Снимка: © Getty Images

Кошмарът започва през август 2019. Тревър Рийд, бивш американски морски пехотинец от Тексас, е на гости на приятелката си Алина в Москва, когато е арестуван от руски полицаи.

Няколко дни преди да замине обратно за САЩ, колеги на Алина организират парти, на което Рийд е "окуражаван" от компанията да изпие голямо количество водка.

На връщане към вкъщи му прилошава, приятелите му отбиват колата и го оставят да слезе, но американецът едва стои на краката си и рискува да попадне под гумите на преминаващите автомобили. Позната на Алина се обажда на полицията, за да приберат Тревър в изтрезвителя.

Вместо да излезе на свобода след няколко часа, той преживява повече от 2 години в руски затвор.

През април 2022 Рийд най-после беше върнат у дома след продължителни преговори за размяна на затворници между Вашингтон и Москва.

Част от наказанието си той прекарва в психиатрична клиника в Русия, като описва преживяването в интервю за CNN като абсолютен ад.

"Бяхме в една килия с още седем затворници. Всички те имаха тежки психологически проблеми - поне повечето от тях. Над 50% от затворниците в тази килия бяха осъдени за убийство или серийни убийства, изнасилване и убийство, и т.н. Това бяха наистина неуравновесени хора. А килията отвътре... не беше хубаво място. Навсякъде по стените имаше следи от кръв - от затворници, които са посегнали на живота си или са посегнали на живота на други затворници, или са опитали да го направят", разказва той.

Тоалетната в помещението е дупка в пода. Изпражнения има не само по земята, но и по стените.

"Имаше хора в това място, които изглеждаха като зомбита", казва Рийд пред CNN. От страх, че може да бъде убит от съкилийниците си, той не може да заспи в продължение на два дни.

През 2020 г. младият мъж е осъден на 9 години затвор по обвинение, че проявил агресия срещу полицейските служители в патрулката. Руснаците твърдят, че той е посегнал на униформен по време на превоза към ареста и създал риск от катастрофа. Родителите на Тревър правят свое разследване, според което няма никакви доказателства за насилие или друга извънредна ситуация, която да е изменила курса на патрулния автомобил в нощта на инцидента.

Рийд смята, че вкарването му в психиатрията на затвора е наказание заради непрекъснатия опит да обжалва присъдата си.

"Много хора няма да одобрят това, което ще кажа, но аз смятах, че надеждата е слабост. Не исках да пазя надежда, че ще мога да се освободя по някакъв начин, за да не могат да ми я отнемат", казва той пред CNN.

Близките му не се отказват от тази задача, като успяват да организират среща с Джо Байдън, за да помолят за помощта му.

Размяната на затворници става след преговори, които продължават с месеци, докато междувременно напрежението между Вашингтон и Москва расте заради войната в Украйна.

През април Джо Байдън разрешава САЩ да освободи руския гражданин Константин Ярошенко - бивш пилот, осъден за съучастие в схема за трафик на кокаин от Колумбия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев