Снимка: © Getty Images

След руската инвазия в Украйна, която започна през февруари, Европейският съюз предприе действия за блокирането на „RT“ и „Sputnik“ - два от основните канали на Кремъл, които разпространяват пропаганда и дезинформация за войната. Близо шест месеца по-късно броят на сайтовете, които разпространяват същото съдържание, се е увеличило, тъй като Москва намира начини да заобиколи забраната.

Пропаганда продължава да се бълва, но и в нови уебсайтове, които до момента не са имали очевидна връзка с Кремъл.

Базирана в Ню Йорк фирма „NewsGuard“, която проучва и проследява онлайн дезинформацията, вече е идентифицирала 250 уебсайта, активно разпространяващи руска дезинформация за войната, като през последните месеци са добавени десетки нови.

Тези сайтове публикуват твърдения, че украинската армия е инсценирала някои смъртоносни руски атаки, за да спечели глобална подкрепа; че украинският президент Володимир Зеленски симулира публичните си изяви; или че украинските бежанци извършват престъпления в Германия и Полша.

Някои от сайтовете се представят за независими или за новинарски агенции. Близо половината от тях са на английски език, а други са на френски, немски или италиански. Много от сайтовете са създадени много преди войната и не са били очевидно свързани с руското правителство, докато изведнъж не са започнали да разпространяват тезите на Кремъл.

"Възможно е да са създадени така наречените "спящи" сайтове", казва Гордън Кровиц, съизпълнителен директор на „NewsGuard“.

Спящите сайтове са центрирани върху кампании на дезинформация, като до голяма степен са неактивни, бавно изграждат аудиторията си чрез безобидни или несвързани публикации, а след това в определен момент преминават изцяло към пропаганда.

Въпреки че анализът на „NewsGuard“ установява, че голяма част от дезинформацията за войната в Украйна идва от Русия, агенцията открива случаи на неверни твърдения с проукраинска насоченост.

YouTube, TikTok и Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, обещаха да премахнат RT и Sputnik от платформите си в рамките на Европейския съюз. Изследователите обаче установяват, че за да избегне забраните Русия просто трябва да публикува от различни акаунти.

Ситуационен център за дезинформация, базирана в Европа организация от изследователи по проблема, установява, че някои видеоматериали на RT се появяват в социалните медии под нова търговска марка или лого.

В случая логото на RT просто е било премахнато от видеото и отново е публикувано в канал в YouTube, който не попада в обхвата на забраната на ЕС.

Според експерта Феликс Карт по-агресивното модериране на съдържанието в социалните мрежи може да затрудни заобикалянето на забраната.

"Вместо да въведат ефективни системи за модериране на съдържанието, те си играят с дезинформацията на Кремъл", споделя Карт.

Служителите в ЕС се опитват да подсилят защитата. Преди няколко месеца блокът одобри законодателство, което ще изисква от технологичните компании да правят повече по проблема с дезинформацията. Дружествата, които не се справят, могат да бъдат подложени на големи глоби.

Миналия месец заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова нарече дезинформацията "нарастващ проблем в ЕС и ние наистина трябва да предприемем по-строги мерки".

Разпространението на сайтове, произвеждащи пропаганда за войната, показва, че Русия е имала план, в случай че правителствата или технологичните компании се опитат да ограничат RT и Sputnik.

Това означава, че западните лидери и компании ще трябва да направят нещо повече от това да закрият един или два уебсайта, ако се надяват да спрат потока на кремълска дезинформация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"