Снимка: © Getty Images

Нова Зеландия предприе сериозна стъпка към забрана на тютюнопушенето - страната ще спре продажбата на цигари и други тютюневи изделия за хората, родени след 2008 г. 

Тези граждани на страната, които сега са на 12 г., няма да могат да си купят цигари (когато навършат пълнолетие) до края на живота си. Законът ще влезе в сила през 2022 г.

„Искаме да гарантираме, че младите хора никога няма да започнат да пушат“, обясни мярката здравният министър д-р Айеша Верал, цитирана от BBC.

Нова Зеландия има за цел да намали нивото на пушачите с 5% до 2025 г. и това да е първа стъпка към пълното елиминиране на тютюнопушенето.

В момента 13% от пълнолетните граждани в страната са активни пушачи, като процентът е много по-висок сред коренното население на маорите. Те страдат в по-висока степен от заболявания, причиняващи смърт, казват здравните власти. Населението на острова е около 5 млн. души.

Според местното здравно министерство пушенето е причина за всеки един от 4 случая на рак и е „лидер“ в класацията за причинителите на предотвратима смърт.

Лекарите и останалите здравни експерти на острова приветстваха реформата, която е първа по рода си в света. Тя ще намали достъпа до тютюневи изделия и ще ограничи нивата на никотин, като в същото време производителите ще срещнат още ограничения.

„Това ще помогне на хората да спрат да пушат или да преминат към по-малко вредни продукти. По-малка ще е и вероятността младите да се пристрастят към никотина“, смята проф. Джанет Хуук от Университета в Отаго.

Новият закон обаче срещна смесени реакции. Мнозина се притесняват, че този ход на правителството ще отвори нов „черен пазар“ за цигари. Властите също са загрижени за това, тъй като в официалното им съобщение е записано, че „митниците ще се нуждаят от повече ресурси, за да осъществяват контрол на границите“.

„Ще се създаде престъпна вълна. Банди и престъпници ще запълнят тази ниша“, смята Съни Каушал – председател на лобистка група на магазините за цигари и алкохол, Dairy and Business Owners Group.

Производителите на тютюневи продукти са мишена на законодателния орган от повече от десетилетие. Според новия закон ще има по-голям контрол и ограничения за това къде може да се продават цигари. В супермаркетите и денонощните магазини скоро няма да се предлагат тютюневи изделия. Близо 8000 магазина имат лиценз за продажбата им, но обектите ще станат под 500.

През последните години електронните цигари и вейповете станаха по-популярни сред младото поколение в сравнение с цигарите. През 2017 г. Нова Зеландия започна кампания, в която постави вейпването като основен коз за помощ на пушачите да спрат тютюна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия