Оливия Уайлд на корицата на Vogue: Момичето на д-р Хаус от другата страна на камерата

Познаваме Оливия Уайлд в ролята на "13" от сериала "Доктор Хаус", познаваме я като лошото момиче от "OC - Кварталът на богатите", виждали сме я и в sci-fi сагата "ТРОН", и в романтични комедии, и в сериали като Vinyl.

Най-новата роля на Уайлд обаче е зад камерата - като режисьор на филма "Don't Worry Darling". В очакване на премиерата му през 2022 г. момичето с "котешкия" поглед стана лице на корицата на Vogue.

"Don't Worry Darling" е вторият игрален филм, който Уайлд режисира след "Booksmart" с Бийни Фелдстийн (която изигра Моника Люински в сериала American Crime Story: Impeachment през 2021). Първият й филм не може да се похвали с особено висок касов успех, но прави достатъчно силно впечатление на киностудиата, за да започнат да се конкурират кой да финансира най-новия й проект.

Снимачният процес преобръща живота на 37-годишната Оливия Уайлд.

Не само защото първите месеци на продукцията съвпадат с началото на Covid-пандемията, която поставя под въпрос цялата реализация.

Първоначално водещата мъжка роля във филма е предложена на 27-годишния музикант Хари Стайлс (бивш член на групата One Direction), когото Уайлд забелязва заради ролята му в "Дюнкерк" на Кристофър Нолан. Стайлс отклонява поканата заради проблемите с планираните му концерти в същия период. Към проекта е привлечен Шая ЛаБьоф, но тогава настъпва световният локдаун заради Covid. Всички музикални сцени са затворени, а Хари Стайлс няма нищо против да поиска втори шанс за филма на Оливия Уайлд.

Връзката между двамата много скоро преминава границата от професионалните отношения към любовта.

Уайлд се разделя с партньора си Джейсън Судейкис (актьорът, който играе в хитовия сериал "Ted Lasso") - баща на двете й деца. Двамата поделят родителските права на Отис (7 г.) и Дейзи (5 г.), като пътуват между Лос Анджелис (където актрисата живее в къща под наем) и Лондон.

Когато връзката на Оливия Уайлд и Хари Стайлс става публично достояние, таблоидите не спират да обсъждат всичко, свързано с тях - от възрастовата разлика (тя е с 10 години по-голяма от партньора си), до това защо е "изоставила децата си", за да прекара лятната си ваканция с новия си партньор на яхта в Италия.

"Родителството те принуждава да бъдеш честен за начина, по който живееш живота си. То поставя под много ясен и точен фокус решенията, които вземаш. Мисля, че дължим на собствените си деца да бъдем щастливи. Те го усещат. Имат много силна интуиция. Абсурдна е идеята, че можеш да внушиш на децата си, че си щастлива, ако това не е истина", казва тя.

Уайлд коментира пред Vogue, че е "много лесно да контролираш жените, като вменяваш вина и срам. Но аз нямам време да се занимавам с неуместна вина и срам. През последното десетилетие полагам сериозни усилия, за да се науча да защитавам позиците си и да приемам своя глас сериозно".

Колкото до възрастта - Оливия Уайлд няма нищо против остаряването, а и времето сякаш няма никакво отражение върху външния й вид. Това, което се променя, е собствената й представа за себе си и за ролята й в живота.

"Много се вълнувам от това, че остарявам. Страхотно е, когато станеш прекалено стара, за да играеш тъпи роли. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-малко глупости толерираме", казва тя.

Уайлд описва "Don’t Worry Darling" като "женствена мистика на стероиди".

"Задавам въпроса какво сме готови да пожертваме, ако искаме да постъпим правилно. Готови ли сме наистина да взривим системата, която ни служи?", коментира тя.

Идеята за филма е дошла от неин разговор с една от най-известните феминистки от 70-те години в САЩ Глория Стайнъм.

Двете се запознават малко след като Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. Уайлд я пита какво би могла да направи, за да помогне на опозиционната кауза, а Стайнъм отговаря: "Спри да плащаш данъци". Актрисата реагира озадачено - "Не мога да го направя, все пак притежавам имущество, имам деца, не мисля, че бих могла".

Разговорът обаче я кара да се замисли: "Ето затова нищо не се променя. Кой човек би разрушил умишлено структурата, върху която е изграден целият им жизнен комфорт? Това е себеотдаване на ниво, което уважавам, но признавам, че съвсем не съвпада с моя начин на живот".

Главната й героиня е Алис (Флорънс Пю) - щастлива млада съпруга и домакиня, която започва да подозира, че не всичко е толкова хубаво в прекрасния й свят.

Съчетанието между фин хумор и сериозност е наследствено при Оливия Уайлд - тя е дъщеря на разследващи журналисти, на които се възхищава. Още като дете наблюдава работата на майка си в телевизията.

"Израснала съм в монтажната апаратна и наблюдавах майка ми във властовата й позиция. Виждах как се отнася към колегите си с уважение. Мога да си спомня как мъжете-монтажисти обръщаха внимание на нейните думи, гласът й носеше тежест. Имам късмета да бъда отгледана от жена, която винаги е била напълно независима и вярна на себе си, и от баща, който й се възхищаваше", казва тя.

Родителите й никога не са я спирали да проправя своя собствен път, дори когато решава да смени фамилията си от Кокбърн на Уайлд (в чест на Оскар Уайлд) и когато на 18 г. решава да замине за Италия и да живее в училищен автобус във Венеция. По същото време тя сключва брак с Тео Русполи - режисьор, фотограф и наследник на аристократично семейство. Двамата се развеждат през 2011, след осем години заедно.

Още оттогава Оливия Уайлд свиква да пътува и да възприема всяко ново място като нов дом. Същата визия тя предава и на своите деца.

"Прекрасно е, че и те стават номади, както и аз съм била винаги - да знаят, че независимо в коя държава се намират, те имат рутина и общност. Двамата са най-добри приятели и си помагат", казва тя за своите деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024