Снимка: © Getty Images

"Не се страхувам от Covid-19... Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника"

Това са думи на д-р Абду Шаркауи, специалист по вътрешна медицина и инфекциозни заболявания, асистент в Университета в Торонто. Посланието му с призив за разумно и съпричастно поведение в разгара на епидемията беше публикувано в профила му във Facebook, като за броени дни събра над 1,9 милиона споделяния. 

Предлагаме ви текста на д-р Шаркауи: 

"Аз съм лекар, специалист по инфекциозни заболявания. Занмиавам се с това повече от 20 години, като всекидневно срещам болни пациенти. Работил съм в централни градски болници и в най-бедните гета на Африка. 

ХИВ-СПИН, хепатит, туберкулоза, SARS, морбили, херпес зостер, коклюш, дифтерит - малко са заболяванията, с които не съм се занимавал в професионалния си път. И с изричното изключение на SARS, много малко от тях са ме карали да се чувствам уязвим, изумен или буквално уплашен. 

Не се страхувам от Covid-19.

Притеснявам се от последствията от новия инфекциозен агент, който се разпространи по света и продължава да намира "почва" на различни територии. С право се притеснявам за благосъстоянието на хората в напреднала възраст, с влошено здраве или без достатъчно финансови средства, които винаги страдат най-много, несъразмерно много, под влиянието на тази нова напаст. Но не се страхувам от Covid-19.

Това, от което се страхувам, е загубата на разум и вълната от притеснения, която подтиква маси от населението в омагьосана спирала на паника и презапасяване с неприлично големи количества от всичко, което може да се вкара в бомбоумежище, пригодено за постапокалиптичен свят.  

Страхувам се, че респираторните маски N95 се крадат от болниците и клиниките за спешна помощ, където наистина са необходими за защита на здравните служители от първата линия - вместо това се носят по летища, молове и кафенета, с което само се внушава още повече страх и подозрение към другите хора. 

Страх ме е, че болниците ни ще бъдат претоварени от хора, които си мислят, че "май ми няма нищо, но по-добре да се тествам, за всеки случай, понеже не се знае...". Страх ме е, че хората със сърдечни проблеми, емфизема, пневмония и мозъчни удари ще платят цената заради препълнените приемни на отделенията за Спешна помощ, защото всички лекари и медицинските сестри ще са заети с прегледи. 

Страхувам се, че забраните за пътуване ще станат толкова мащабни, че ще се отменят сватби, ще се пропускат церемонии по дипломиране, няма да се организират семейни събирания. И дори голямото парти, наречено Олимпийски игри, дори то може да бъде отменено. Можете ли да си представите? 

Страхувам се, че тези епидемични опасения ще ограничат търговията, ще попречат на партньорства в множество сектори, бизнеси и др., и в крайна сметка ще кулминират в световна рецесия. 

Но повече от всичко се страхувам от това посланието, което отправяме към децата си при изправяне срещу заплаха. Вместо разум, рационално мислене, непредубеденост и алтруизъм, им внушаваме паника, страх, подозрителност, реакционерство и грижа за личния интерес. 

Covid-19 далеч не е приключил. Ще се появи в близкия град, болница, приятел или ваш роднина. Бъдете в готовност. Спрете да чакате повече изненади. Факт е, че вирусът едва ли ще причини особено голяма вреда, когато пристигне. Но нашето поведение и манталитетът "всеки сам за себе си" може да се окажат унищожителни. 

Умолявам всички: Сдържайте страха с разум, паниката - с търпение, несигурността - с образование. Имаме възможност да научим много за здравната хигиена и за ограничението на безброй инфекциозни заболявания в обществото. Нека да се справим с това предизвикателство заедно в най-добрия дух на съпричастност с другите, търпение и преди всичко - с неизчерпаем стремеж към истината, фактите и познанието, вместо към догадки, спекулации и катастрофални внушения. 

Факти вместо страх. Чисти ръце. Открити сърца. Децата ни ще бъдат благодарни за това". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети