Снимка: © Военномедицинска академия

Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев - двама от членовете на бившия Национален оперативен щаб за Covid-19 - предупредиха за опасността от допускането на масово разпространение на вирусния вариант "Делта" в България. 

"Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев в интервю за Нова ТВ. 

По думите му новият вариант на SARS-Cov2 е с 60% по-заразен от оригиналния вирус, като атакува по-сериозно хората на възраст от 30 до 40 години. 

Той е и причината за експоненциално нарастване на новите случаи на коронавирусна инфекция във Великобритания, където вече се отчитат средно по над 12 000 позитивни проби на ден през последната седмица. Нивото им засега остава значително по-ниско от пика на последната епидемична криза в страната, като голяма част от новозаразените са неваксинирани млади хора. 

Кунчев посочва, че ваксинацията е начинът да се предотврати скорошна нова вълна на Covid-19 в България. Имунизационната кампания обаче протича с бавна скорост независимо от наличието на големи количества дози от ваксините и възможност за свободен избор на типа препарат. 

Проф. Тодор Кантарджиев, който отскоро работи като консултант по ваксинирането към Столична община, също призова за по-сериозни предварителни мерки срещу Covid-19. 

Той предлага въвеждане на задължителни PCR-тестове на хората, които пристигат в България от държави с високо разпространение на мутацията. 

"Влизащите у нас трябва да се изследват с PCR тестове. Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране", каза Кантарджиев. 


България и ваксините: Искахме ги, но нямахме желаниеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"