Снимка: © Getty Images

Нови сведения от Европа и САЩ разкриват, че младите не са толкова защитени срещу коронавируса, колкото се смяташе досега. Според информация от Италия и Франция при много от пациентите между 20 и 50 години се стига до интензивно лечение.

Данни на Statista показват, че почти четвърт от заразените в Италия са на възраст между 19 и 50 години. В САЩ Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че от първите 2 500 случая 706 са били хора между 20 и 44 години. Между 15% и 20% от тях са влезли в болница, 4% са се нуждаели от интензивно лечение, няколко са починали.

CDC потвърждава, че рискът от смърт се покачва рязко с възрастта. Въпреки че е имало само 144 пациенти на възраст над 85 години, 70% от тях са хоспитализирани, а при 29% се налага интензивно лечение. Един от всеки четирима е починал, се каза в седмичния доклад за заболеваемостта и смъртността на агенцията .

Един от тези млади, заразени с covid-19 в САЩ е асистентът по генетика в Университета в Юта Клемънт Чоу. Преподавателят използва Twitter профила си, за да държи в течение хората за своето състояние.

Макар да не е във възрастова група, която се води рискова, състоянието му се влошава сериозно, като кашлицата му предизвиква дихателна недостатъчност. 

„Когато пристигнах тук, бях първият пациент. Сега сме много повече,“ пише Чоу за приемането си в интензивното отделение.

Да, факт е, че възрастните са поставени под много по-голям риск. От 144 пациента на 85 години 70% са влезли в болница, а 29% са се нуждаели от интензивно лечение по информация на Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ.

В същото време обаче вирусът не е съвсем безопасен и за по-младите, въпреки че смъртните случаи са съществено по-малко. Освен това често именно чрез тях той стига до по-възрастните им роднини.

Появяват се доказателства, че при бебетата и малките деца също има риск от тежки усложнения. В проучване на над 2000 малки деца, заразени с Covid-19 в Китай,  че около 11% от случаите при кърмачета са били с оценка "тежки" или "критични", както и 7% от случаите при малки деца и деца в предучилищна възраст. Въпреки че при децата рискът е по-нисък в сравнение с този при възрастните, той съвсем не е незначителен.

Поради тези причини ръководителят на американския Национален институт по алергии и болести Антъни Фаучи призовава при възможност да стоим вкъщи независимо от възрастта, на която сме:

„Никой не е неуязвим, но дори и да сте добре, трябва да изиграете важна роля в предотвратяването на разпространението на заразата в национален план. Не сте пасивни участници в тази ситуации. Всеки е важен за ограничаването на вируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети