Най-новата забележителност на Токио? Прозрачните тоалетни Снимка: © https://tokyotoilet.jp/

Обществена тоалетна с прозрачни стени? Звучи толкова противопоказно и екстравагантно, че човек не може да повярва как консервативно общество като японското би се съгласило на такъв експеримент.

Токио обаче не само приема предизвикателството, а и го превръща в забележителност. Новите тоалетни са поставени в един от най-оживениет райони на японската столица.

Дизайнът принадлежи на архитектурното студио на Шигеру Бан и е създаден по идея на фондация "Нипон".

Организацията събира 16 известни архитекти и им поставя задачата да реновират 17 обществени тоалетни в токийския район Шибуя, където се намират офисите на някои от най-големите японски и международни корпорации, множество търговски центрове и модни бутици.

Предизвикателството пред архитектите е да променят масовото възприятие за градските тоалетни като на мрачни, нечисти и отблъскващи места. Проектите трябва да са достъпни за всички, независимо от пол, възраст или специални нужди, за да накарат хората да се чувстват удобно, когато използват обществените тоалетни, и да насърчават у следващия човек усещането за гостоприемство.

Идеята на Шигеру Бан е сред най-оригиналните решения на този проблем. Санитарните обекти са изградени като тройка кубчета със стъклени стени, оцветени в синьо, жълто, зелено, розово, пурпурно и др. Отделенията са за мъжка, женска тоалетна и помещение за хора с увреждания.

Прозрачният дизайн има практическо предназначение - така всеки човек може лесно да разбере дали тоалетната е свободна, преди да влезе.

"Две са основните притеснения на хората при обществените тоалетни - особено за тези, които се намират в парковете. Първото: дали са чисти, а второто: дали няма някой вътре", казват от "Нипон" в обяснението си за проекта.

Стъклата на тоалетните на Бан се замъгляват, когато вратата на кабинката се заключи. Ключалката е поставена ниско под хромираната дръжка на вратата.

Два обекта по идея на Шигеру Бан вече са отворени за ползване, наред с три други обществени тоалетни създадени от дизайнерите Масамичи Катаяма, Фумихико Маки и Нао Тамура.

Трима от авторите, които са работили по идеята на "Нипон", са носители на авторитетната награда "Прицкер" за високи постижения в сферата на архитектурата.

Частната фондация ще си сътрудничи с районните власти на Шибуя за поддръжката на новите тоалетни. По план откриването им е трябвало да съвпадне с началото на Олимпийските игри в Токио (които бяха отложени заради Covid), за да символизира японското сърдечно гостоприемство. Всички обекти ще бъдат изградени от Daiwa House Group - най-голямата компания за жилищно строителство в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023