Нов закон ще регулира криптопазара в България

Такси между 5000 и 30 000 лв. ще трябва да плащат доставчиците на услуги за криптокативи в България, предвижда първият законопроект у нас, който официално ще регламентира пазара на криптовалути. Компетентен орган за регулирането на пазара ще бъде Комисията за финансов надзор (КФН).

Проектът следва Европейския регламент за крипопазара и вече е публикуван за обществено обсъждане. Вносител е Министерството на финансите, се вижда на портала Strategy.bg.

Целта на новия закон ще е в няколко направления:

  • осигуряването на защита на интересите на държателите на криптоактиви и клиентите на доставчици на услуги за криптоактиви;
  • обезпечаването на условия за развитие на прозрачен и ефективен пазар на криптоактиви;
  • поддържане на стабилност, прозрачност и доверие на пазара на криптоактиви;
  • създаване на условия за подпомагане на иновациите и лоялната конкуренция в областта на пазарите на криптоактивите;

В новия закон ще бъде подробно разписан и механизмът на издаване, отказ и отнемане на лиценз от КФН на доставчик на услуги за криптоактиви, като се посочва, че те ще трябва са вписани в Търговския регистър. Издателите на токени ще са длъжни да управляват отделен резерв от активи за всеки токен. Във всяко време те трябва да разполагат със собствени средства на стойност поне 350 000 евро, 2% от средната стойност на резерва от активи или 1/4 от фиксираните режийни разходи за предходната година.

БНБ също ще упражнява надзор, но за кредитните институции, които ще се занимават с криптовалути.

До момента дейностите с криптовалути в страната не са регулирани, а заради борбата с прането на пари от август 2020 г. действа регистрационен режим за занимаващите се с криптотърговия.

"Доколкото към момента в България не съществува национална законодателна рамка, свързана с функционирането на пазарите на криптоактиви, които не са финансови инструменти, както и предвид значителния обем на регулацията, въведена на ниво ЕС от РПКА, са налице предпоставки за приемане на изцяло нов закон", мотивират се още от финансовото министерство.

"С въвеждането на уредба за пазарите на криптоактиви в националното законодателство в съответствие с Регламента относно пазарите на криптоактиви (РПКА) дружествата в България ще могат да се възползват изцяло от предимствата на новата европейска регулация. Ще се изгради по-надежден и сигурен пазар на криптоактивите," посочват в мотивите си от министерството.

Наличието на ясна правна рамка за криптоактивите в ЕС и в България в би позволило на компаниите и издателите на криптоактиви "да правят иновации и да се конкурират на равни начала на единния пазар, както и да използват предимствата на нови форми на плащане, без да се намалява нивото на защита на потребителите и финансовата стабилност."

В бъдещия закон се предлага общият европейски регламент да се прилага от 30 декември 2024 г., като изключение има за токени, които са обезпечени с активи, както и за токени за електронни пари, които се прилагат от 30 юни 2024 г. и отделни членове, които вече се прилагат от 29 юни 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024