Норвегия, Финландия и Дания засилват охраната си след пробивите по "Северен поток" Снимка: © Getty Images

Властите в Норвегия, Дания и Финландия обявиха нови мерки за сигурност след едновременните пробиви по руските газопроводи "Северен поток 1 и 2" в Балтийско море, които са смятани за акт на саботаж срещу критично важна инфраструктура.

Норвегия, която в момента е най-големият доставчик на природен газ в Европа, обяви, че ще засили охраната на всички наземни и извънтериториални енергийни инсталации.

Службата за сигурност на нефтодобивната индустрия в Норвегия съобщава, че в понеделник са засечени неидентифицирани безпилотни самолети, летящи около морски платформи за добив на петрол и газ.

Получени са множество предупреждения и нотификации от компаниите-оператори в Норвежкия континентален шелф, засягащи засичането на неидентифицирани летателни апарати в близост до извънтериториални съоръжения, се казва в информация на агенцията, цитирана от Euronews.

Норвежката полиция също е започнала разследване по случаи на навлизане на дронове в зоните за безопасност около тези съоръжения.

Газопреносният оператор на Дания Energinet също обяви, че увеличава нивото на сигурност в целия си енергиен сектор след инцидентите със "Северен поток".

Министерството на отбраната на Дания заявява, че няма заплаха за сигурността в Балтийско море, но предупреди, че е възможно да се стигне до нови провокации.

"Русия има значително военно присъствие в региона и очакваме от нея да продължава да дрънка оръжие", казва датският военен министър Мортен Бодсков.

Правителството на Финландия свика съвет, на който да се обсъдят "проблеми, свързани с външната и отбранителната политика". Държавата ще следи провери какво е било движението на кораби в близост до зоните на авариите на "Северен поток 1 и 2".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024