Олена Зеленска пред Vogue: В епицентъра на трагедията

Съпругата на президента Володимир Зеленски застана пред обектива на фотографката Ани Лебовиц и разговаря с журналист, ангажиран от най-престижното модно списание в света. Олена Зеленски е на корицата на дигиталното издание на VOGUE Америка, а интервюто ще стане част от октомврийския брой на хартия. Разговорът и фотосесията са в партньорство с украинското издание на VOGUE.

За да се срещне с първата дама, до Киев пътува Рейчъл Донадио - базираната в Париж журналистка е бивш кадър на The New York Times, сега автор на The Atlantic.

По думите ѝ това е един от най-вълнуващите и запомнящите се ангажименти в кариерата ѝ.

"Когато я срещнах в онзи дъждовен ден в Киев, където кафенетата бяха пълни дори по време на сирените за въздушна атака, нейното сияещо лице и зелено-кафяви очи сякаш излъчваха пълната гама от състояния и емоции, които Украйна изпитва в момента: дълбока тъга, проблясъци на черен хумор, спомени за едно сигурно и щастливо минало и непоклатима национална гордост.", пише Рейчъл Донадио.

Тя пристига в украинската столица с нощния влак от Полша, тъй като от началото на войната въздушното пространство на Украйна е затворено за полети на гражданската авиация. "След като влязох в президентския комплекс, минах през няколко контролно-пропускателни пункта и лабиринт от тъмни и покрити с пясък коридори, охранявани от множество войници. Реалностите на военното време.", описва първите си впечатления журналистката.

"Ако Зеленски ръководи нация от цивилни, които за една нощ трябваше да се превърнат в бойци, то съпругата му е морален стожер за украинците.", споделя Донадио.

Докато руските ракети удрят цивилни цели, Олена Зеленска инициира програма за подпомагане на пострадалите украинци, разказва статията във VOGUE. Жената на държавния глава организира обучението на професионалисти в областта на психичното здраве, както и на хора, които да реагират при спешни случаи - учители, фармацевти, социални работници и полицаи.

„В по-общ план тази инициатива е насочена към подобряване на психичното здраве в страната“, каза тя. Това е модерен отговор на архаичната агресивна война - отговор, фокусиран не върху временното оцеляване, а върху живота.

Да бъдеш първа дама не е ролята, която Зеленска би мечтала да играе, пише Рейчъл Донадио. „Обичам да съм зад кулисите – и ми беше добре“, казва Олена. "Беше ми трудно да бъда в центъра на вниманието".

Двете жени провеждат два разговора. Тъй като VOGUE е модно издание, което в последните години показа и силен социален глас, то е и сцена, на която Зеленска да стъпи като искрен посланик на украинските дизайнери и мода, силно пострадали от войната.

Единия ден тя е облечена с копринена блуза в цвят екрю с черна кадифена панделка на врата и черна пола до средата на прасеца, а пепеляворусата ѝ коса е прибрана. На следващия ден косата ѝ е пусната около раменете. Носи широки дънки, масивни бели маратонки с жълти и сини детайли - цветовете на украинското знаме, специално изработени от The Coat за благотворителен проект, и риза в ръждив цвят с копчета.

"Не можех да не си помисля, че ризата беше в същия нюанс като изгорелите руски танкове, които видях по пътищата в Ирпен и Буча, предградията на Киев, където Украйна отблъсна руснаците. В Буча, мястото на потресаващия масов гроб, продължават разследвания за доказване на военните престъпления", разказва авторката на статия.

Разговорът криволичи между личното и интимното и стига до дебрите на световната политика. "Как новините за руските зверства в Буча промениха представата за войната?", пита Рейчъл Данадио.

"Първите седмици след атаката бяхме просто шокирани", отговоря Зеленска. "След Буча разбрахме, че това е война, която цели да убие всички ни. Война на изтреблението".

"Странно е да се говори за унищожаването на украинците и украинската мода в един и същи разговор, но това е когнитивният дисонанс на съвременна Украйна, където професионалисти от всички сфери се мобилизират у дома и в чужбина, за да подкрепят страната си. Този дисонанс е особено актуален в Киев, където можете да изпиете матча лате в някое кафене и след това да карате един час до Буча, за да посетите масов гроб. Трудно е да се разбере всичко.", заключава Донадио.

"Въпреки факта, че Зеленска упорито устоява на този натиск, е ясно, че войната ѝ нанася тежък удар. Понякога е тревожна и напрегната, сякаш притисната от постоянния избор между битката и бягството. Очите ѝ се пълнят с болка, особено когато говорим за загинали деца, а друг път поглежда през прозореца и кръстосва ръце на гърдите си в отбранителен жест. Това не е изненадващо. Когато Русия нахлу в Украйна, Володимир Зеленски стана цел номер едно, а тя и децата им са втори по ред. Не може да е лесно.", продължава с впечатленията си авторката на материала.

Войната кара Зеленска да препрочете „1984“ на Джордж Оруел. „Това е ужасно съвпадение. Това е картина на всичко, което в момента се случва в Русия“, казва тя.

Преди войната президентската съпруга е известна като защитник на уязвимите групи от населението, по-специално на децата със специални нужди. Тя работи много и за повишаване на осведомеността относно борбата с домашното насилие. Зеленска привлече известен украински готвач, за да преразгледа менютата на училищните столове и да добави повече плодове и зеленчуци към храната, която се състоеше главно от месо и картофи.

Зеленска помага за преговорите за въвеждането на украиноезични аудиогидове в най-известните чуждестранни музеи.

Сега продължава с тази си работа под нова форма - не на последно място, защото днес милиони украинци живеят в чужбина, особено в Европа. Училищната инициатива, разбира се, се променя, въпросът вече е дали децата изобщо ще могат да ходят на училище и дали всички деца ще имат достатъчно храна.

Рейчъл Донадио се среща и със Володимир Зеленски в неговия кабинет. Разпознава веднага бюрото му, което хората по целия свят са виждали в неговите редовни видео включвания.

Казах му, че съм дошла да говорим за друг фронт на войната - за този в тила, пише журналистката.

„Домът също е първа линия“, отговаря Зеленски с дълбокия си баритон на английски, преди да премине на украински.

Президентът казва, че разбира защо милиони украинци са напуснали страната, но тези, които са останали, трябва да бъдат пример за подражание, като се започне със семейството му. „Мога да бъда пример за една част от нашия народ, за голяма част“, ​​казва той. - Но жена ми е пример за жените и децата. Вярвам, че тя играе много важна роля за Украйна, за нашите семейства и за нашите жени."

В последните седмици новините за войната в Украйна неизменно вървят с тези за инфлацията и повишаващите се цени на газа. Авторката на VOGUE поставя и този въпрос и получва откровен отговор: „Ще бъда много честен и може би не особено дипломатичен: газът е нищо. COVID, дори COVID, е нищо в сравнение с това, което се случва в Украйна. Просто се опитайте да си представите, че това, за което говоря, се случва във вашия дом, във вашата страна. Все още ли мислите за цените на газа или тока?

Според Зеленски борбата надхвърля границите на Украйна. „Ние се борим срещу това, което може да се случи във всяка страна по света. Щом светът допуска това, значи не защитава собствените си ценности. Затова Украйна има нужда от подкрепа – максимална подкрепа“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024