Новородените бебета от "Шейново" остават разменени, докато тече разследването (Обновена)

Странен случай на размяна на новородени бебета е установен в столичната АГ болница "Шейново".

Майката на едно от тях се е усъмнила, че детето, което е изписано като нейно след раждането в болницата, всъщност е подменено. Момиченцето е било с по-тъмна кожа и не е имало видима прилика с родителите си.

Те са решили да направят ДНК-тест, който е доказал, че новороденото е на други хора. Размяната се е случила при изписването преди 2 месеца. Проверката е установила, че гривните на ръцете на децата и майките им са с различни номера при освобождаването им от болницата.

Засега бебетата ще останат в семействата, на които са били дадени при изписването, докато разследването по казуса е в ход. Това обясни зам.-районният прокурор на София Иван Стефанов пред БТА. Няма информация някое от тях да е в опасност. Стефанов обясни, че гривните на двете майки са били разменени - една от тях е запазила своята и след време е установила разминаването в номерата.

Втората майка, която е от ромски произход, също е преживяла шок, научавайки, че детето ѝ е дадено на чуждо семейство. Тя също е дала ДНК-проба.

  • "Докторката каза, че разбрали от гривничките, че децата може да са разменени. Много се разстроих. Започнах да плача. Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, не мога да спя, да се храня, нищо не ме вълнува. Само за това мисля", казва младата жена.

По случая започва разследване на няколко институции - от Софийска градска прокуратура, през ИА "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването, до Столична община, която е едноличен собственик на капитала на болница "Шейново".

Досъдебното производство е образувано още на 14 декември. За тази седмица са разпитани 28 души, взети са ДНК-проби от двете майки и е установено, че родителите, вписани в актовете за раждане, не са биологичните родители на децата, а новородените са разменени.

  • Проверява се дали персоналът на болницата е допуснал неволна грешка или подмяната е станала умишлено.
  • Според НК: "Който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години".
  • Отговорност ще бъде търсена дори ако е направена грешка - и от лицата, които са били длъжни да упражняват контрол в болницата.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов твърди, че в общината са научили за инцидента от медиите.

"Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка", казва той пред журналисти в сряда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024