Нова Зеландия забранява със закон цигарите за следващите поколения Снимка: © Getty Images

Нова Зеландия предприе сериозна стъпка към забрана на тютюнопушенето - страната ще спре продажбата на цигари и други тютюневи изделия за хората, родени след 2008 г.

Тези граждани на страната, които сега са на 12 г., няма да могат да си купят цигари (когато навършат пълнолетие) до края на живота си. Законът ще влезе в сила през 2022 г.

„Искаме да гарантираме, че младите хора никога няма да започнат да пушат“, обясни мярката здравният министър д-р Айеша Верал, цитирана от BBC.

Нова Зеландия има за цел да намали нивото на пушачите с 5% до 2025 г. и това да е първа стъпка към пълното елиминиране на тютюнопушенето.

В момента 13% от пълнолетните граждани в страната са активни пушачи, като процентът е много по-висок сред коренното население на маорите. Те страдат в по-висока степен от заболявания, причиняващи смърт, казват здравните власти. Населението на острова е около 5 млн. души.

Според местното здравно министерство пушенето е причина за всеки един от 4 случая на рак и е „лидер“ в класацията за причинителите на предотвратима смърт.

Лекарите и останалите здравни експерти на острова приветстваха реформата, която е първа по рода си в света. Тя ще намали достъпа до тютюневи изделия и ще ограничи нивата на никотин, като в същото време производителите ще срещнат още ограничения.

„Това ще помогне на хората да спрат да пушат или да преминат към по-малко вредни продукти. По-малка ще е и вероятността младите да се пристрастят към никотина“, смята проф. Джанет Хуук от Университета в Отаго.

Новият закон обаче срещна смесени реакции. Мнозина се притесняват, че този ход на правителството ще отвори нов „черен пазар“ за цигари. Властите също са загрижени за това, тъй като в официалното им съобщение е записано, че „митниците ще се нуждаят от повече ресурси, за да осъществяват контрол на границите“.

„Ще се създаде престъпна вълна. Банди и престъпници ще запълнят тази ниша“, смята Съни Каушал – председател на лобистка група на магазините за цигари и алкохол, Dairy and Business Owners Group.

Производителите на тютюневи продукти са мишена на законодателния орган от повече от десетилетие. Според новия закон ще има по-голям контрол и ограничения за това къде може да се продават цигари. В супермаркетите и денонощните магазини скоро няма да се предлагат тютюневи изделия. Близо 8000 магазина имат лиценз за продажбата им, но обектите ще станат под 500.

През последните години електронните цигари и вейповете станаха по-популярни сред младото поколение в сравнение с цигарите. През 2017 г. Нова Зеландия започна кампания, в която постави вейпването като основен коз за помощ на пушачите да спрат тютюна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024