Новогодишният PR-гаф на германския министър на отбраната: "В Европа бушува война" на фона на шум от пиратки

Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт беше подложена на масови критики заради странното новогодишно послание, с което реши да изпрати 2022 г. в Instagram.

Ламбрехт се снима на площад в Берлин в нощта на 31 декември, но гласът ѝ едва се чува от шума на пиратки и фойерверки. Цялостното впечатление от клипа е за PR-импровизация, измислена в последния момент - и изпълнена доста слабо.

"Насред Европа бушува война", обяснява тя, докато гърмежите от новогодишните празненства около нея не спират. Вместо да продължи мисълта си с думи на съпричастност към жертвите и пострадалите от руската военна инвазия в Украйна обаче, Ламбрехт казва следното:

"В тази връзка, това ми донесе много специални впечатления - много, много срещи с интересни и чудесни хора, и затова искам да изразя сърдечни благодарности".

След това тя разказва, че планира да посрещне Новата година с роднини и приятели, и казва: "До всички хора, които не могат да го направят, защото са на служба като войници или полицаи, в болницата или на други места, искам да изразя сърдечни благодарности".

Мнозина политици и коментатори посрещнаха клипа на Ламбрехт с подигравки и критики.

Опозиционният Християндемократичен съюз я обвини в непрофесионализъм и в неспособност да продължава да заема поста на министър на отбраната.

Армин Лашет, който водеше ХДС по време на предизборната кампания през 2021 г., атакува директно канцлера Олаф Шолц с въпроса "изобщо ли не си дава сметка за влиянието на Германия в Европа и в света", за да допуска подобни гафове.

Опозиционният политик от Саксония Паул Шефер също се усъмни доколо Ламбрехт притежава необходимите достойнства, за да ръководи Министерството на отбраната на Германия.

"Докато новогодишните бомбички гърмят на заден фон, тя споменава нещо за война в Европа и за чудесните срещи, които е имала през 2022 г.", казва той.

"Това е нещо непоносимо неадекватно. "Има война в Европа" и затова е застанала насред новогодишните фойерверки. Бум. Да не са изгубили ума си в Берлин?", коментира германският политолог Улрике Франке.

Тя определя видеото като "катастрофална политическа комуникация".

Това е поредният скандал около Ламбрехт в края на годината.

Преди 2 седмици Spiegel публикува разследване, според което всички 18 танка Puma, използвани по време на военни учения на 37-а танкова бригада и смятани за върха на технологичното развитие в германската армия, са дали технически дефекти. Именно с тяхна помощ Берлин смяташе да ръководи силите за бързо реагиране на НАТО от началото на 2023 г.

Ламбрехт е обвинявана и заради забавянето на процедурите за снабдяване с боеприпаси на германските въоръжени сили въпреки отделянето на специален военен фонд от 100 млрд. евро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024