Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Шестгодишно момиче от Бургас е било оперирано по спешност в „Пирогов“, след като е глътнало магнитни топчета като част от предизвикателство в социалната мрежа TikTok.

Това не е първият случай от опасната нова мода, казват лекари от столичната болница и призовават да се спре продажбата на магнитните топчета. Те са определяни като продукт "против стрес", развиващи мисленето и въображението на децата.

Историята на 6-годишната Мария беше публикувана във Facebook-профила на веригата за детски стоки „Хиполенд“, които призовават родителите да не купуват опасните предмети на децата си, независимо от възрастта им.

В момента момичето се бори за живота си. На 2 юли то погълнало три топчета в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да се имитира пиърсинг в устата с малките предмети с диаметър между 3 и 5 мм. Мария признава, че гледала клип в интернет и затова ги взела от по-големия си брат, използващ топчетата с научно-образователна цел в уроците за магнити в училище, казва майката на момичето пред Нова ТВ.

Мария проявява първите симптоми - силни болки в корема – месец и половина по-късно. След направена рентгенова снимка родителите разбират за проблема и момичето е откарано по спешност от Бургас в София и оперирано от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Той казва, че през последните няколко месеца в лечебното заведение зачестяват операциите на деца, глътнали топчета заради популярната игра в социалната мрежа.

„Преди Мария оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“.

Според него - родителите може и да не разберат дълго време за подобен инцидент, тъй като "при тази патология децата обикновено нямат никакви оплаквания".

На снимки на д-р Стоилов се вижда сформираната дълга верига от малки топчета. Те са произведени в Китай и са направени от много силна магнитна сплав. Попадайки в организма, залепват едно за друго, пробиват чревната стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Предметите не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

През май британската Национална здравна служба (NHS) призова магнитните предмети да бъдат забранени за продажба, защото са животозастрашаващи. 65 деца във Великобритания са се нуждаели от спешна оперативна намеса през последните три години. След призива здравните власти решиха да наложат забраната.

Наскоро ОАЕ също спря продажбата на малките топчета, няколко други държави са действали по същия пример. Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че предметите не трябва да се продават в търговската мрежа.

„Разговаряйте с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря, обяснете им за възможните сериозни и болезнени последици“, пишат от „Хиполенд“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC