Снимка: © НСО

Депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме" са внесли проект за промяна в Закона за НСО, който ще освободи службата от част от неприсъщите й задължения.

Една от промените гласи, че кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народното събрание повече няма да могат да ползват специализирания транспорт на Националната служба за охрана.

Същото се отнася и за бившите председатели на парламента и бившите премиери на страната, които сега имат право да се возят в коли на НСО до 4 години след освобождаването им от длъжност (напр. Димитър Главчев, Цвета Караянчева, Бойко Борисов).

Вносителите на проекта посочват, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците" от използването на НСО като услуга за луксозни превози.

"Абсурдно е осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столична община разполага с достатъчен по обем бюджет и ако СОС вземе решение, че е необходим специализиран служебен транспорт на кмета, включително за представителни цели, биха могли да го осигурят за сметка на собствения си бюджет. По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на НС и членовете на Конституционния съд", казват те.

Депутатите предлагат още да се промени и съставът на комисията, която преценява кой и докога може да получи специализирана охрана от НСО.

Сега тези решения се вземат от началника на Националната служба за охрана, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Вносителите искат в комисията да участва министърът на вътрешните работи, а не главният секретар на ведомството. Предлага се още шефът на МВР и председателят на ДАНС "да представят становище без право на глас при вземане на решение" - т.е. последната преценка ще е само на началника на НСО.

Охраната на НСО за главния прокурор ще бъде осигурявана "единствено при доказана необходимост", ако проектозаконът бъде приет. В края на 2020 г. Иван Гешев обяви, че е отказал да бъде пазен от агенти на службата, защото е изгубил доверие в работата им след разкритието, че офицер от НСО е организирал поръчково убийство (случаят със Станка Марангозова). В момента Гешев ползва охрана от Бюрото по защита, което е на негово пряко подчинение.

Публичните лица, които се охраняват задължително от службата, ще имат право да се отказват от услугите на НСО "освен в случаите на доказана необходимост и реална застрашеност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин