Общата декларация на НС срещу Русия беше гласувана, но с едно наум от БСП и съпротива от "Възраждане" Снимка: © Народно събрание

Народното събрание прие декларация, осъждаща руската агресия срещу Украйна, въпреки съпротивата от страна на БСП и "Възраждане" заради споменаването на думата "санкции" в текста.

Премиерът Кирил Петков също пристигна в Народното събрание, където призова за обща институционална позиция и обяви, че "ЕС има различни възможни санкции, но няма вариант да няма санкции. Това, което се обсъжда, е колко тежки да са те".

"Искам ясно да заявя, че българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация. Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право. Има реални жертви в Украйна. Това не е частичен конфликт, той е цялостен. Българското правителство заема много ясна позиция, че това е невъзможен аспект в Европа да се случи", каза Кирил Петков.

В крайна сметка мнозинството се съгласи с предложението на БСП да се гласува поотделно по всяка точка от декларацията, а левицата гласува с 18 гласа "въздържал се" и 1 "против" пункта за санкциите.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров предложи следните позиции в проекта:

"Народното събрание:

  • категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срщеу Украйна; (подкрепена с 211 гласа "За" от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ, с 13 гласа "Въздържал се" от "Възраждане").
  • подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки - включително санкции с цел деескалация на конфликта (191 гласа "За" от ПП, ГЕРБ, ДПС, ИТН и ДБ, 13 "против" от Възраждане и 1 против от БСП + 18 въздържали се от БСП и 2 въздържали се от ПП).
  • подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата срещу международната архитектура за сигурност; (подкрепена единодушно от 225 депутати)
  • подкрепя българското правителство да обмисли и предолжи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава (подкрепена единодушно от 226 депутати)
  • подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани да бъдат абсолютен приоритет (подкрепена единодушно от 226 депутати)
  • подкрепя българското правителство да съдейства заполучаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани (подкрепена единодушно от 224 депутати)
  • подкрепя българското правителство да предложи план за справяне с последствията от военните действия (подкрепена от 210 гласа "За", с 13 "Въздържали се" от "Възраждане")
  • настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем (подкрепена от 208 гласа "За", с 13 "Въздържали се" от "Възраждане")

Костадин Костадинов обаче обяви, че "Възраждане" не подкрепя втората точка заради санкциите.

"В този конфликт България ще понесе сериозни икономически щети, за които не виждаме някой да се е загрижил кой ще ги плаща", беше обяснението му.

Той предизвика бурни възгласи в залата, след като обяви, че ако се приеме такава позиция, това ще означава, че "България заема страна в конфликта".

"Целта на тази декларация не е само да изрази политическа позиция на българския парламент, но и да подпомогне българското правителство и премиер. България и други държави вече е поискала задействане на чл. 4. Да, всички ние ще платим цената, едва ли някой друг мисли по друг начин. Но това е единственият път да се спре или ограничи това, което се случва в момента. Най-тежките загуби са загубите на човешки живот. Вече има данни за над 40 цивилни жертви в Украйна и най-малко едно дете. Тези загуби няма как да бъдат възстановени. Целта на тази декларация е българският парламент да бъде единен - или поне една голяма част от него, поне шест от партиите в него, да се опитат да покажат, че застават заедно с демократичния свят, не само с НАТО и ЕС, в опитите си да спре тази война. Единственият мирен начин да го направи е да ограничи финансовите потоци към онези, които предизвикаха тази война", каза бившият външен министър Екатерина Захариева след почивката.

Депутатката от "Възраждане" Искра Михайлова обвини депутата от ПП Христо Петров за това, че той е показал среден пръст на Костадинов, и поиска той да бъде наказан. Никола Минчев му отправи забележка.

Позицията на "Възраждане" беше под въпрос още от сутринта, когато се видя, че Костадин Костадинов не се включи в краткия брифинг в кулоарите на парламента в 9 ч. сутринта, на който Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") заяви готовност за единна позиция.

Там обаче присъстваше председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, който стоеше рамо до рамо с ръководителите на групите на ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Демократична България".

Бившият премиер Бойко Борисов даде брифинг, на който настоя искането за санкции да залегне със сигурност в парламентарната декларация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023