"Не идвайте, за да си правите трагични селфита": Пресконференцията на Зеленски в метрото на Киев Снимка: © Getty Images

Десетки чуждестранни журналисти се събраха в метрото в Киев в събота срещу неделя на Великден, за да разговарят очи в очи с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Два месеца след началото на руската инвазия в Украйна, Зеленски и екипът му се събраха на среща с представители на медии от цял свят - от CNN до китайската държавна телевизия. Това е и първата голяма пресконференция на украинския президент от началото на военните действия, макар че той многократно правеше видеообръщения към парламентите на множество страни по света.

Изборът на една от платформите на метрото в украинската столица за тази среща не е случаен.

От началото на войната киевското метро се оказа едно от най-сигурните убежища за хората, които бягаха от руските бомбардировки. Влаковете на обществения транспорт продължаваха да се движат дори по време на специалната среща на медиите със Зеленски.

В разговора с журналистите украинският президент обяви, че американският държавен секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посетят столицата в неделя. Това би било най-високото американско присъствие в Украйна от началото на войната.

Зеленски обаче предупреди чуждестранните правителствени ръководители да заповядат в Украйна само ако са готови да предложат помощ в отбраната на страната.

"Ние не сме държава за трагични селфита", каза той по повод евентуалните опити на чуждестранни политици да си правят PR-кампании за сметка на Украйна.

Той благодари на САЩ и Великобритания за военната помощ, като предупреди, че ако западните сили прекъснат достъпа на Украйна до оръжия и боеприпаси, Украйна ще престане да съществува като държава, а ще бъде превърната в изгорена земя.

Володимир Зеленски обърна специално внимание на жертвите от последния обстрел над Одеса, при който загинаха 8 души - сред тях млада майка и тримесечната ѝ дъщеря.

"Войната е започнала, когато това бебе е било само на един месец. Можете ли да си представите какво се случва", коментира той в емоционално обръщение пред журналистите.

Зеленски постави под въпрос възможността за лични преговори с Владимир Путин, като посочи, че това няма да бъде възможно, ако руската армия избие украинските бойци в завода край Мариупол или ако окупационните сили се опитат да проведат фалшиви референдуми за автономия в областите, които вече са под руски контрол.

Той разкритикува генералния секретар на ООН Антонио Гутереш за това, че се опитва да посредничи за мирните преговори, но първо планира да посети Москва, а едва по-късно - Украйна.

"В тази последователност няма никаква логика. Ако искаш да приключиш тази война, трябва да знаеш какво се случва. А какво ще види той в Москва? Няма трупове на Кутузовския проспект. Струва ми се, че би било по-логично първо да дойде в Украйна, да види какво се случва, и след това да замине за Русия, за да говори с тях", казва той.

Зеленски потвърди, че руският олигарх Роман Абрамович е посещавал Киев и че има информация, че той е част от руската преговорна група. Той обаче посочи, че не би искал да коментира какъв е бил форматът на срещите му в украинската столица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024