Ново разследване срещу Васил Божков Снимка: © Булевард България
  • Васил Божков ще бъде разследван като част от организирана престъпна група за убийства, принуди и изнасилвания
  • Срещу него вече са повдигнати обвинения за седем престъпления, включително укриване на данъци, пране на пари и опит за подкуп на длъжностни лица
  • Сигнал за заплаха за убийство, отправена от Божков, беше подаден от Цветомир Найденов през декември 2019 г.
  • Васил Божков се намира в Обединените арабски емирства, където беше арестуван на 31 януари по искане на българската прокуратура

Специализираната прокуратура е образувала второ разследване срещу Васил Божков, в което са отделени данните за тежки престъпления - убийства, принуди и изнасилвания.

Уликите са събрани по време на досъдебното производство срещу Божков за неплащане на значителни такси по Закона за хазарта, като ще бъдат отделени в самостоятелно разследване срещу него и евентуални съучастници в организирана престъпна група, действала от 2012 г. до настоящия момент.

Специализираните прокурори са изискали досъдебни производства от други структури на държавното обвинение, свързани с конкретни разследвания за опити или извършване на убийства. Анализират се всички убийства на "лица, осъществявали хазартна дейност". Едно от тежките престъпления, които съвпадат като профил и период, е покушението срещу благоевградския собственик на казина Йордан Динов през април 2012 г. Няколко месеца след убийството му МВР обяви, че фактическият убиец и негов съучастник са разкрити и арестувани, но така и не се стигна до поръчителя.

Отделно се проверяват и случаите на извършени изнасилвания.

Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, относима към разкриването на престъпната дейност на групата, да сигнализират на телефони 02 982 8998; 02 9828590. Службите подчертават, че ще гарантират анонимността на сигнализиращите.

От информация не става ясно дали вече са събрани достатъчно доказателства за повдигането на ново обвинение срещу Васил Божков, който беше арестуван в Обединените арабски емирства на 31 януари.

Сигнал за заплаха за убийство, отправена от страна на Божков, беше подаден от Цветомир Найденов, съосновател на компанията за спортни залагания "Еврофутбол" и негов съдружник. Преди дни Найденов публично уличи бизнесмена и в "изнасилвания на стотици момичета, включително непълнолетни". В последната си изява пред медии Божков определи твърденията му като "глупости".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024