Бившият външен министър и доскорошен пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов призова служебното правителство на ген. Стефан Янев да работи за "успокояване на политическите страсти" преди парламентарните избори.

Младенов изрази съжаление, че партиите от 45 Народно събрание не са положили достатъчно усилия за съставяне на редовно правителство и коментира, че България "няма нито силите, нито възможностите, нито нуждата" да произвежда серия от нови парламентарни избори подобно на Израел.

Той отговори уклончиво на въпросите, свързани с евентуално завръщане в българската политика след международната си дипломатическа кариера: "Името ми е спрягано за какво ли не, но това са сметки без кръчмаря".

Младенов описа четири основни теми, по които служебното правителство би трябвало да работи - приемственост във външната политика и отбраната, продължаване на активната работа по Националния план за възстановяване, по който се очаква България да получи значително европейско финансиране в следващите години, подготовка за членството в еврозоната ("забавяне от 3-4 месеца или финансова дестабилизация биха били опасни"), както и нуждата от "много сериозни противоепидемични мерки".

"Правителството да успокои малко страстите в България и да подготви изборите... Има много сериозен протестен вот срещу ГЕРБ, но и много сериозен вот за ГЕРБ. Не бива да се допуска да избие на преден план разрушителната сила на омразата и разделението", каза той.

Младенов призова и прокуратурата да влезе във функциите си по отношение на сигналите за корупционни практики в управлението, които бяха изнесени в показанията на Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова в 45 Народно събрание.

"Изнесеното трябва да бъде разследвано. Има прокуратура, която трябва да направи своите изявления и проверки, и да стане ясно какви мерки трябва да се вземат в бъдеще, за да не се случват подобни неща", каза той.

Бившият дипломат No. 1 на България в първото правителство на Борисов потвърди, че продължава да поддържа връзка с бившия премиер и с колегите си от ГЕРБ, които се интересуват за случващото се в региона на Близкия изток след поредната ескалация на напрежението между Израел и "Хамас".

"Ако няма смислен мирен процес и не се постигне устойчив мир, населението ще продължава да е обект на радикализация по различни линии. Ескалацията вероятно ще продължи и в следващите дни. Но се надявам горещо, ч в рамките на 2-3 дни ще има осъзнаване и от двете страни, че е време да се отворят канали на комуникация за постигане на примирие. Трябва да спрат ракетите от Газа, за да спрат израелските въздушни удари и да има пространство за преговори", каза той по повод конфликта.

За последно Младенов е разговарял с Бойко Борисов малко след изборите на 4 април, като са коментирали кампанията и изхода от вота.

"За съжаление трябва да споделя, че не бяха направени достатъчно опити в рамките на 45 Народно събрание да си излъчи правителство. Това щеше да е добър вариант. ГЕРБ излизаха в опозиция, а останалите партии трябваше да съставят правителство, за да се избегнат нови избори", каза той.

Младенов направи символична препратка към вътрешнополитическата криза в Израел, където за последните две години са проведени общо 4 парламентарни избора и отново има опасност да не се състави работещо управленско мнозинство.

"Горещо се надявам и се моля България да не върви по този път. Нямаме нито силите, нито възможностите, нито нуждата да правим това", каза той.

Самият той коментира за себе си, че "няма никаква политическа активност в момента".

На въпроса дали се разпознава в описанието на бъдещия кандидат-президент на ГЕРБ, който трябва да бъде "умен, красив, с опит, приет на Запад и с добри отношения на Изток", Младенов нито потвърди, нито отрече, а отговори: "В ГЕРБ има достатъчно хора, които отговарят на тази характеристика".

Той обясни решението си да откаже позицията на пратеник на ООН за Либия с това, че "има нужда да прекара повече време със семейството си", с което в момента е на "на почивка" в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас