Най-новата забележителност на Токио? Прозрачните тоалетни Снимка: © https://tokyotoilet.jp/

Обществена тоалетна с прозрачни стени? Звучи толкова противопоказно и екстравагантно, че човек не може да повярва как консервативно общество като японското би се съгласило на такъв експеримент.

Токио обаче не само приема предизвикателството, а и го превръща в забележителност. Новите тоалетни са поставени в един от най-оживениет райони на японската столица.

Дизайнът принадлежи на архитектурното студио на Шигеру Бан и е създаден по идея на фондация "Нипон".

Организацията събира 16 известни архитекти и им поставя задачата да реновират 17 обществени тоалетни в токийския район Шибуя, където се намират офисите на някои от най-големите японски и международни корпорации, множество търговски центрове и модни бутици.

Предизвикателството пред архитектите е да променят масовото възприятие за градските тоалетни като на мрачни, нечисти и отблъскващи места. Проектите трябва да са достъпни за всички, независимо от пол, възраст или специални нужди, за да накарат хората да се чувстват удобно, когато използват обществените тоалетни, и да насърчават у следващия човек усещането за гостоприемство.

Идеята на Шигеру Бан е сред най-оригиналните решения на този проблем. Санитарните обекти са изградени като тройка кубчета със стъклени стени, оцветени в синьо, жълто, зелено, розово, пурпурно и др. Отделенията са за мъжка, женска тоалетна и помещение за хора с увреждания.

Прозрачният дизайн има практическо предназначение - така всеки човек може лесно да разбере дали тоалетната е свободна, преди да влезе.

"Две са основните притеснения на хората при обществените тоалетни - особено за тези, които се намират в парковете. Първото: дали са чисти, а второто: дали няма някой вътре", казват от "Нипон" в обяснението си за проекта.

Стъклата на тоалетните на Бан се замъгляват, когато вратата на кабинката се заключи. Ключалката е поставена ниско под хромираната дръжка на вратата.

Два обекта по идея на Шигеру Бан вече са отворени за ползване, наред с три други обществени тоалетни създадени от дизайнерите Масамичи Катаяма, Фумихико Маки и Нао Тамура.

Трима от авторите, които са работили по идеята на "Нипон", са носители на авторитетната награда "Прицкер" за високи постижения в сферата на архитектурата.

Частната фондация ще си сътрудничи с районните власти на Шибуя за поддръжката на новите тоалетни. По план откриването им е трябвало да съвпадне с началото на Олимпийските игри в Токио (които бяха отложени заради Covid), за да символизира японското сърдечно гостоприемство. Всички обекти ще бъдат изградени от Daiwa House Group - най-голямата компания за жилищно строителство в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024