Снимка: © https://tokyotoilet.jp/

Обществена тоалетна с прозрачни стени? Звучи толкова противопоказно и екстравагантно, че човек не може да повярва как консервативно общество като японското би се съгласило на такъв експеримент. 

Токио обаче не само приема предизвикателството, а и го превръща в забележителност. Новите тоалетни са поставени в един от най-оживениет райони на японската столица. 

Дизайнът принадлежи на архитектурното студио на Шигеру Бан и е създаден по идея на фондация "Нипон". 

Организацията събира 16 известни архитекти и им поставя задачата да реновират 17 обществени тоалетни в токийския район Шибуя, където се намират офисите на някои от най-големите японски и международни корпорации, множество търговски центрове и модни бутици. 

Предизвикателството пред архитектите е да променят масовото възприятие за градските тоалетни като на мрачни, нечисти и отблъскващи места. Проектите трябва да са достъпни за всички, независимо от пол, възраст или специални нужди, за да накарат хората да се чувстват удобно, когато използват обществените тоалетни, и да насърчават у следващия човек усещането за гостоприемство.  

Идеята на Шигеру Бан е сред най-оригиналните решения на този проблем. Санитарните обекти са изградени като тройка кубчета със стъклени стени, оцветени в синьо, жълто, зелено, розово, пурпурно и др. Отделенията са за мъжка, женска тоалетна и помещение за хора с увреждания. 

Прозрачният дизайн има практическо предназначение - така всеки човек може лесно да разбере дали тоалетната е свободна, преди да влезе. 

"Две са основните притеснения на хората при обществените тоалетни - особено за тези, които се намират в парковете. Първото: дали са чисти, а второто: дали няма някой вътре", казват от "Нипон" в обяснението си за проекта. 

Стъклата на тоалетните на Бан се замъгляват, когато вратата на кабинката се заключи. Ключалката е поставена ниско под хромираната дръжка на вратата. 

Два обекта по идея на Шигеру Бан вече са отворени за ползване, наред с три други обществени тоалетни създадени от дизайнерите Масамичи Катаяма, Фумихико Маки и Нао Тамура. 

Трима от авторите, които са работили по идеята на "Нипон", са носители на авторитетната награда "Прицкер" за високи постижения в сферата на архитектурата. 

Частната фондация ще си сътрудничи с районните власти на Шибуя за поддръжката на новите тоалетни. По план откриването им е трябвало да съвпадне с началото на Олимпийските игри в Токио (които бяха отложени заради Covid), за да символизира японското сърдечно гостоприемство.  Всички обекти ще бъдат изградени от Daiwa House Group - най-голямата компания за жилищно строителство в страната. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета