Не само "природата" е виновна за потопа в Царево

Тежките последствия от потопа в Царево не се дължат единствено на продължителните валежи, а на бездействието на местните власти, които са допуснали засипване дерета на локалните реки.

Това пише общинският съветник Емил Пейчев, който обяснява бедствието с "12-годишното безхаберие на кмета Георги Лапчев". В интервю за bTV той коментира още, че нито една от реките не е била почистена предварително, което е допринесло и за скъсването на няколко моста при преливането и затлачването.

"Години наред казвах и показвах, че не може да се засипват деретата, защото уж били“сухи“.Такова дере имаше в района на Пожарната в Царево, такова дере имаше до имота на Ангел Цигуларов (също член на ОбС-Царево от ГЕРБ, б.р.) в Промишлената зона. И понеже ги засипаха със земна маса и ги превърнаха в УПИ-та, сега водата няма откъде да изтече, залива и помита всичко по пътя си", пише той в публикация във Facebook. Пейчев е кандидат за кмет на Царево от ПП и е в опозиция на мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет.

По думите му - подобни "сухи" дерта са засипани и в района на къмпингите Арапя и Нестинарка, които също бяха заляти с поройна вода, отнесла караваните на туристите.

Той казва, че е подавал сигнали до районните инспекции на МОСВ, без резултат: "По тях имаше тръби, които отвеждаха водата. Тези тръби бяха запушени и върху тях бяха урегулирани имоти. Това е реално резултатът от безхаберието на нашите управници".

"Относно падналия мост между стария и новия град в Царево за тези, които не знаят или вече са забравили, ще припомня, че само преди около два месеца там се извърши ремонт, като се намали незнайно защо „прохода“ под моста. Тогава отново сигнализирах до компетентните органи, но без резултат", казва той.

Пред BTV Пейчев коментира, че точно на това място е изчезнал един от автомобилите, чиито пътници все още се издирват.

Пейчев твърди, че е подавал множество сигнали за състоянието на дерето в село Кости, заради което държавата е отпуснала почти 1,2 млн. лв. за почистването му през миналата година.

Кости също остана под вода в резултат на пороя. Репортаж на БНР от началото на 2022 г. показва, че местните хора се оплакват от това, че 20 години коритото на река Велека не е било почиствано нито веднъж, а вместо това се допуска сеч на гори. Поради тази причина при всеки по-сериозен дъжд селището се наводнява.

"За съжаление по най-трудния начин Природата днес ни показа какъв е истинският резултат от кметското безхаберие", коментира още Емил Пейчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024
Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Живот

Как двама братя откраднаха $25 млн. за 12 секунди

Възпитаниците на MIT са отмъкнали криптовалута със сложна технологична схема

15:27 - 16.05.2024