One size роклята и мисията, която събра стилиста Антония Йорданова и Dove Снимка: © Мира Дермендиева за BulevardBulgaria.bg

Тя е винаги екстравагантна, чупи клишета, обожава зеления цвят и признава, че се плаши от липсата на потребност да бъдеш различен.

Антония Йорданова е един от най-разпознаваемите български стилисти и дизайнери, моден редактор, създател на свой собствен бранд "Knapp" и водещ на рубрика в "Преди обед" по bTV.

Срещаме се с нея по повод първата ѝ колаборация с дезодоранта Dove Advanced Care.

От козметичната компания й поставят предизвикателство да създаде красива рокля „без размер“, която да седи елегантно на всяко тяло и моден стил.

"Красотата е във всички форми и размери" е една от най-разпознаваемите глобални каузи на Dove. Това е и мотивът, който Антония Йорданова влага в дизайна си.

One size роклята, която вече се продава в “Knapp”, е в цвят вдъхновен именно от новия аромат на дезодоранта DOVE Advanced Care – праскова и жасмин.

Част от приходите от продажбата на роклите ще бъдат дарени за благотворителна кауза - борба с рака на кожата съвместно с болница "Вита".

Посланици на кампанията са популярни български жени, които се припознават в каузата зад проекта. Сред тях са инфлуенсърите Мари Константин, Илияна Дадарова, Елена Сергова, Богдана Пеева, влогъра Ивана Александрова, риалити звездата Пам Велидис .

"От DOVE ме потърсиха с увереността, че именно аз съм човекът за тази колаборация. Имахме известни колебания за доста детайли, защото една рокля не е просто рокля. Тя е съвкупност от кройка, от материя, от подробности. Трябваше да е и Knapp, но да отговаря и на всички жени като тип фигура, излъчване, настроение, което носят", разказва ни тя.

Марката, която Антония създава преди 14 години, се отличава с големите обеми на моделите, авторските принтове и експлозия от цветове.

Dove присъстват в повече от 150 държави, като предлагат своите продукти за жени, мъже, бебета и деца. Новият им дезодорант с аромат на праскова Dove Advanced Care e със 72-часова защита. Патентованата технология за тройно овлажняване съчетава активни вещества с ефективно действие срещу изпотяване. Dove не извършва експерименти върху животни и има одобрение от страна на PETA.

За разлика от стандартната конфекция - Knapp преминават през различни процеси, чиято крайна цел е създаването на качествен и уникален продукт.

"Не познавах момичетата. Беше ми интересно всяка една от тях - с какво ще дойде, какво носи в себе си. За мен работата е в екип е много вдъхновяващо преживяване. Толкова различни момичета на едно място трябва да бъдат преобразени, да им избера прическа, грим, дребен аксесоар, нещо, което да не наруши усещането за роклята. Тя е акцент и за дезодоранта, който по много артистичен начин присъства в кадрите", разказва Антония.

Dove са едни от първите козметични брандове на българския пазар, които поставиха темата за "body positivity".

Концепцията им всяка жена да запази спецификите си и да се чувства самоуверена в тялото си, независимо от цвета на кожата, теглото или височината си, е пресъздадена и в роклята на Антония.

Въпреки че съдържа десетки метри плат (памук), тя е къса - търсен от модната дизайнерка ефект.

"Роклята трябва да идва с женствеността, която е дадена на жената от природата, и да се виждам максимално много от нея. Да имаме видимост до кожата, до извивките ѝ, ако щете дори до нюанса на тялото. Това е нещо, на което ние много държим - когато една жена се движи, роклята да се движи заедно с нея. Затова и кадрите от фотосесията са с тази динамика - максимално много видимост на кожата, на крайниците, дори на двигателната ѝ култура и как усеща тялото си", обяснява Антония.

Част от момичетата от фотосесията са ѝ споделили, че в роклята се чувстват като принцеси - усещане, което всяка жена трябва да изпитва за себе си, подчертава дизайнерът.

За Антония дрехата няма утилитарна функция - не е просто облекло, а допълнение на нашата индивидуалност, нещо, с което можем да се асоциираме.

"Това, което най-много ме плаши, защото аз си общувам с децата на мои приятелки от 15 г. нагоре, е, че те изпитват абсолютен ужас от това да бъдат различни, да се отличават от другите. За мен това е ужасяващо. Те трябва да са смели, много по-информирани и по-отворени за това, което се случва навън. Всичко, което може да бъде провокация, винаги може да го намериш във виртуалния свят", отговаря ни Антония на въпрос какви модни тенденции забелязва сред Gen Z поколението.

Никога не е било лесно да бъдеш различен, но сега става почти невъзможно в средата, в която "ако нямаш маратонки Balenciaga, ти си тотално аут".

"Експериментът, който можеш да правиш със себе си, е абсолютно необятен. Младите обаче нямат потребност да бъдат индивидуални и различни, дори с нещо малко", добавя стилистът, като си обяснява тази тенденция сред тях със страх от отхвърляне или излагане.

Според Антония Йорданова част от българките не са смели в начина си на обличане и това се дължи и на факта, че "няма приемственост" за хубавите марки на пазара.

"Винаги съм казвала това без притеснение, че може да прозвучи грубо. Те нямат установен стил и това е напълно нормално, защото в България никога не е имало кой знае какви основи след 60-те, 70-те. Тогава все още се усеща някаква космополитност. После става зле, защото се оформя един порочен кръг. Дори да има хубави марки на пазара, тук няма приемственост за това", категорична е тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024
Важно днес

Росен Желязков ли ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер?

Партията ще получи в понеделник мандат за съставяне на правителство

10:31 - 30.06.2024