Обратно в Киев: "Трябваше да се върнем. Трудно е да си навън, когато в родината ти има война" Снимка: © Getty Images

След седмици на военни атаки Киев се опитва да се върне - доколкото може - към живота си преди войната. Кафенета, бръснарници и заведения за хранене в украинската столица отново са отворени. А хиляди хора - избягали от войната, вече се завръщат у дома.

Близо 5 млн. украинци напуснаха страната си, след като Русия започна военна инвазия на 24 февруари. Руската армия унищожи инфраструктура, срина институции, културни паметници, жилищни квартали и причини смъртта на хиляди хора.

В края на април руските сили постепенно се изтеглиха от Киев и започнаха по-мащабна офанзива в региона на Донбас и южните части на Украйна. Някои бежанци разчетоха това като знак, че могат да се върнат там, където руснаците отстъпват.

Един от тях е Михаил Сидоренко – IT служител от Киев, който прекарва първите девет седмици от руската инвазия в безопасност в Берлин. Няма търпение да се завърне.

Всичките ми приятели отново са в града. Никога не съм се чувствал повече украинец, отколкото сега. Това е като някакво вътрешно огнище, което те направлява. Обикалял съм света и в момента няма нищо по-добро от Киев“, казва Сидоренко пред „Financial Times”, докато чака да пресече границата между Полша и Украйна.

Той е на 26 години - мъж в активна военна възраст. В началото на войната Украйна обяви мобилизация и указ на президента Володимир Зеленски постанови, че всички мъже от 18 до 60-годишна възраст не могат да напуснат страната. Сидоренко обаче казва, че това изобщо не го притеснява.

„Сега това е някак предсказуемо. Все още има някои шансове за въздушни удари в Киев, но ние сме готови“, казва той.

На границата е и Ана - заедно с двете си деца. Семейството пътува от Португалия - заминава за там на 1 март, за да се спаси от войната.

Искаме да се върнем у дома. Трудно е да си в чужбина, когато в родината ти има война. Усетихме, че трябва да се върнем обратно. Не знаем за колко дълго. Може да се наложи отново да напуснем“, споделя Ана.

Премиерът на Украйна Денис Шмихал съобщи, че след прекратяването на постоянние боеве в и около Киев и в западната част на страната, повече от 1 млн. граждани са се прибрали.

Бежанската вълна обаче далеч не е приключила. Докато много украинци се връщат там, където вече не водят интензивни военни действия, милиони хора бягат от Донбас.

Много жители на Киев смятат, че столицата вече е достатъчно сигурна за живеене, въпреки че кметът Виталий Кличко ги призова да изчакат още малко - предупреждавайки за опасностите и за ограничени публични ресурси. Постоянният недостиг на бензин, след като руските сили унищожиха една от основните петролни рафинерии на Украйна, също може да усложни завръщането им.

А и атаките по Киев не са спрели изцяло. В четвъртък в един от северните квартали на града две руски ракети предизвикаха пожар в жилищен блок. Това беше първото нападение над столицата от близо две седмици, а моментът на атаката съвпадна с посещението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, която бе посрещната от Володимир Зеленски.

Все пак вече в центъра на украинската столица мнозина се радват на пролетното време и се разхождат по улиците, които само до преди няколко седмици бяха напълно обезлюдени заради риска руснаците да завземат града.

Кафенета, заведения за хранене и бръснарници в Киев отново са отворени, но много от магазините и офисите остават затворени. Автомобилен трафик почти няма и това създава атмосфера за неделен ден.

Прилича на уикенд. Не го чувствам като работен ден“, казва Богдан Макеенко, който наскоро се е върнал в Киев от Западна Украйна. „Мога да работя дистанционно, тъй като не загубих работата си в сферата на логистиката“, допълва 24-годишният мъж.

Неговата приятелка Мария Яковенко обаче няма този късмет. „Работих като маникюрист, но сега няма търсене на подобни услуги“, споделя тя.

Вячеслав, който е управител на бар за стриди в Киев, вече дава насоки на свой работник в заведението как да привлече повече клиенти.

Решихме да отворим отново, тъй като 50% от нашите работници се върнаха. Останалите изчакват, защото кметът на Киев каза, че все пак може да е опасно. Въпреки това бизнесът върви добре, тъй като много хора са обратно у дома“, казва Вячеслав.

Според президента на Американската търговска камара в Украйна Анди Хундер водещикомпании планират да възстановят дейността си в Киев през следващите седмици. Повечето от бизнес управителите чакат посолството на САЩ в столицата отново да отвори.

„Тъй като сирените за въздушно нападение продължават да звучат в цялата страна, има и компании, които не са склонни още да започнат работа - заради риск за безопасността на клиентите и персонала си", казва още Хуандер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024