Снимка: © Военномедицинска академия

Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев - двама от членовете на бившия Национален оперативен щаб за Covid-19 - предупредиха за опасността от допускането на масово разпространение на вирусния вариант "Делта" в България. 

"Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за Нова ТВ. 

По думите му новият вариант на SARS-Cov2 е с 60% по-заразен от оригиналния вирус, като атакува по-сериозно хората на възраст от 30 до 40 години. 

Той е и причината за експоненциално нарастване на новите случаи на коронавирусна инфекция във Великобритания, където вече се отчитат средно по над 12 000 позитивни проби на ден през последната седмица. Нивото им засега остава значително по-ниско от пика на последната епидемична криза в страната, като голяма част от новозаразените са неваксинирани млади хора. 

Кунчев посочва, че ваксинацията е начинът да се предотврати скорошна нова вълна на Covid-19 в България. Имунизационната кампания обаче протича с бавна скорост независимо от наличието на големи количества дози от ваксините и възможност за свободен избор на типа препарат. 

Проф. Тодор Кантарджиев, който отскоро работи като консултант по ваксинирането към Столична община, също призова за по-сериозни предварителни мерки срещу Covid-19. 

Той предлага въвеждане на задължителни PCR-тестове на хората, които пристигат в България от държави с високо разпространение на мутацията. 

"Влизащите у нас трябва да се изследват с PCR тестове. Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране", каза Кантарджиев. 


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желаниеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна