Общата декларация на НС срещу Русия беше гласувана, но с едно наум от БСП и съпротива от "Възраждане" Снимка: © Народно събрание

Народното събрание прие декларация, осъждаща руската агресия срещу Украйна, въпреки съпротивата от страна на БСП и "Възраждане" заради споменаването на думата "санкции" в текста.

Премиерът Кирил Петков също пристигна в Народното събрание, където призова за обща институционална позиция и обяви, че "ЕС има различни възможни санкции, но няма вариант да няма санкции. Това, което се обсъжда, е колко тежки да са те".

"Искам ясно да заявя, че българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация. Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право. Има реални жертви в Украйна. Това не е частичен конфликт, той е цялостен. Българското правителство заема много ясна позиция, че това е невъзможен аспект в Европа да се случи", каза Кирил Петков.

В крайна сметка мнозинството се съгласи с предложението на БСП да се гласува поотделно по всяка точка от декларацията, а левицата гласува с 18 гласа "въздържал се" и 1 "против" пункта за санкциите.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров предложи следните позиции в проекта:

"Народното събрание:

  • категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срщеу Украйна; (подкрепена с 211 гласа "За" от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ, с 13 гласа "Въздържал се" от "Възраждане").
  • подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки - включително санкции с цел деескалация на конфликта (191 гласа "За" от ПП, ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ, 13 "против" от Възраждане и 1 против от БСП + 18 въздържали се от БСП и 2 въздържали се от ПП).
  • подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата срещу международната архитектура за сигурност; (подкрепена единодушно от 225 депутати)
  • подкрепя българското правителство да обмисли и предолжи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава (подкрепена единодушно от 226 депутати)
  • подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани да бъдат абсолютен приоритет (подкрепена единодушно от 226 депутати)
  • подкрепя българското правителство да съдейства заполучаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани (подкрепена единодушно от 224 депутати)
  • подкрепя българското правителство да предложи план за справяне с последствията от военните действия (подкрепена от 210 гласа "За", с 13 "Въздържали се" от "Възраждане")
  • настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем (подкрепена от 208 гласа "За", с 13 "Въздържали се" от "Възраждане")

Костадин Костадинов обаче обяви, че "Възраждане" не подкрепя втората точка заради санкциите.

"В този конфликт България ще понесе сериозни икономически щети, за които не виждаме някой да се е загрижил кой ще ги плаща", беше обяснението му.

Той предизвика бурни възгласи в залата, след като обяви, че ако се приеме такава позиция, това ще означава, че "България заема страна в конфликта".

"Целта на тази декларация не е само да изрази политическа позиция на българския парламент, но и да подпомогне българското правителство и премиер. България и други държави вече е поискала задействане на чл. 4. Да, всички ние ще платим цената, едва ли някой друг мисли по друг начин. Но това е единственият път да се спре или ограничи това, което се случва в момента. Най-тежките загуби са загубите на човешки живот. Вече има данни за над 40 цивилни жертви в Украйна и най-малко едно дете. Тези загуби няма как да бъдат възстановени. Целта на тази декларация е българският парламент да бъде единен - или поне една голяма част от него, поне шест от партиите в него, да се опитат да покажат, че застават заедно с демократичния свят, не само с НАТО и ЕС, в опитите си да спре тази война. Единственият мирен начин да го направи е да ограничи финансовите потоци към онези, които предизвикаха тази война", каза бившият външен министър Екатерина Захариева след почивката.

Депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова обвини депутата от ПП Христо Петров за това, че той е показал среден пръст на Костадинов, и поиска той да бъде наказан. Никола Минчев му отправи забележка.

Позицията на "Възраждане" беше под въпрос още от сутринта, когато се видя, че Костадин Костадинов не се включи в краткия брифинг в кулоарите на парламента в 9 ч. сутринта, на който Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") заяви готовност за единна позиция.

Там обаче присъстваше председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, който стоеше рамо до рамо с ръководителите на групите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Демократична България".

Бившият премиер Бойко Борисов даде брифинг, на който настоя искането за санкции да залегне със сигурност в парламентарната декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024