"Не се страхувам от Covid-19. Страхувам се от загубата на здравия разум" Снимка: © Getty Images

"Не се страхувам от Covid-19... Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника"

Това са думи на д-р Абду Шаркауи, специалист по вътрешна медицина и инфекциозни заболявания, асистент в Университета в Торонто. Посланието му с призив за разумно и съпричастно поведение в разгара на епидемията беше публикувано в профила му във Facebook, като за броени дни събра над 1,9 милиона споделяния.

Предлагаме ви текста на д-р Шаркауи:

"Аз съм лекар, специалист по инфекциозни заболявания. Занмиавам се с това повече от 20 години, като всекидневно срещам болни пациенти. Работил съм в централни градски болници и в най-бедните гета на Африка.

ХИВ-СПИН, хепатит, туберкулоза, SARS, морбили, херпес зостер, коклюш, дифтерит - малко са заболяванията, с които не съм се занимавал в професионалния си път. И с изричното изключение на SARS, много малко от тях са ме карали да се чувствам уязвим, изумен или буквално уплашен.

Не се страхувам от Covid-19.

Притеснявам се от последствията от новия инфекциозен агент, който се разпространи по света и продължава да намира "почва" на различни територии. С право се притеснявам за благосъстоянието на хората в напреднала възраст, с влошено здраве или без достатъчно финансови средства, които винаги страдат най-много, несъразмерно много, под влиянието на тази нова напаст. Но не се страхувам от Covid-19.

Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника и презапасяване с неприлично големи количества от всичко, което може да се вкара в бомбоумежище, пригодено за постапокалиптичен свят.

Страхувам се, че респираторните маски N95 се крадат от болниците и клиниките за спешна помощ, където наистина са необходими за защита на здравните служители от първата линия - вместо това се носят по летища, молове и кафенета, с което само се внушава още повече страх и подозрение към другите хора.

Страх ме е, че болниците ни ще бъдат претоварени от хора, които си мислят, че "май ми няма нищо, но по-добре да се тествам, за всеки случай, понеже не се знае...". Страх ме е, че хората със сърдечни проблеми, емфизема, пневмония и мозъчни удари ще платят цената заради препълнените приемни на отделенията за Спешна помощ, защото всички лекари и медицинските сестри ще са заети с прегледи.

Страхувам се, че забраните за пътуване ще станат толкова мащабни, че ще се отменят сватби, ще се пропускат церемонии по дипломиране, няма да се организират семейни събирания. И дори голямото парти, наречено Олимпийски игри, дори то може да бъде отменено. Можете ли да си представите?

Страхувам се, че тези епидемични опасения ще ограничат търговията, ще попречат на партньорства в множество сектори, бизнеси и др., и в крайна сметка ще кулминират в световна рецесия.

Но повече от всичко се страхувам от това посланието, което отправяме към децата си при изправяне срещу заплаха. Вместо разум, рационално мислене, непредубеденост и алтруизъм, им внушаваме паника, страх, подозрителност, реакционерство и грижа за личния интерес.

Covid-19 далеч не е приключил. Ще се появи в близкия град, болница, приятел или ваш роднина. Бъдете в готовност. Спрете да чакате повече изненади. Факт е, че вирусът едва ли ще причини особено голяма вреда, когато пристигне. Но нашето поведение и манталитетът "всеки сам за себе си" може да се окажат унищожителни.

Умолявам всички: Сдържайте страха с разум, паниката - с търпение, несигурността - с образование. Имаме възможност да научим много за здравната хигиена и за ограничението на безброй инфекциозни заболявания в обществото. Нека да се справим с това предизвикателство заедно в най-добрия дух на съпричастност с другите, търпение и преди всичко - с неизчерпаем стремеж към истината, фактите и познанието, вместо към догадки, спекулации и катастрофални внушения.

Факти вместо страх. Чисти ръце. Открити сърца. Децата ни ще бъдат благодарни за това".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024
Важно днес

Пуснаха от ареста шофьора, който пиян блъсна 15-годишно момче на улица "Гурко"

Решението мярката му за неотклонение да бъде заменена с "домашен арест" е на Софийския градски съд

07:29 - 21.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024