Новите ваксинационни сертификати: Какво трябва да знаем

Въвеждането на европейския цифров зелен сертификат ще наложи преиздаването на всички досегашни удостоверения в България за ваксиниране с Covid-19.

Хартиените сертификати, които в момента българите получават след пълния курс на имунизиране, ще важат само до 12 август 2021 г. Хората ще разполагат с поне месец и половина, за да сменят документа с европейския му вариант, който ще може да се ползва за по-лесно пътуване сред държавите от ЕС.

По регламент сертификатът влиза в сила от 1 юли 2021 г., Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни 2021 г., което ще даде възможност на държавите членки, които имат техническа готовност, да издават зелени сертификати още от следващия месец.

Разработената от „Информационно обслужване“ система ще прегенерира автоматично всички издадени до сега сертификати в новия европейски формат, когато регламентът влезе в сила. Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г., за да се избегне струпването на хора за преиздаване.

Към 27 май 526 486 души вече са завършили ваксинационния цикъл в България. Те ще трябва да получат нов документ, който да удостовери, че са имунизирани срещу Covid.

"В момента експертите на „Информационно обслужване“ разработват апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа", се казва в информация от Министерството на здравеопазването.

ЕК е определила три варианта за този сертификат - за ваксинирани, за преболедували и за хора с отрицателен тест за Covid-19. Първоначално ще започне издаването само на сертификатите за ваксинирани, а останалите два варианта ще влязат в сила след средата на юни.

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути.

При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан видът на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста и др., а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата.

Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест, казват от Министерството на здравеопазването.

Документът за ваксинираните граждани е безсрочен - поне засега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024