Латино-хитът от 2017 „Despacito“ на Деди Янки и Луис Фонси дълго време заемаше върха на класацията за най-гледаните видеа в историята на YouTube, но бе изместен от върха. Там вече се настанява „Baby Shark“ – детската песен, записана от южнокорейската образователна компания Pinkfong и станала хит по целия свят.

Тя има 7,04 млрд. гледания в най-популярната видео платформа, докато „Despacito“ засега изостава едва с няколко милиона. Историята на детската песен е повече от интересна – тя не само е в основата на спор за авторски права, но е била използвана и за наказание срещу затворници в САЩ.

„Baby Shark“ стига до първото място повече от четири години след качването на клипа. Оригиналният автор на песента не е известен – дълго време тя е просто само песничка за деца – но се превърна в глобален феномен, след като бе изпята от 10-годишната американка с корейско гражданство Хоуп Сегоин.

След като от Pinkfong я записаха, „Baby Shark“ стана популярна най-напред в югоизточна Азия, след което я научиха децата в САЩ и Европа. Във Великобритания е достигала до №6 в чарта, а в Америка – до номер 32.

Песента продължава едва 1:21 мин. и в нея се пее за бебе акула, което свиква всички членове на семейството си да отидат на лов. Видеото показва развиващото се действие на дъното на океана и включва няколко деца, които изпълняват хипнотизиращата мелодия.

„Baby Shark“ е в основата на десетки реклами, детски книги и кавъри, включително на звездата от „Despacito“ Луис Фонси. Тя бе използвана и за кампания за деца по време на първата вълна на Covid-19 пандемията, в която се призоваваше да си мият ръцете по-често.

Детският хит се намира в публичния домейн и правата му не се държат от Pinkfong. Компанията беше съдена през 2019 от автора за деца Джонатан Райт, който бе записал подобна версия още през 2011. Той твърдеше, че притежава правата върху своя материал, но до момента няма развитие по случая.

„Baby Shark“ обаче е в основата на още по-голям скандал. Миналия месец в щата Оклахома се заговори за детската песен, когато трима служители в местен затвор са я използвали, за да наказват затворниците. Те са накарали няколко човека да я слушат в продължение на два часа като форма на наказание, а след това са получили обвинения.

The New York Times разказа странната история за песента, „обичана от децата и ненавиждана от всички родители по света“. В нея участват 21-годишните Кристиан Майлс и Грегъри Бътлър – двама офицери от Оклахома Каунти, както и техният бивш супервайзър – 50-годишният Кристофър Хендършот. Те са били осъдени за „жестокост към затворниците“.

В поне пет отделни случая през ноември и декември 2019, включващи петима затворници, Майлс и Бътлър са ги вкарвали в празна зала, оставяли са ги да стоят прави срещу стената и в продължение на 2 часа са им пускали „replay“ на „Baby Shark“, гласи обвинението. Предполага се, че песента била вид шега, която двамата офицери имали помежду си.

Прокурорът на Оклахома Дейвид Пратър съобщи, че Майлс, Бътлър и супервайзърът им са действали „заедно, умишлено и неправомерно“, по „жесток и нечовешки начин“. Пускайки детската песен отново и отново, те създали „емоционален стрес у затворниците, които най-вероятно са пострадали“ при поставянето им с лице към стената и белезници на ръцете, пише Пратър в обвинението.

Според прокуратурата – един от затворниците бил „психически изтезаван“ в 3 ч. след полунощ, а друг – в 2 ч.

Лейтенант Хендършот „се е провалил в оказването на надзор и установяването на дисциплина“, твърди Пратър. Бътлър и Майлс са били обект на оплаквания от страна на затворниците доста дълго време и са описали в детайли наказанията, които са налагали.

Макар трите обвинения да са за дребни провинения, прокурорът на Оклахома твърди, че „би ги обвинил в углавно престъпление“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти