Новата мутация на вируса: По-заразна и трудна за контролиране Снимка: © Getty Images

Учени от Националната лаборатория в Лос Аламос са идентифицирали нов щам на коронавируса, който в момента доминира при пациентите по света. Според данните от изследването, тази версия на вируса е по-способна да се разпространява сред населението в сравнение с по-ранната разновидност на SARS-Cov2.

Новият щам се появява за първи път в Европа през февруари - тогава когато започна най-тежката фаза на кризата в Италия. Относително бързо той е достигнал до източното крайбрежие на Съединените щати, и от средата на март досега той е най-масово разпространената форма на заразата, съобщава "ЛА Таймс".

Вторият притеснителен елемент от проявите на новия щам е, че някои пациенти с Covid-19 може да се окажат уязвими на повторна инфекция дори след първото преболедуване.

Докладът на екипа от Лос Аламос е публикуван преди дни в сайта BioRxiv, в който често се споделят предварителни данни от научни изследвания, за които все още предстои рецензия от експерти. Идеята на платформата е да ускори сътрудничеството между учените, които работят по ваксини и лечебни препарати срещу Covid-19. Откритията за поведението на новия щам на SARS-Cov2 може да повлияе върху разработките на ваксини, които до голяма степен се базират на генетични секвенции от по-ранните форми на вируса с хипотезата, че той няма да мутира подобно на грипните вируси.

Изследването на Лос Аламос обаче може да обори тази хипотеза, което би означавало необходимост от постоянна промяна на (все още несъществуващата) бъдеща ваксина за Covid-19.

Мутацията на вируса, открита от учените, засяга т.нар. шипови протеини от обвивката на коронавируса, чрез които той се прикрепя и атакува клетките на респираторната система. Авторите на доклада посочват, че там, където мутацията G614 успява да проникне сред населението, се наблюдава много бърз ръст на честотата на разпространение. В много от случаите G614 става доминантна локална форма на вируса за броени седмици.

В Европа двата щама на коронавируса D614 (първата мутация след изнасянето на вируса от Ухан) и G614 (новата мутация) циркулират едновременно в ранните дни на епидемията, като D614 е по-често срещана в най-масово тестваните страни с изключение на Италия и Швейцария. През март и април този щам се оказва изместен от G614, който по същото време започва да се появява в Канада и САЩ.

Исландия е единственото изключение от този модел - в страната се правят масови тестове и първоначално се потвърждава, че епидемията е започнала от мутацията G614, но постепенно разпространението на D614 се е увеличило. Сега и двете разновидности на вируса се разпространяват в относително ниска стабилна честота.

Причината за предполагаемата по-висока вирулентност на G614 все още не е изяснена. Коронавирусната инфекция вече засяга над 3,5 милиона души по света, като най-малко 250 000 души са починали след заразяване с вируса от началото на епидемията.

Докладът на екипа от Лос Аламос се базира на анализ от над 6000 коронавирусни секвенции от цял свят, които са събрани от Глобалната инициатива за споделяне на данни за грипа.

Реакциите на изследователите спрямо откритието са смесени. Преподавателят по биохимия от Университета в Айова Чарлз Бренър оценява изследването като полезно заради потенциалното предупреждение към лабораториите, които разработват ваксини срещу SARS-Cov2. Той подчертава, че анализът не твърди, че мутацията утежнява заболяването от Covid-19 в сравнение с по-ранната си форма, а само че се репликира по-лесно. Други учени смятат доклада за интересен като заключения, но критикуват липсата на експериментално потвърждение на хипотезата.

Авторите на доклада посочват, че ако пандемията не намали мащабите си по време на сезонното лятно затопляне, вирусът може да претърпи още няколко мутации, което ще усложни още повече работата по терапиите. Ако рискът не бъде поставен под контрол, ефективността на ваксините ще е ограничена.

Данните в изследването не съдържат доказателства, че G614 е по-смъртоносен от по-ранните форми на заразата. Въпреки това увеличената му способност да се репликира създава допълнителни затруднения пред ограничаването на епидемията, а някои от хората, преминали през най-ранната фаза на Covid-19, може да се окажат незащитени за новата форма на вируса.

Учените посочват, че това е още едно доказателство за необходимостта от социална изолация, висока хигиена и други мерки за опазване на общественото здраве.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024