„NewsGuard“ регистрира над 250 сайта, бълващи руска пропаганда по света Снимка: © Getty Images

След руската инвазия в Украйна, която започна през февруари, Европейският съюз предприе действия за блокирането на „RT“ и „Sputnik“ - два от основните канали на Кремъл, които разпространяват пропаганда и дезинформация за войната. Близо шест месеца по-късно броят на сайтовете, които разпространяват същото съдържание, се е увеличило, тъй като Москва намира начини да заобиколи забраната.

Пропаганда продължава да се бълва, но и в нови уебсайтове, които до момента не са имали очевидна връзка с Кремъл.

Базирана в Ню Йорк фирма „NewsGuard“, която проучва и проследява онлайн дезинформацията, вече е идентифицирала 250 уебсайта, активно разпространяващи руска дезинформация за войната, като през последните месеци са добавени десетки нови.

Тези сайтове публикуват твърдения, че украинската армия е инсценирала някои смъртоносни руски атаки, за да спечели глобална подкрепа; че украинският президент Володимир Зеленски симулира публичните си изяви; или че украинските бежанци извършват престъпления в Германия и Полша.

Някои от сайтовете се представят за независими или за новинарски агенции. Близо половината от тях са на английски език, а други са на френски, немски или италиански. Много от сайтовете са създадени много преди войната и не са били очевидно свързани с руското правителство, докато изведнъж не са започнали да разпространяват тезите на Кремъл.

"Възможно е да са създадени така наречените "спящи" сайтове", казва Гордън Кровиц, съизпълнителен директор на „NewsGuard“.

Спящите сайтове са центрирани върху кампании на дезинформация, като до голяма степен са неактивни, бавно изграждат аудиторията си чрез безобидни или несвързани публикации, а след това в определен момент преминават изцяло към пропаганда.

Въпреки че анализът на „NewsGuard“ установява, че голяма част от дезинформацията за войната в Украйна идва от Русия, агенцията открива случаи на неверни твърдения с проукраинска насоченост.

YouTube, TikTok и Meta, която е собственик на Facebook и Instagram, обещаха да премахнат RT и Sputnik от платформите си в рамките на Европейския съюз. Изследователите обаче установяват, че за да избегне забраните Русия просто трябва да публикува от различни акаунти.

Ситуационен център за дезинформация, базирана в Европа организация от изследователи по проблема, установява, че някои видеоматериали на RT се появяват в социалните медии под нова търговска марка или лого.

В случая логото на RT просто е било премахнато от видеото и отново е публикувано в канал в YouTube, който не попада в обхвата на забраната на ЕС.

Според експерта Феликс Карт по-агресивното модериране на съдържанието в социалните мрежи може да затрудни заобикалянето на забраната.

"Вместо да въведат ефективни системи за модериране на съдържанието, те си играят с дезинформацията на Кремъл", споделя Карт.

Служителите в ЕС се опитват да подсилят защитата. Преди няколко месеца блокът одобри законодателство, което ще изисква от технологичните компании да правят повече по проблема с дезинформацията. Дружествата, които не се справят, могат да бъдат подложени на големи глоби.

Миналия месец заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова нарече дезинформацията "нарастващ проблем в ЕС и ние наистина трябва да предприемем по-строги мерки".

Разпространението на сайтове, произвеждащи пропаганда за войната, показва, че Русия е имала план, в случай че правителствата или технологичните компании се опитат да ограничат RT и Sputnik.

Това означава, че западните лидери и компании ще трябва да направят нещо повече от това да закрият един или два уебсайта, ако се надяват да спрат потока на кремълска дезинформация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023