Недко Кръстев, българинът, който учи света на data science и финанси Снимка: © Личен архив

„Искаме да накараме хората да учат. Това е благородна мисия", казва Недко Кръстев – предприемачът, познат като най-известния българин в онлайн обученията. Днес той развива успешен бизнес в сферата на образованието и по-специално науката за данните, и е предизвикан от идеята да провокира хората да учат повече и да се развиват.

Преди девет години Недко се връща в България, след като преди това учи и работи в Италия. Започва да развива образователния бранд 365 Careers, с който пробива в една от най-големите и популярни платформи за видео уроци в света – Udemy. Не след дълго неговите нишови и фокусирани върху практическите умения обучения в сферата на data science и финанси се превръщат в едни от най-търсените ресурси там. Днес продадените онлайн уроци на 365 Careers в Udemy надхвърлят 3 милиона.

Паралелно Недко започва да развива марката 365 Data Science и изгражда собствена платформа, която дава достъп до пълния пакет от курсове, с които някой може да започне работа в сферата на data science. В компанията работят 25 души, амбицията им е да станат световният номер едно в нишата си и имат план как да постигнат това - като се пуснат по гребена на най-авангардната технологична вълна в момента – ChatGPT.

От България за целия свят

Едно от най-интересните, но и трудни неща за екипа на компанията е създаването на продукт, насочен към целия свят. „И то от тук, в България, да успяват да предложат дигитално съдържание, което да е успешно в чужбина за b2c клиенти – това е няколко нива на трудност“, казва Недко.

Експерти от бизнеса също намират поле за изява в уроците на платформата, като дават своята добавена стойност на практици. Сред външните обучители, с които си партнира 365 Careers, са няколко човека от Meta, компанията майка на Facebook, мениджъри от Spotify, вицепрезидент на IKEA. „Има повече хора, които искат да правят такива обучения, отколкото капацитет ние имаме за създаването и обработването на курсове за тях“, обяснява Недко Кръстев.

Едното предизвикателство са финансите. През 2014 г. Недко започва да създава курсове сам, без средства. Инвестира най-вече собствените си време, опит и умения. Когато колелото се завърта и вижда, че нещата потръгват, прави опит да потърси външно финансиране, но по онова време в България фондовете за рисков капитал още прохождат и средствата им са ограничени.

„След това така се стекоха нещата, че не сме имали нужда.“, казва той. Бизнесът потръгва и успява да се развива изцяло със средства, натрупани от самата дейност. Положителната страна на този модел е, че капиталът на компанията остава у основателя, а днес вече има и у някои служители.

Това обаче бави малко развитието им. „По-устойчиво е според мен, но и по-бавно, защото рискуваш да те подмине някоя възможност на пазара, да те изпреварят“, коментира Недко и дава пример броя на разработчиците – едно е да имаш петима такива, друго е да можеш да наемеш 20 или 50.

Другото предизвикателство е свързано със съдържанието. Дигиталните технологии днес позволяват човек да работи и продава в цял свят, но въпросът е как да направи продукта си органичен за чуждия пазар, бил той в Европа, Америка или Азия.

365 Careers вече има опит в тази посока и освен че залага на собствените си редактори да направят изказа на английски език по-приятен, включително чрез нейтив говорящи, има адаптирани курсове също на японски, португалски, немски и латиноамерикански испански. Партньорът им в Япония например помага много със съвети за доста специфичната местна култура и какво няма да се приеме добре там.

В момента Недко и неговият екип започват да разработват новата си идея - тя ще им позволи да увеличат клиентската си база не само чрез преодоляването на езиковите бариери, но и чрез навлизането в нови ниши отвъд data science и финанси.

Без да издава напълно идеята, той призна, че бъдещият проект, който е планиран за това лято, ще стъпва на технологии с изкуствен интелект.

„Представям си нещо уникално по рода си. Това би била платформа за обучения, която ни предоставя вариант да работим с много повече хора наведнъж като външни партньори. И в същото време бумът на AI технологиите благоприятства това.“, казва Недко и споделя, че за това начинание вече се търси външно финансиране.

Технологии за добро

Идеята да използват инструмента на OpenAI се ражда буквално преди броени седмици – на фона на бума около ChatGPT. „Всички мислят за него – единият вариант е да се притесняваме, че това нещо може да ни прекъсне бизнеса, а в крайна сметка отваря толкова много възможности“, коментира Недко Кръстев.

