Орбан и Ердоган скрепиха партньорството си, като си размениха "конски сили" за подаръци Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на официална визита в Будапеща, където беше посрещнат топло от унгарския премиер Виктор Орбан. Срещата им е по повод 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, а двамата лидери решиха да скрепят партньорството си, като си размениха подаръци.

Орбан подари на турския президент кон, а от своя страна получи електрически автомобил турско производство. Унгарският премиер описа размяната на подаръци като "най-добрата сделка, която някога съм правил".

"За една конска сила получих 435", пошегува се той.

Двамата лидери проведоха среща, на която са обсъдили различни въпроси - не всички обаче бяха впоследствие коментирани публично. Унгария и Турция са последните държави-членки в НАТО, които продължават да блокират членството на Швеция във военния съюз - нито един от двамата управници обаче не повдигна темата в публични си изказвания.

От тях отсъстваха каквито и да било коментари по конфликта в Газа - въпрос, по който Орбан и Ердоган заемат възможно най-различни позиции.

Унгария се противопоставя или се въздържа по всички резолюции на Общото събрание на ООН, призоваващи за спиране на военните действия в Газа, докато Ердоган е сред най-върлите критици на Израел. Неговото правителство призова САЩ да оттеглят своята "безусловна подкрепа за Израел", и да помогнат за поне временното прекратяване на бойните действия.

По време на общата пресконференция Орбан заяви, че страната му "търси съюзници, с които можем да спечелим".

"Големият план е, че турците и унгарците ще побеждават заедно през 21-ви век", каза той.

Двамата лидери подписаха съвместна политическа декларация, с която обявяват, че отношенията им вече са на "ниво напреднало стратегическо партньорство".

"Желаем да засилим още повече връзките си в области като отбраната и енергетиката, където вече имаме ползотворно сътрудничество", заяви Ердоган.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024