Нинова атакува Илияна Йотова: Няма право да поставя срок на годност на кабинета

Корнелия Нинова отново влезе в челен конфликт с президентството - този път заради изказване на Илияна Йотова, вицепрезидент и знакова фигура на БСП.

Преди седмица Йотова предупреди новото правителство, че "няма 100 шанса, а има 100 дни" и ако не покаже резултати, "тази коалиция ще се замине и ще ходим на нови избори".

В интервю за БНТ Нинова обяви, че е изненадана от думите й, защото "не вижда правомощия на вицепрезидента да определя срока на годност на правителството".

"Нито е в правомощията на президентската институция, нито е морално да се поставят такива условия. Този парламент е избран от народа, той е избрал правителството. В България има разделение на властите", каза тя.

Нинова препоръча на екипа на Румен Радев да използва правото си на вето, ако смята, че управляващото мнозинство греши.

На въпроса защо е избрала да назначи за началник на своя кабинет в Министерството на икономиката един от най-отявлените критици на Радев и бивш негов сътрудник Калоян Методиев, тя отговори, че иска в екипа си "почтени и некорумпирани хора, които имат качества за тази работа".

Корнелия Нинова обяви, че не е променила мнението си за това, че "Продължаваме промяната" е "президентски" проект, каквато теза лансираше преди парламентарните избори и преди включването на БСП в коалиция с тях.

"Тогава очевидно имаше връзка между президента и "Продължаваме промяната", тя беше показвана и с думи, и с действия. Не съм променила мнението си.

Нинова обвини вътрешната опозиция в БСП, че води "лична битка" срещу нея, след като Конгресът преди седмица реши да я запази като председател въпреки подадената оставка.

Тя обяви, че "постоянното саботиране" на ръководството на партията започнало заради отказа да приемат резултата от преките избори за лидер от 2020 г. и заради искането й да проведе реформа, да спре възможността за избор на "сламен човек" начело на БСП и да забрани на висши представители на партията "да правят обществени поръчки с ГЕРБ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Новите влакове за БДЖ са под въпрос заради отказ на Stadler

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024