Мащабно изследване на ваксинираните граждани в Израел показва, че поставянето на трета "бустерна" доза срещу Covid-19 води до много висока ефикасност срещу тежко заболяване в сравнение с хората, получили само две дози от ваксината Pfizer/BioNTech. 

Изследването е проведено от най-голямата здравноосигурителна каса на Израел с финансиране от медицинската школа на Харвард и е публикувано в списание Lancet. В него са обхванати данни за общо 728 321 души, които са получили трета ваксинационна доза, спрямо същия брой от хора в контролна група (получили две дози поне 5 месеца по-рано). 

Резултатите показват, че третата доза има 93% ефикасност при предотвратяването на заболяване от Covid-19, което може да доведе до хоспитализиране на пациента. Здравната служба е отчела 231 случая на пациенти с две ваксинационни дози, приети в болница, спрямо 29 души в групата на хората, получили и бустерна доза. 

92% е нивото на ефикасност на имунизацията с трета игла срещу тежко протичане на заболяването. То е установено сред 157 души от контролната група спрямо 17 души от групата с бустерна ваксинация. 

81% е ефикасността на третата доза от ваксината на Pfizer при недопускане на фатален изход за пациентите с Covid-19. Само 7 души от имунизираните с бустерна ваксина са изгубили живота си заради коронавирусна инфекция в изследвания период. Смъртните случаи в контролната група са били 44. 

Изследването използва данни от периода 30 юли 2020 до 23 септември 2021 г. Средната възраст на пациентите е 51 г. (населението в страната е със средна възраст малко над 30 г. при 44,6 г. в България). В Израел се използва масово ваксината на Pfizer/BioNTech. 

Както ваксинираните с трета доза, така и хората с 2 имунизации отчитат много по-ниско общо ниво на хоспитализации и смъртни случаи в сравнение с гражданите, които не са ваксинирани изобщо

Израел започна да прилага ваксинирането с бустерни дози от 1 юли 2021 г., когато новите случаи на Covid-19 започнаха да се увеличават значително. Първоначално бяха обхванати възрастните граждани над 65 г., а по-късно програмата беше отворена за останалите желаещи. 

В края на октомври 2021 г. имунизираните с трета доза в Израел са над 42% (почти 4 млн. души) от цялото население. Над 67% от хората в страната са ваксинирани с поне една доза. 

Повече от 60 на сто от гражданите над 40-годишна възраст вече са получили и бустер срещу Covid-19, според данните на израелското Министерство на здравеопазването.

Средният дневен брой починали пациенти с Covid-19 в Израел не надвишава 15 души/ден за последните четири месеца, въпреки че страната премина през висока вълна на заболеваемост през лятото на 2021. За сравнение смъртността в България в периода 1 юли - 1 ноември 2021 г. е малко над 50 починали на ден, с тенденция за увеличение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни