Италианското правителство се наложи да уреди сметката на свои граждани, избягали от ресторант без да платят Снимка: © Getty Images

Неплатена сметка в албански ресторант, оставена от италиански туристи, привлече вниманието както на медиите, така и на премиерите на Италия и Албания - и беше уредена едва след дипломатическа намеса.

Случаят е около това как италиански туристи бягат след вечерята си в ресторант в албанския град Берат и умишлено не си плащат. Историята беше широко отразена от медиите и в двете страни и предизвика множество реакции в социалните мрежи.

Общественият дебат около случилото се накара албанския премиер Еди Рама дори да повдигне въпроса по време на срещата си със своята колежка - премиерът на Италия Джорджа Мелони. По думите му тя веднага е наредила на посланика си "да отиде и да плати сметката на тези идиоти", разказва Рама пред в. "La Stampa".

Италианското посолство в Албания потвърди в изявление, че е уредило сметката, за която се твърди, че е около 80 евро.

"Италианците спазват правилата и плащат дълговете си и се надяваме, че подобни сценки няма да се повтарят", се казва в съобщението.

Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида също е бил част от визитата на Мелони в Албания. Той изтъква пред "Ройтерс", че сметката в ресторанта е била оправена, тъй като това е въпрос на гордост.

"Няколко нечестни лица не могат да злепоставят една нация от достойни хора", казва Лолобриджида.

Не е ясно кога точно се е случил инцидентът, но видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как групата излиза от ресторанта, се разпространи в социалните мрежи.

Собственикът на ресторанта заяви пред албанската телевизия Report TV, че това е първият случай, в който клиенти напускат заведението му, без да си платят.

Албания отчита рязко увеличение на броя италиански туристи, много от които тази година се отправят на почивка на Адриатическо море в търсене на по-евтини оферти и по-тихи плажове.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024