъзможни сензационни престъпления.

Основният "закон" на QAnon гласи, че Доналд Тръмп води тайна война срещу сатанистки заговор на педофили, управляващ световна мрежа за трафик на деца. Теорията твърди, че предстои ден, наречен „Бурята“, в който бившият вече американски държавен глава ще арестува всички членове на тази тайна група. Нито една част от нея не е базирана на факти, но завладя умовете на множество американци - до такава степен, че на 6 януари 2021 г. част от тях щурмуваха Капитолия.

Германия също се оказа във "вихъра" на QAnon през последните две години заради напрежението около налагането на противоепидемичните мерки заради Covid.

Каналът на Яних в YouTube е изтрит през есента на 2020 г., но той продължава да разпространява свободно съдържанието си в Telegram.

Германската прокуратура го разследва за това, че публично е обидил друг човек и че е призовавал за убийството на бивши членове на федералните и местните власти в периода 2020-2021.

Той е наблюдаван от разследващите от години, които го описват пред "Шпигел" като "най-известният представител на QAnon в германоезичния свят".

Целта на Яних била да разпространява крайно дясно екстремистко съдържание и да захранва масово недоверие у последователите си срещу социалната, икономическата и политическата система на ГЕрмания.

От няколко години Оливер Яних живее във Филипините, където е изградил общност от "съмишленици" на остров Таблас. В сряда сутрин блогър от Австрия, който искал да направи интервю с него за "новите данни за масонството", но разговорът не се е състоял, защото Яних го е информирал за ареста.

Германецът е работил в миналото като финансов журналист, но през 2015 г. той е осъден за пазарна манипулация, след като е направил препоръка за закупуване на акции на канадска компания през списанието си, без да разкрие, че самият той държи значителни дялове в нея и има директен интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"

Жените от родната област на Сергей Шойгу излязоха на протест срещу войната

Властите в Тува дават по $90 на семействата с малки деца, чиито бащи отиват на фронта