Новата терапия срещу Covid-19: Комбинация от моноклонални антитела Снимка: © Getty Images

България ще закупи и ще прилага нова терапия срещу Covid-19 на базата на моноклонални антитела. Въпреки че EMA все още не е дала становище за употребата й на ниво ЕС, държави като Германия, Франция, Нидерландия, Швеция и др. вече го използват. Служебният здравен министър Стойчо Кацаров също посочи, че ще поиска тя да се въведе в страната, за да се осигури "още едно оръжие за лекарите да атакуват болестта".

Предложението е направено от доц. Ангел Кунчев, съгласувано е с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и e гласувано от Министерски съвет. Според Кацаров - първите доставки могат да дойдат до края на октомври.

Какво представлява терапията?

Тя използва коктейл от две моноклонални антитела, предназначени да намалят тежестта на протичане на заболяването - комбинацията REGN-COV2 Casirivimab и Imdevimab. Това е първата терапия с антитела в България – прилагат се еднократно, чрез инжектиране до 7-8 ден от заразяването.

Целевата група са нехоспитализираните пациентите с положителен резултат за Covid-19 и придружаващи хронични заболявания, при които има висок риск от усложняване на заболяването. Медикаментът се използва при хора, които не могат да бъдат ваксинирани и при такива, които имат слаб имунен отговор.

Приложението му в началните стадии на болестта цели да намали риска от тежко протичане, хоспитализация и летален изход.

Американската Агенция по храните и лекарствата FDA разреши използването му за спешна употреба още през ноември 2020 г. Бившият американски президент Доналд Тръмп се лекуваше с тази терапия (разработена от компанията Regeneron) миналата година.

До този момент комбинацията моноклонални антитела REGN-COV2 Casirivimab и Imdevimab се прилага по реда за спешна употреба в Белгия, Чехия, Германия, Дания, Естония, Франция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Испания и Швеция. Комбинацията от моноклонални антитела Casirivimab и Imdevimab има условно разрешение за употреба във Великобритания.

На 11 октомври Европейската агенция по лекарствата информира, че започва финалния етап от оценката на документацията за продукта след подадено заявление за разрешаване за употреба.

На този етап Световната здравна организация е публикувала Ръководство с препоръка за употребата под условие единствено на комбинацията от моноклонални антитела Casirivimab и Imdevimab за пациенти с лек до умерен COVID-19 с висок риск от тежко протичане на заболяването.

В доклада на главния здравен инспектор Ангел Кунчев се посочва, че ЕМА е издала научни становища за прилагане на моноклоналните антитела при следните рискови фактори за тежък Covid-19: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар - лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори, и др.

Медикаментът може се използва при възрастни хора и деца над 12-годишна възраст само в условията на стационар, под лекарско наблюдение по време на инфузията и до 2 часа след края й, по критерии, изготвени от експертния съвет по Инфекциозни болести.

Препаратът все още се проучва, но здравните власти смятат за целесъобразно той да се разреши за прилагане "с оглед опазването на общественото здраве и намаляването на леталитета от Covid-19".

Според доклада на доц. Кунчев вече са започнали процедури за осигуряване на моноклонални антитела чрез сключване на двустранен договор на национално ниво с с Hoffmann–La Roche Ltd за доставка на REGN-COV2 Casirivimab and Imdevimab.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024