Новите вкусове от Lakrids by Bülow: вдъхновени от моментите на щастие Снимка: © Lakrids by Bülow

В предговора на книгата си „Малък наръчник по хюга: тайните на датчаните за щастлив живот“ Майк Викинг пише, че „хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.

Викинг знае какво говори. Той е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген – същият, който вдъхновява Ерик Уайнър да напише хитовия си роман „География на блаженството“.

Понятието „хюга“ (hygge) доби популярност у нас през последните години, когато сякаш започнахме да се обръщаме повече към себе си, към дома. Може би заради ковид, може би заради порастване, може би заради осъзнаване.

И тъй като летните дни със своето слънце и безгрижие се стопиха в мелницата на времето, дойде моментът да погледнем към следващия сезон: сезонът на хюга.

Мнозина ненавиждат зимата заради студа, дебелите дрехи, преждевременно настъпващия мрак навън. Сякаш е малко несправедливо, защото тя е много повече от лед, киша и боцкащи пуловери: зимата е и тихите разговори край камината (или просто печката), и ароматният топъл чай, и меките одеяла, и дългите кино вечери вкъщи, и гостите, и коледните празници, и спускането по снежните, но слънчеви планински писти, и бонбоните от бял шоколад с лиофилизирани малини и щипка ягоди...

Последното изкушение е част от лимитираната, есенно-зимна серия на датската марка за бонбони от лакриц с шоколад Lakrids by Bülow.

Това са симпатягите, които преди време направиха страхотно креативна реклама, закачайки се с масовата антипатия към лакрица, и така възродиха интереса към този несправедливо набеден, също като зимата, вкус. Днес той е автентично гурме изживяване.

Не си представяйте обаче лакрицовите пръчки от 90-те: бонбоните Lakrids by Bülow са хапка изтънчено и модерно, но стъпило на здрави традиции съвършенство, която се вписва във всяка идилична картина на уют и хармония.

Сега почитателите на корена от женско биле могат да се докоснат до 4 нови вкуса, които да внесат датския дух на спокойствие и баланс в живота им.

Classic Caramel са бонбони с лакриц в ядрото, допълнен идеално от дулсе де лече шоколадова обвивка, завършени с хрупкави парченца морска сол.

Забравете за щолените и суфлетата, които вдигат кръвната захар до небесата и оставят горчив от прекалената сладост послевкус: Classic Caramel е фино усещане, което носи същия пламък, какъвто придава на добре подредената маса ароматната свещ в пастелни цветове.

Плодовата феерия в зимната палитра на Lakrids by Bülow тази година се нарича Crispy Raspberry и съчетава топящ се в устата бял шоколад с лиофилизирани малини и щипка ягоди, сгушени под хрупкава захарна обвивка в бебешко розово.

Приятелството между малините и белия шоколад е препотвърдено от времето, но датският бранд предлага нов негов прочит: закачливият вкус на малината е не просто обогатен, а обгърнат от този на белия шоколад. Ягодата се включва в ролята на „черешката на тортата“.

Ще ни извините за прекаляването с плодовите метафори, но тук те са на мястото си.

Още един визионерски поглед към класиката идва с Frozen Mint: свежи бонбони, в които сладкият лакриц, млечният шоколад и ароматната мента, загърнати във фино одеяло от захар, танцуват заедно в снежна нощ. Или ние танцуваме вътрешно, докато ги ядем, а навън се вихри виелица. Или и двете.

И на последно, но никак не и по важност място, в новата си селекция бонбони от Lakrids by Bülow са включили небезизвестните Butter Cookie. Те носят любимия зимен аромат на канела, в компанията на бял шоколад и хрупкав карамел. В центъра на бонбона, разбира се, е сладък лакриц, което само по себе си е онова, което датчаните наричат hyggekrog (,,хюгакроу).

Буквалният превод на думата е „ниша“, а метафоричното ѝ разбиране е за онова място в дома, където обичаме да се сгушваме с интересна книга, топло одеяло и чаша чай.

Отново в „Малък наръчник по хюга“ Викинг пише, че когато изнася лекции за изследването на щастието, моли аудиторията да затвори очи и всеки да си спомни за последния път, когато се е чувствал истински щастлив. По думите му хората често се чувстват неловко, но след като ги уверява, че няма да споделя с останалите какво си мислят, те се отпускат и в един момент, почти като с магия, цялата зала се озарява от спокойни усмивки.

Остава си тайна точно за какво се е сетил всеки от слушателите на Викинг, но можем да сме сигурни в едно: мнозина от тях са припознали като щастлив момент такъв, който е свързан с „малките неща“. Момент на спокойствие, на блажено усамотение или на искрено споделяне, галене на куче или мъркане на котка, игра с децата или шега и забавен спор с родителите...

Именно това са моментите, които Lakrids by Bülow почитат с лакрицовите си бонбони и на които се облягат при измислянето и произвеждането на своите толкова хюга вкусове: миговете, които се записват на лентата на паметта ни и никога не се изтриват.

И, повярвайте ни, много от тях се случват в студения сезон. И имат вкус на бял шоколад и малини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024