С пускането на чатбота си за масова употреба OpenAI хвърли технологичния свят във вихрена надпревара. След като отвори полемика около приложението на този тип инструменти и рисковете около това, компанията на Сам Алтман все пак провокира гигантите в сектора да започнат да показват собствените си версии на генеративен изкуствен интелект. Изведнъж всички заговориха как отдавна работят по свои приложения, включително Google (със своя Bard) и Baidu, докато Microsoft инвестира повече от 10 млрд. долара в разработката на OpenAI.

Бидейки първопроходник на пазара, сега OpenAI се възползва от позициите си и позволи лесно и евтино на всички компании да се свържат своите API системи да си говорят директно с GPT технологията. Една минута използване струва около 0,006 долара. Българската 365 Career ще се възползва от шанса, но все пак запазвайки съществуващата идея на продукта си.

Екипът на Недко Кръстев подхожда без страх и към други популярни, понякога полемични технологии – например стъпването на принципите на поведенческата психология в дигитален контекст. Става дума за подобни модели на поведение, закодирани у нас от хилядолетия, върху които стъпват и най-успешните социални мрежи – като Facebook, която обаче тъкмо заради тези си прийоми си навлича сериозни етични и морални критики.

„Разликата с (подхода на) Facebook е голяма и е свързана с причината, поради която искаш да използваш технологията, влагайки такива принципи. В нашия случай целта ни е да стимулираме хората да учат, което е добра мисия.“

С други думи, планът на 365 Careers е да развият собствената си платформа така, че да предложат на потребителите интерактивно и обвързващо преживяване. И сега имат нещо като социална част, която позволява харесване на постове, събиране на точки, получаване на награди и т.н. Целта е хората с общи интереси да се познават, да общуват, да се развиват заедно.

„Най-сложното в онлайн обученията е да накараш хората да са ангажирани и да изкарат курса докрай“, признава с усмивка Недко Кръстев. Статистиката в момента показва, че над 10% от хората, които минават техните курсове, имат по над 30 дни влизане в платформата всеки ден. А около 10% минават по над 10 курса. „Нашата задача е да станем платформата, в която се отказват по-малко.“

Към момента най-много са потребителите от САЩ (35%), следвани от Индия – 8%, Великобритания, Канада и Австралия с по около 4%, Испания и Италия с по около 2-3%. Българските клиенти са едва 0,7%, което Недко Кръстев обяснява с международния фокус. „Имайки глобално ориентиран бизнес, който се маркетира към цял свят, е нормално държавите да имат такова участие, подобно на дела на населението.“

Основните конкуренти на 365 Careers са американски компании, които доминират включително и пазара в Европа. Ключът към балансиране на силите е в съдържанието. „Поти всички бизнес ниши искаме да покрием, включително Project Management, продажби и куп други неща. Такъв модел, който ще ни позволи да предложим материал и на тези теми, е това, което искаме да правим“, споделя още Недко Кръстев.

Реален бизнес казус

Данните и обратната връзка за това как хората използват платформат, бива анализирано и влиза в самите обучения на 365 Careers. „Създаваме курсове за това как си анализираме нашите данни за платформа и как правим промени на базата на това“, отбелязва Недко Кръстев. Според него ключово в науката за данните е да се дават примери от живия живот, а не абстрактно изсипани масиви за гъбите например. Скоро предстои пускането именно на такъв тип курс.

В момента в платформата има около 60 data science курса и около 35 финансови. Най-популярни са класическите – Excel , SQL, Pyton, въведение в data и data scince, машинно обучение. Разработването на един курс отнема няколко месеца, през които се подбира съдържание, създава се storyboard, редактира се и се адаптира на чужд език, визуализира се от графични дизайнери и пр. Сега компанията е ограничена откъм човешки ресурс, но с внедряването на AI ще може да ускори процеса и да мащабира услугата си. Тогава ще привлича и много повече партньори, което ще е възможност за оптимизиране на b2b бизнес модела.

„Искаме компаниите да могат да създават обучения сами, различни служители в една фирма да имат възможност да правят специфични курсове за тази компания вътре в нашата платформа, видими само за тях.“, разкрива ни още малко от бизнес плана си Недко Кръстев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024