Boeing губи 2 млрд. долара заради новите самолети на американския президент Снимка: © Getty Images

Над 370 квадратни метра жилищна площ; собствена конферентна зала; оборудвана кухня, която може да приготвя храна за 100 души; болнична стая, в която по всяко време може да бъде извършена операция - сегашният Air Force One не е обикновен самолет. Това важи в най-голяма степен и за цената на бъдещите, защото правителството на САЩ възнамерява да закупи два нови джъмбоджета 747-8 за президента на стойност почти четири милиарда долара.

Оказва се обаче, че е станала грешка, пише в материал за случая "Шпигел"'. Първият самолет трябва да бъде доставен преди следващите президентски избори през 2024 г. Вместо това сегашният Air Force One, който има "зад опашката си" повече от три десетилетия служба, вероятно ще остане в употреба още известно време. Нещата са още по-неприятни за производителя. Според договора, сключен при бившия президент Доналд Тръмп, всички допълнителни разходи се поемат от продавача. Към днешна дата Boeing оценява загубата от поръчката на два милиарда долара.

Може би Тръмп все пак е брилянтен бизнесмен, който е договорил супер сделка за данъкоплатците?

В края на 2016 г., малко преди да встъпи в длъжност, Тръмп алармира: „Boeing строят нов 747 Air Force One за бъдещи президенти, но разходите са извън контрол“, и призова поръчката да бъде отменена. Фактът, че по това време все още нямаше поръчка не го притесни: „Искаме Boeing да печелят, но не толкова много пари“.

На тяхно място се появи шефът на Boeing Денис Мюленбург, който се появи с шапка в ръка имението на Тръмп в Мар-а-Лаго и обеща „Ще се справим за по-малко“.

След това обаче нещата се промениха.

В началото на 2018 г. администрацията на Тръмп възложи на Boeing поръчката за двата джъмбоджета за 3,9 милиарда долара - малко по-малко от критикуваните по-рано 4 милиарда долара. Стоте милиона намаление в цената не попречи на Тръмп да се похвали, че е спестил повече от милиард. Поръчката е за фиксирана цена, което не е необичайно. Не става въпрос за разработването на технологично нов самолет, а за сравнително проста задача - преобразуване на Boeing 747 във военната версия VC-25B, с добавени изисквания за комфорт, комуникации и сигурност.

Тази пролет главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун нарече поръчката на Air Force One "уникален набор от рискове, които вероятно не е трябвало да се поема".

Предшественикът му Муйленберг, на когото той прехвърли отговорността, отдавна не е на този пост.

Загубите от сделката възлизат на почти два милиарда долара. От гледна точка на Boeing виновни са: инфлацията, затруднените вериги на доставки заради Covid, както и някои технически и човешки предизвикателства, като например намирането на достатъчно работници с необходимия достъп до класифицирана информация. Според експерти, които "Шпигел" цитира, ръководството на Boeing се опитва да прехвърли неволите си на договора вместо да признае собствената си неспособност да се справи със ситуацията.

Според Wall Street Journal контролът върху качеството в завода в Сан Антонио изглежда доста е зациклил. Изданието цитира случка от 2021 г., когато в един от бъдещите президентски самолети са открити две мини бутилки текила. В друг момент, след установена производствена повреда, се оказва, че работник е дал положителен тест за наркотици.

Сега Boeing се надяват правителството на САЩ да добави още 500 милиона долара, защото поддръжката на старите самолети, които са от времето на Джордж Буш - баща, струва доста милиони отгоре.

Междувременно Джо Байдън отхвърли едно специално изискване на своя предшественик. Тръмп беше поръчал да се замени емблематичната синя ивица по фюзелажа на "Air Force One" с нов дизайн: "цветът на Джаки Кенеди" трябваше да отстъпи място на тъмносин корем с червени и бели декоративни ивици. Тогава ливреята ще бъде поразително подобна на частния самолет на Тръмп.

„Твърде скъпо“, реши Белият дом при Байдън и отмени плана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024