Омразата на антиваксърите убива: Австрийска лекарка не издържа на натиска и сложи край на живота си Снимка: © Getty Images

В петък общопрактикуващата лекарка Лиса-Мария Келермейр бе открита мъртва в кабинета си в провинцията в Австрия. От месеци тя предупреждаваше, че е атакувана и заплашвана от антиваксъри заради публичната ѝ позиция в защита на имунизацията срещу Covid-19.

Смъртта на лекарката стана повод президентът на Австрия Александър Ван дер Белен да излезе с позиция, че "омразата и нетолерантността нямат място в страната му".

Разследващите изключиха възможността за убийство. Работната версия на разследващите е, че жената сама е посегнала на живота си. Все още не се знаят подробности, но случаят се превърна във водеща тема в медиите и социалните мрежи, които е твърде вероятно да са допринесли за трагичния развой на събитията.

Омразата в онлайн пространството не спира дори и след съобщаването на новината.

Някои говорят с пренебрежение към работата ѝ като доктор, други лично я обиждат и изразяват презрение по неин адрес. В антиваксърска група един от членовете пише, че няма нужда да скърбим за починалата, тъй като е поставяла ваксини на други - изглежда грях, който те не могат да ѝ простят.

Не липсват и спекулации, че именно ваксината е сложила край на живота ѝ - разбира се, без никакви доказателства. Когато в група за конспиратори от Виена се посочва, че смъртните заплахи, които Келермейр е получавала, са неприемливи, отговорите са в стила: "Какво бихте направили, ако лекар инжектира вашето дете?"

Казусът придобива и политически измерения.

В петък народният представител от "Алтернатива за Германия" (партия от типа на българското "Възраждане") Харалд Латсч описва в Twitter лекарката като ваксинационен пропагандист и добавя, че според него тя "най-вероятно не е искала да живее с тази тежка вина повече".

Всички тези инсинуации провокираха политиците в Австрия да излязат с ясна публична позиция.

Здравният министър Йоханес Раух сподели, че е потресен от новината: "Като доктор тя отдаде живота си на здравето и благополучието на другите. Смъртните заплахи срещу нея и колегите ѝ бяха брутална реалност," пише той в Twitter.

Президентът също коментира темата в социалните мрежи: "Нека прекратим заплахите. Омразата и нетолерантността нямат място в нашата Австрия."

Никой от тях обаче не отговори на критиките, че полицията не е направила достатъчно, за да предпази лекарката.

Самата тя признава, че е разочарована от липсата на защита в подкаста "Inside Austria" дни преди смъртта си. В петък експертът по конспирации Пиа Ламберти, автор на книгата „FAKE FACTS – Как конспиративни теории определят нашето мислене“, коментира, че заплахите и насилието от крайнодесните конспиратори не се приемат сериозно и този тип подценявана агресия продължава да съществува през цялата пандемия.

Келермейр получава смъртни заплахи от антиваксъри в продължение на повече от седем месеца преди смъртта си.

Разследващите все още не могат да определят кой стои зад писмата, изпращани систематично до нея. В резултат на заплахите докторката стига до момент, в който се чувства принудена да спре да практикува професията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024