"Орденът на еднорога" по HBO Max - сбъднатата мечта на Генди Тартаковски и българското студио "Змей" Снимка: © Max

За любителите на анимацията Генди Тартаковски е човек, който не се нуждае от представяне. Създателят на непреходни класики като "Самурай Джак", "Лабораторията на Декстър" по Cartoon Network, "Star Wars: Войната на клонингите", "Първично" и още много други, отдавна си е извоювал култов статут в жанра.

Знаменитият руснак обаче никога не се е задоволявал с минала слава и поредното доказателство за това е новата продукция на HBO Max "Орденът на еднорога", създадена съвместно с българското студио "Змей".

Историята

"Орденът на еднорога" разказва за група мистични войни, борещи се със злото през вековете - елфът Едред, магьосницата Мелинда и космическият монах Сенг. Духовете на тримата биват периодично възкресявани от техния верен спътник - роботът Коперник, след което се вселяват в телата на някои от най-великите личности от съответната епоха, като например викинга Ерик Червения и св. Женевив, покровителката на Париж.

Действието ни отвежда в Лондон през 1890 г., когато настъпва моментът за ново прераждане. Този път обаче нещата сериозно се объркват. Мелинда не успява да овладее напълно новия си приемник, Ема, която прави всичко възможно, за да отхвърли влиянието на магьосницата. Процесът не протича особено гладко и за Сенг, който попада в тялото на малко момче. Едред няма подобни проблеми, но дори неговото съзнание е доста замъглено - още едно необичайно явление.

Основната тема на сериала, заедно с битката със злото, са емоциите на героите и техните взаимоотношения. Това важи в най-голяма степен за Ема и Мелинда, които се борят за контрол върху обитаваното от тях тяло и силите на магьосницата, които биха могли да имат разрушителна сила, както се вижда на няколко пъти. Това, от своя страна, води до много интересен любовен четириъгълник. На Едред му липсва неговата любима Мелинда, но годеникът на Ема - Уинстън, също не се отказва от жената, в която е влюбен от дете.

Макар да не преминават през толкова сериозни емоционални перипетии, Сенг и Коперник са не по-малко интересни персонажи. Едно от нещата в образа на монаха, които феновете със сигурност ще оценят, е че именно той е най-честият проводник за неповторимото чувство за хумор на Тартаковски.

В "Орденът на еднорога" са налице всички елементи, типични за анимациите на именития режисьор. Всеки от главните герои има ясно изразена индивидуалност и своя специфична и незаменима роля в колектива. В същото време се обръща сериозно внимание и на наглед незначителни детайли, като например акцентите на героите. Това важни както за обикновените жители на Лондон, така и за имащите шотландски произход родители на Ема и руския илюзионист Димитри Динамо.

Кой стои зад проекта?

Едва ли ще е пресилено да се каже, че "Орденът на еднорога" е сбъдната мечта за Генди Тартаковски. Той разкрива, че идеята за сериала му е хрумнала още в началото на работата му за Cartoon Network преди повече от 20 години. По една или друга причина обаче проектът е оставал неосъществен. До този момент.

Основна роля в проекта има и българското студио "Змей". Основано в София през 2015 г., то създава "Златната ябълка" - първият анимационен сериал, базиран на българския фолклор, който си заслужи много позитивни отзиви в международен план.

От българското студио споделят, че етапите, в които българските артисти са участвали, са анимация, фазиране и почистване и оцветяване, като екипът им се е състоял от над 40 души. „Змей“ си партнира с френското студио "La Cachette" в работата по всички 10 епизода от първи сезон.

Първите два епизода на "Орденът на еднорога" вече са налични в HBO Max.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024