Събуждането на природата през пролетта е повод за празнуване и възможност да сме заедно с близките си на открито, да създаваме нови приятелства и да се наслаждаваме на добрия живот във всичките му измерения, изпълнени с енергия и заобиколени с цвят. Нищо не сплотява хората по-добре от времето, прекарано заедно, на топло, в атмосфера на грижа, добро настроение и обща цел, дефинирана от повода на събирането, или пък от липсата на план.

На местата, където е лято през по-голямата част от годината, събиранията и празникът са изкуство, издигнато в култ. Неслучайно в тези страни културата на празнуване е много развита и придружена от множество традиции и атрибути, и кулминира в карнавала. Точно така – говорим за Латинска Америка.

Карнавалите са значимо културно събитие в много страни от Латинска Америка и се случват на различни дати и под различни форми, като някои са по-традиционни, а други са в осъвременени версии. Някои от най-известните и традиционни карнавали в Латинска Америка са тези в Бразилия, Рио де Жанейро; карнавалът в Оруро, Боливия и карнавалът в Баранкиля, Колумбия.

Екзотичният континент е средище на пъстро многообразие от народи, чийто житейски подход до голяма степен е продиктуван от споделянето на радостта от живота.

Не всеки от нас има шанса да се докосне на живо до тези събития, но дори снимките и видеата от тях предават енергията на това съчетание между топло време, приемственост, усмихнати хора на едно място, цветове и ковани със столетия традиции на празнуването. Свят превърнал се в синоним на изобилието, със своя неизчерпаем ресурс на традиции, рецепти, одежди и символи.

Тази пролет ИКЕА ни носи цветовете на карнавала и превръща всеки ден в празник – именно с вплитането на латиноамериканската традиция в новата си лимитирана колекция с името ÖMSESIDIG, което веднага ви казваме, че не е митична дума, а означава „взаимно“ на шведски.

В ÖMSESIDIG девет латиноамерикански творци от различни области – дизайн, мода, изкуство, гастрономия и архитектура – обединяват своите суперсили. С лимитираната колекция брандът празнува стъпването си на новите латиноамерикански пазари, като Чили, Колумбия и Перу.

Всичко в колекцията ÖMSESIDIG поставя фокус върху празненствата, благосъстоянието и грижата за физическото и емоционално здраве. И как иначе – латиноамериканците са царете на карнавалите, фиестите, шумните празненства, събирания и церемониите под всякаква форма. А празнуването и радостта са форма на грижа за нас самите.

За да включим ИКЕА в ежедневието си, не ни трябва повод – всичко там винаги е на място и говори на езика на добрия вкус и минимализъм, а именно – скандинавския. В ÖMSESIDIG той се преплита с латиноамериканския език на изобилието.

Всъщност ÖMSESIDIG доказва, че противоположностите се привличат като магнити.

OMSESIDIG

Посланието на ÖMSESIDIG е разгърнато в цели 30 продукта – хем закачливи, хем функционални. Стъклени съдове, прибори за маса, парти гирлянди, нестандартни абажури, текстилни изделия и чанти – бързо стават придружаващи атрибути на празнуването и на непринуденото общуване в дома и извън него. Вдъхновенията са предадени директно – например приборите от неръждаема стомана са вдъхновени от националния танц на Чили – куека.

Колекцията ни превежда през различните етапи на една фиеста – от необходимите декорации за постигането на празнична атмосфера, през стъклена посуда и аксесоари за трапезата, та чак до свещник и постелка за отмора, когато партито утихне.

Специално място е отредено на маските, използвани тук като шаблон за илюстрациите. “Маската е вид костюм, който ни позволява да бъдем друг човек. В колумбийската култура има множество фестивали и маските там се използват като начин да изразиш себе си – за момент можеш да се превърнеш в чудовище, бик, крава, жена, мъж. За мен маската е интерпретация на различните образи, които носим у себе си”, казва една от дизайнерките в колекцията – Диана Ордонес.

Всеки от деветимата латиноамерикански творци в ÖMSESIDIG допринася със своето лично виждане за създаването на елементите на жизнерадостното празненство. Първоизточник на вдъхновение е природното разнообразие, отличаващата се архитектура, карнавалната култура, танците, храната и семейните традиции.

Това не е първата крачка на ИКЕА в посока разчупване на скандинавския стил и обогатяването му с елементи от други култури чрез локални колаборации. Пример е BASTUA, в която бранда си партнира с финландската дизайнерска къща Marimekko - лимитираната колекция посветена на скандинавската сауна култура. Любопитството на ИКЕА към живота у дома в различните страни по света е заразно.

ÖMSESIDIG е налична в магазините на ИКЕА и онлайн на ikea.bg от началото на април. Повече за колекцията може да научите тук.

ÖMSESIDIG - колекцията на ИКЕА, вдъхновена от латиноамериканската култура


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024