НСО ще спре да превозва конституционни съдии и кмета на София Снимка: © НСО

Депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме" са внесли проект за промяна в Закона за НСО, който ще освободи службата от част от неприсъщите й задължения.

Една от промените гласи, че кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народното събрание повече няма да могат да ползват специализирания транспорт на Националната служба за охрана.

Същото се отнася и за бившите председатели на парламента и бившите премиери на страната, които сега имат право да се возят в коли на НСО до 4 години след освобождаването им от длъжност (напр. Димитър Главчев, Цвета Караянчева, Бойко Борисов).

Вносителите на проекта посочват, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците" от използването на НСО като услуга за луксозни превози.

"Абсурдно е осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столична община разполага с достатъчен по обем бюджет и ако СОС вземе решение, че е необходим специализиран служебен транспорт на кмета, включително за представителни цели, биха могли да го осигурят за сметка на собствения си бюджет. По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на НС и членовете на Конституционния съд", казват те.

Депутатите предлагат още да се промени и съставът на комисията, която преценява кой и докога може да получи специализирана охрана от НСО.

Сега тези решения се вземат от началника на Националната служба за охрана, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Вносителите искат в комисията да участва министърът на вътрешните работи, а не главният секретар на ведомството. Предлага се още шефът на МВР и председателят на ДАНС "да представят становище без право на глас при вземане на решение" - т.е. последната преценка ще е само на началника на НСО.

Охраната на НСО за главния прокурор ще бъде осигурявана "единствено при доказана необходимост", ако проектозаконът бъде приет. В края на 2020 г. Иван Гешев обяви, че е отказал да бъде пазен от агенти на службата, защото е изгубил доверие в работата им след разкритието, че офицер от НСО е организирал поръчково убийство (случаят със Станка Марангозова). В момента Гешев ползва охрана от Бюрото по защита, което е на негово пряко подчинение.

Публичните лица, които се охраняват задължително от службата, ще имат право да се отказват от услугите на НСО "освен в случаите на доказана необходимост и реална застрашеност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024