НАСА показа планетата Марс в нова светлина в две нови изображения, направени от космическата сонда MAVEN.

Снимките са направени в различни точки от орбитата на планетата около Слънцето. Едната е заснета през юли 2022 г., а другата - през януари 2023 г., когато планетата се е намирала в почти противоположния край на орбитата си.

Учените от НАСА се надяват, че ултравиолетовият изглед на Марс ще даде повече информация за атмосферата и особеностите на повърхността на планетата.

Измерванията, които MAVEN е уловил, са невидими за човешкото около, затова са визуализирани от космическата агенция с различни нива на яркост в червено, зелено и синьо.

Цветовата схема се използва, за да покаже атмосферният озон на Марс, който е оцветен в лилаво, облаците и мъглата около небесното тяло са бели или сини, а повърхността има зелен нюанс.

На една от снимките могат да бъдат видени байсейнът Аргир, който е и един от най-дълбоките кратери там, както и огромните каньони на системата Valles Marineris.

От НАСА заявиха, че изображенията ще помогнат за изследване на горните слоеве на атмосферата на Марс, йоносферата и взаимодействието на планетата със Слънцето. Това ще даде на учените представа за историята на атмосферата и климата на Марс, течната вода и възможността за нейното обитаване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024