Не работят, не учат, не се обучават: Светът има сериозен проблем с младите Снимка: © Getty Images

Младежката безработица в световен мащаб рязко нараства, като във втората по големина икономика – Китай – тя е рекордно висока. Още по-проблематичен е по-малко известният коефициент Neet, който измерва дела на младежите, които не работят, не учат и не се обучават, пише Financial Times.

Нарастващият процент на Neet трябва да бие тревога навсякъде. В световен мащаб този показател тихомълком надхвърли 20% – ниво, невиждано от почти две десетилетия. А работата често е неподходяща, зле платена и предимно неформална, според Международната организация на труда. Не са единични случаите на млади специалисти, дори такива с придобита докторска степен, да се хващат на неквалифицирана работа на непълен работен ден.

Това понижаване на квалификацията на работните места е характерен икономически белег, особено за икономики с по-ниски доходи този проблем е широко разпространен. Но и по-развитите, като някои части на САЩ, също не са имунизирани.

Залогът е най-висок за най-бедните и нестабилни икономики, като Нигер, Йемен и Сомалия, където рязкото покачване на нивата на безработица води до катастрофални икономически и социални последици. В момента този проблем се изостря от прекомерно високите цени на храните и енергията.

Във време на многобройни сътресения по-високите нива на Neet допълнително засилват острата уязвимост. Това важи за недиверсифицираните, зависими от ресурсите и небалансирани по отношение на пола икономики. В световен мащаб 32% от младите жени са неактивни в сравнение с около 15% от младите мъже. В Южна Азия обаче разликата главозамайваща – 53% срещу едва 6%.

Икономическите последици от този дисбаланс са сериозни. Нарастващите нива на неравнопоставеност ще доведат до намаляване на производителността, което води до така наречения капан на средните доходи. Когато производителността на страните е ниска, икономиката като цяло не достига по-високи доходи. Сравнете икономическата динамика на Ирландия и Южна Корея с хроничните сътресения в Мексико и Аржентина.

Дигитализацията и свързаните с нея работни места в „платинената икономика“ могат да обърнат тенденцията на нарастване на нивата на Neet в световен мащаб. Високотехнологичната дейност е повече от работа. Според икономиста Енрико Морети за всяко ново високотехнологично работно място в даден град се създават пет допълнителни невисокотехнологични работни места.

Въпреки това в множество развиващи се икономики достъпът до цифрови технологии остава зашеметяващо нисък, особено в селските райони, включително в големи икономики като Индия. Цифровите иновации носят и опасност за някои работници, тъй като могат да забавят заплатите, бързо да променят работните задачи или напълно да премахнат работните места.

Политиците обръщат внимание на тенденцията. Южна Корея например представи своя „Нов курс за човека“, който има за цел да се справи с последиците за пазара на труда от енергийния преход и по-голямата цифровизация. Целта е това да стане главно чрез обучение и застраховане на нестандартните форми на заетост.

В крайна сметка успехът в намаляването на коефициента на безработица ще зависи от конкретния контекст. За някои икономики, като тази на Мексико и Индия, подобряването на инвестиционния климат за чуждестранните фирми – и преливането на знания, които те носят – би дало приоритет на образованието.

По-добрите резултати в областта на образованието и пазара на труда, които стимулират иновациите и производителността, са от значение. Без по-нататъшно разбиране и справяне с проблема с коефициента на безработица растежът и благосъстоянието ще бъдат в застой.

Повишената финансова нестабилност, нарастващите разходи по заемите и геополитическите сътресения могат да означават, че предстоят последователни и многобройни сътресения. В този контекст коефициентът Neet е важен индикатор за широк спектър от уязвимости за младите хора – и основен барометър за благосъстоянието на следващото поколение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024