Снимка: © НСО

Депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме" са внесли проект за промяна в Закона за НСО, който ще освободи службата от част от неприсъщите й задължения. 

Една от промените гласи, че кметът на София, членовете на Конституционния съд и зам.-председателите на Народното събрание повече няма да могат да ползват специализирания транспорт на Националната служба за охрана. 

Същото се отнася и за бившите председатели на парламента и бившите премиери на страната, които сега имат право да се возят в коли на НСО до 4 години след освобождаването им от длъжност (напр. Димитър Главчев, Цвета Караянчева, Бойко Борисов). 

Вносителите на проекта посочват, че е налице "огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците" от използването на НСО като услуга за луксозни превози. 

"Абсурдно е осигуряването на специализиран транспорт от страна на НСО по отношение на кмета на столицата, доколкото не е налице нито една смислена причина за това. Столична община разполага с достатъчен по обем бюджет и ако СОС вземе решение, че е необходим специализиран служебен транспорт на кмета, включително за представителни цели, биха могли да го осигурят за сметка на собствения си бюджет. По същия начин стои въпросът със зам.-председателите на НС и членовете на Конституционния съд", казват те. 

Депутатите предлагат още да се промени и съставът на комисията, която преценява кой и докога може да получи специализирана охрана от НСО.

Сега тези решения се вземат от началника на Националната служба за охрана, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР.

Вносителите искат в комисията да участва министърът на вътрешните работи, а не главният секретар на ведомството. Предлага се още шефът на МВР и председателят на ДАНС "да представят становище без право на глас при вземане на решение" - т.е. последната преценка ще е само на началника на НСО. 

Охраната на НСО за главния прокурор ще бъде осигурявана "единствено при доказана необходимост", ако проектозаконът бъде приет. В края на 2020 г.  Иван Гешев обяви, че е отказал да бъде пазен от агенти на службата, защото е изгубил доверие в работата им след разкритието, че офицер от НСО е организирал поръчково убийство (случаят със Станка Марангозова). В момента Гешев ползва охрана от Бюрото по защита, което е на негово пряко подчинение.

Публичните лица, които се охраняват задължително от службата, ще имат право да се отказват от услугите на НСО "освен в случаите на доказана необходимост и реална застрашеност". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова