Снимка: © Getty Images

"Не се страхувам от Covid-19... Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника"

Това са думи на д-р Абду Шаркауи, специалист по вътрешна медицина и инфекциозни заболявания, асистент в Университета в Торонто. Посланието му с призив за разумно и съпричастно поведение в разгара на епидемията беше публикувано в профила му във Facebook, като за броени дни събра над 1,9 милиона споделяния. 

Предлагаме ви текста на д-р Шаркауи: 

"Аз съм лекар, специалист по инфекциозни заболявания. Занмиавам се с това повече от 20 години, като всекидневно срещам болни пациенти. Работил съм в централни градски болници и в най-бедните гета на Африка. 

ХИВ-СПИН, хепатит, туберкулоза, SARS, морбили, херпес зостер, коклюш, дифтерит - малко са заболяванията, с които не съм се занимавал в професионалния си път. И с изричното изключение на SARS, много малко от тях са ме карали да се чувствам уязвим, изумен или буквално уплашен. 

Не се страхувам от Covid-19.

Притеснявам се от последствията от новия инфекциозен агент, който се разпространи по света и продължава да намира "почва" на различни територии. С право се притеснявам за благосъстоянието на хората в напреднала възраст, с влошено здраве или без достатъчно финансови средства, които винаги страдат най-много, несъразмерно много, под влиянието на тази нова напаст. Но не се страхувам от Covid-19.

Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника и презапасяване с неприлично големи количества от всичко, което може да се вкара в бомбоумежище, пригодено за постапокалиптичен свят.  

Страхувам се, че респираторните маски N95 се крадат от болниците и клиниките за спешна помощ, където наистина са необходими за защита на здравните служители от първата линия - вместо това се носят по летища, молове и кафенета, с което само се внушава още повече страх и подозрение към другите хора. 

Страх ме е, че болниците ни ще бъдат претоварени от хора, които си мислят, че "май ми няма нищо, но по-добре да се тествам, за всеки случай, понеже не се знае...". Страх ме е, че хората със сърдечни проблеми, емфизема, пневмония и мозъчни удари ще платят цената заради препълнените приемни на отделенията за Спешна помощ, защото всички лекари и медицинските сестри ще са заети с прегледи. 

Страхувам се, че забраните за пътуване ще станат толкова мащабни, че ще се отменят сватби, ще се пропускат церемонии по дипломиране, няма да се организират семейни събирания. И дори голямото парти, наречено Олимпийски игри, дори то може да бъде отменено. Можете ли да си представите? 

Страхувам се, че тези епидемични опасения ще ограничат търговията, ще попречат на партньорства в множество сектори, бизнеси и др., и в крайна сметка ще кулминират в световна рецесия. 

Но повече от всичко се страхувам от това посланието, което отправяме към децата си при изправяне срещу заплаха. Вместо разум, рационално мислене, непредубеденост и алтруизъм, им внушаваме паника, страх, подозрителност, реакционерство и грижа за личния интерес. 

Covid-19 далеч не е приключил. Ще се появи в близкия град, болница, приятел или ваш роднина. Бъдете в готовност. Спрете да чакате повече изненади. Факт е, че вирусът едва ли ще причини особено голяма вреда, когато пристигне. Но нашето поведение и манталитетът "всеки сам за себе си" може да се окажат унищожителни. 

Умолявам всички: Сдържайте страха с разум, паниката - с търпение, несигурността - с образование. Имаме възможност да научим много за здравната хигиена и за ограничението на безброй инфекциозни заболявания в обществото. Нека да се справим с това предизвикателство заедно в най-добрия дух на съпричастност с другите, търпение и преди всичко - с неизчерпаем стремеж към истината, фактите и познанието, вместо към догадки, спекулации и катастрофални внушения. 

Факти вместо страх. Чисти ръце. Открити сърца. Децата ни ще бъдат благодарни за това". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект