Опасна нова мода в TikTok с магнитни топчета: 6-годишно дете е в болница Снимка: © Facebook.com/Хиполенд

Шестгодишно момиче от Бургас е било оперирано по спешност в „Пирогов“, след като е глътнало магнитни топчета като част от предизвикателство в социалната мрежа TikTok.

Това не е първият случай от опасната нова мода, казват лекари от столичната болница и призовават да се спре продажбата на магнитните топчета. Те са определяни като продукт "против стрес", развиващи мисленето и въображението на децата.

Историята на 6-годишната Мария беше публикувана във Facebook-профила на веригата за детски стоки „Хиполенд“, които призовават родителите да не купуват опасните предмети на децата си, независимо от възрастта им.

В момента момичето се бори за живота си. На 2 юли то погълнало три топчета в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да се имитира пиърсинг в устата с малките предмети с диаметър между 3 и 5 мм. Мария признава, че гледала клип в интернет и затова ги взела от по-големия си брат, използващ топчетата с научно-образователна цел в уроците за магнити в училище, казва майката на момичето пред Нова ТВ.

Мария проявява първите симптоми - силни болки в корема – месец и половина по-късно. След направена рентгенова снимка родителите разбират за проблема и момичето е откарано по спешност от Бургас в София и оперирано от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Той казва, че през последните няколко месеца в лечебното заведение зачестяват операциите на деца, глътнали топчета заради популярната игра в социалната мрежа.

„Преди Мария оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“.

Според него - родителите може и да не разберат дълго време за подобен инцидент, тъй като "при тази патология децата обикновено нямат никакви оплаквания".

На снимки на д-р Стоилов се вижда сформираната дълга верига от малки топчета. Те са произведени в Китай и са направени от много силна магнитна сплав. Попадайки в организма, залепват едно за друго, пробиват чревната стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Предметите не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

През май британската Национална здравна служба (NHS) призова магнитните предмети да бъдат забранени за продажба, защото са животозастрашаващи. 65 деца във Великобритания са се нуждаели от спешна оперативна намеса през последните три години. След призива здравните власти решиха да наложат забраната.

Наскоро ОАЕ също спря продажбата на малките топчета, няколко други държави са действали по същия пример. Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че предметите не трябва да се продават в търговската мрежа.

„Разговаряйте с децата за това, че не на всяко предизвикателство в социална мрежа трябва да се отговаря, обяснете им за възможните сериозни и болезнени последици“, пишат от „Хиполенд“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024