Новото име на руския McDonald's? "Весело и вкусно" или "Само така" Снимка: © Getty Images

McDonald's в Русия вече има нов собственик, но дори той не е сигурен как ще ребрандира придобитата верига след оттеглянето на американския гигант.

Руската медия "Москва" обяви, че компанията ще избира между пет варианта за име на новата услуга за бързо хранене, която ще използва обектите на McDonald's.

Четири от тези имена вече са внесени като заявки в "Роспатент", за да бъдат регистрирани като търговски марки - нито една от тях няма общо с добре известния световен бранд от САЩ.

Имената, открити от "Москва" в публичния регистър на заявените търговски марки от напускащия McDonald's, са:

  • "Весело и вкусно";
  • "Само така";
  • "Самият той";
  • и "Свободна каса".

Все още не е ясно какъв би бил петият вариант, който се обсъжда от новите собственици. Финално решение все още не е взето. Имената са избрани така, че да не повтарят по-рано регистрирани марки.

Домейнът veseloivkusno. ru вече е регистриран, но засега не е активен.

Според "Известия" - петото възможно наименование на бъдещата верига може да бъде "Mc", изписано с латински букви и стилизирано в досегашния дизайн на руския Макдоналдс. Медията твърди, че напускащата компания е участвала в разработването на проекта, а имената на предлаганите сандвичи може да са "максимално близки до класическото меню".

"Известия" твърди, че американският собственик ще има опция да изкупи в бъдеще своите активи в Русия, които сега продаде заради руската инвазия в Украйна.

Купувач на близо 600 ресторанта на McDonald's се оказва съоснователя на "Нефтехимсервис" Александър Говор, който досега е управлявал 25 заведения за бързо хранене в Сибир като франчайз на американците.

Сделката е сключена под условие да се запазят условията на работещите в McDonald's за период от две години.

Руските държавни медии твърдят, че се планира повторно откриване на историческия първи обект на веригата на Пушкинския площад в Москва под ново име на 12 юни, когато се празнува Денят на Русия.

Решението за оттеглянето на McDonald's сложи край на над 30-годишната работа на компанията в Русия. Заведението им в Москва отваря врати на 31 януари 1990 г., като обслужва за един ден над 30 000 души - събитие, което е отразявано като световна новина.

Появата на McDonald's в СССР се превръща в символ на опитите на Михаил Горбачов да отвори икономиката след десетилетната изолация по време на Студената война - затова и напускането на този бранд се смята за преломен момент за Русия през 2022 г.

CNN съобщава, че McDonald's ще трябва да отпише около 1,2 - 1,4 млрд. долара заради продажбата на руския си бизнес. Затварянето на ресторантите след избухването на войната е довело до загуба на 127 млн. долара за първото тримесечие на 2022. Мрежата от ресторанти в Русия и Украйна представлява 9 процента от глобалните приходи на McDonald's през 2021.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024