Обвинена в серийни убийства: Съпругата на "Чудовището от Ардените" се изправя пред съда във Франция Снимка: © Getty Images

Повече от 30 години родителите на британската студентка Джоана Париш търсят справедливост за своята дъщеря, убита от френския сериен убиец Мишел Фурнире през 1990 г. А във вторник е последната надежда на семейството това да се случи, тъй като пред съда във Франция се изправя последният жив човек, отговорен за престъплението - съпругата на Фурнире.

Серийният убиец е осъден е през 2008 г. на доживотен затвор за убийството на седем млади жени, а впоследствие си признава, че е убил и Париш, разказва британският вестник "Гардиън". Нейното голо тяло е намерено в река Йон.

Фурнире си признава и за още две от своите жертви, чиито тела така и не са открити - 19-годишната Мари-Анжел Домес, изчезнала докато се прибира от училище през 1988 г., и 9-годишната Естел Музин, изчезнала през 2003 г.

Убиецът обаче умира през 2021 г. преди да бъде изправен пред съда за всичките жестокости. Сега за престъпленията ще отговаря неговата съпруга Моник Оливие, която е обвинена, че му е помагала да извърши три от убийствата си, включително и това на британката Джоана Париш.

От години Франция е едновременно възмутена, но и любопитна, от историята за Фурнире, който става известен в медиите с прозвището "чудовището от Ардените" по името на хълмистия район на френско-белгийската граница, където е живял и е насилвал жертвите си.

За Роджър Париш - бащата на убитата студентка, процесът срещу 75-годишната Оливие е горчивата кулминация на некомпетентността на френската полиция и съдебна система, която е "подвела" семейството му.

"Фурнире никога няма да бъде осъден за убийството на дъщеря ни и за това е виновна френската съдебна система", казва той.

Престъплението е извършено през 90-те години на миналия век. Джоана Париш заминава да учи в университета в Лийдс във френския град Осер на 20-годишна възраст, а също така и предстои годеж. Тя пуска обява в местния вестник, в който предлага частни уроци по английски език, както и услуги като детегледачка.

Вечерта на 16 май 1990 г. Париш споделя на свои приятели, че има среща с мъж, който искал тя да преподава на сина му. На следващата сутрин вързаното и голо тяло на Джоана е намерено в река Йон на 4км северно от Осер. Полицията установява следи от насилие - жената е била пребита, изнасилена и удушена.

Още от самото началото семейството ѝ е възмутено от безразличието на полицията по случая. Майката и бащата са били призовани като свидетели и не са били направени опити да бъдат намерени ДНК следи на местни заподозрени. Това се случва, въпреки че властите признават, че убийството на Париш е едно от серия неразкрити случаи на сексуални посегателства и отвличания.

По това време Фурнире и Оливие живеят на около 20 км от Оксер, където се преместват след освобождаването му от затвора. Серийният убиец вече имал няколко присъди за сексуални престъпления срещу непълнолетни от края на 60-те години на миналия век, а през 1984 г. бил вкаран в затвора за множество сексуални посегателства.

Шест седмици след пускането му на свобода през 1987 г. 17-годишната Изабел Лавил изчезва, докато се прибира от училище в едно от предградията на Оксер. Впоследствие става ясно, че тя че е била дрогирана, изнасилена и удушена. Полицията обаче не установява връзка между Фурнире и изчезването на младите жени.

Но именно той стои зад всички неразрешени случаи, а за престъпленията получавал помощ от съпругата си. Тя спирала белия им микробус "Ситроен", за да попита набелязаната жертва за посоката, и след това я примамвала да се качи в превозното средство. През това време Фурнире се криел в задната част на автомобила, или чакал наблизо.

Двойката е арестувана в Белгия през 2003 г., след като отвлечено 17-годишно момиче избягало от микробуса и разказало всичко на полицията. Година по-късно Оливие казва на следователите, че Фурнире е убил Домес и Париш. Случаите са възобновени и той е обвинен в убийствата им - а впоследствие и той прави самопризнания.

През 2021 г. тя за първи път признава собствената си роля в случая, като казва, че е била със съпруга си, когато той е заровил тялото на едно от момичетата близо до гора в Ардените. В момента вдовицата излежава доживотна присъда за съучастие в четири убийства и изнасилвания, а следващата седмица се очаква да говори пред съдебните заседатели и за случилото се около смъртта на Париш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024