Снимка: © Getty Images

Намерението  за руска военна инвазия в Украйна не е блъф, а сериозна заплаха срещу системата на международните отношения.

Това не е проблем между Украйна, САЩ и Русия, а е проблем за всяка държава, която е получила независимостта и суверенитета си след разпадането на голяма империя. Затова е толкова важно НАТО да действа единно в отговор на руското предизвикателство. 

Това предупреждение отправя Фиона Хил в интервю за германския Der Spiegel в разгара на напрежението между Москва, Киев и НАТО. 

Хил е сред най-опитните експерти по Русия в САЩ. Родена през 1965 г. във Великобритания, възпитаничка на университетите "Сейнт Андрюс" и Харвард, тя е работила като съветник по националната сигурност в няколко президентски администрации - на Буш, Обама и Тръмп. 

Заедно с Клифърд Гади тя е автор на книга за управленския стил на Владимир Путин, което се базира на детайлно изследване на живота му от следвоенен Ленинград до съветското разузнаване в Източна Германия.  

Фиона Хил предупреждава, че в момента Русия се намира в една от най-изгодните си позиции за прилагане на твърда сила. 

Разполагането на близо 100 000 руски войници по границата с Украйна не е блъф - Путин никога не би предприел подобен ход, ако не е готов да действа с реална военна сила, казва тя. 

Причината за поведението му не се корени само в искането НАТО да не се разширява към републики от бившия СССР, каквато е Украйна, смята Фиона Хил. 

"Путин вижда в НАТО своеобразно продължение на САЩ. В документа, който Русия изпрати на Съединените щати, не се казва само че НАТО трябва да се въздържа от разширяване към страните от бившия Съветски съюз, а се изисква изтегляне на материали и войски, което би довело до неутрализиране на отбранителните сили в Източна Европа. През 1994 г. последните съветски войски напуснаха Източна Европа и Прибалтийските републики. Това за Путин винаги е било неприемливо.

"Затова той иска да отблъсне САЩ от Европа, така както Съветският съюз беше принуден да напусне Източна Европа преди близо 30 години", казва тя. 

Хил призовава западните държави да осъзнаят нуждата от единна реакция срещу предизвикателството от страна на Русия спрямо световния ред. 

"На практика една държава се опитва да каже на друга, че няма право да съществува. Това е тип политика, който познаваме от други векове и заради който се стигна до две световни войни. Това е заплаха за всяка държава, която е получила своята независимост и суверенитет след разпадането на голяма империя. Поради тази причина сме изправени пред фундаментален въпрос за сигурността и имаме нужда от единна реакция, която да покаже ясно, че светът се е променил", казва тя. 

Украйна е втората по големина държава в Европа след Русия с население от около 45 млн. души, напомня Фиона Хил: "Ако допуснем независимостта на Украйна да бъде нарушена, това ще даде възможност на други държави да решат, че могат да последват примера на Русия". 

Владимир Путин умее да се възползва от грешките и разделението между западните страни. Той вижда, че САЩ не са в силна позиция, Великобритания е в конфликт с Франция и с почти целия ЕС, Полша се конфронтира с Европейската комисия. 

Фиона Хил смята, че Германия носи споделена отговорност за кризата, в която се намират отношенията между НАТО и Русия в момента. 

Тя напомня за срещата на върха на пакта през 2008 г. в Букурещ, когато Ангела Меркел се обявява против присъединяването на Грузия и Украйна в НАТО. Вместо това се приема компромисно решение, което не изключва интеграционния процес, но така и не залага конкретен график. 

"Убедена съм, че нашите проблеми могат да бъдат проследени директно до 2008 г., когато всички участници в преговорите се опитаха да постигнат компромис, за да запазят имиджа си. Това ни доведе до бедствието, което в момента преживяваме", казва Фиона Хил. Проектът за газопровода "Северен Поток 2" е още един пример. 

На въпроса дали Байдън е сгрешил с това, че не наложи допълнителни санкции на Русия заради него, тя отговаря: "Байдън гледаше на този въпрос през отношенията между Германия и САЩ. Докато Тръмп все още беше президент. се смяташе, че колкото повече американският президент упражнява натиск и колкото повече говори по темата, толкова повече германците се ядосват. Байдън смяташе, че германците би трябвало сами да решат какво да правят. Но трябва да им бъде ясно, че този газопровод е политически инструмент за натиск в ръцете на Русия". 

Истинската повратна точка, според нея, е войната в Ирак от 2003 г., която тя нарича "тежка стратегическа грешка" на САЩ. 

"Войната промени из основи руската перспектива спрямо САЩ, защото се знаеше, че иракският диктатор Саддам Хюсеин не разполага с оръжия за масово унищожение. Путин стигна до извода, че Вашингтон цели смяна на режима. Това създаде извънредно недоверие в Москва, където решиха, че ще са следващите в списъка на САЩ", казва тя. 

Моментът, който Кремъл избра за натиска срещу Украйна, не е случаен.

Зима е, Европа преживява енергиен недостиг, защото Русия не изнася достатъчно петрол и газ. Москва вижда, че европейските държави все повече се ангажират с прехода към възобновяеми енергийни източници заради климатичната си политика.

Това ще доведе до спад на руското влияние чрез износа на суровини, но напрежението няма да утихне от само себе си, само с проява на търпение в Европа. 

"В момента може би Русия се намира в най-добрата си позиция от години. Има военни способности да покори всеки от съседите си с изключение на Китай и САЩ. Затова е толкова важно НАТО да действа в единство. Не става дума да търсим конфронтация с Русия. Но Русия е готова да заплашва другите, когато смята, че има военно предимство", казва Хил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"