Оспорвана битка за Сената на САЩ, Републиканците печелят Камарата на представителите Снимка: © Getty Images

Републиканската партия спечели Камарата на представителите, но все още не е ясно кой ще държи контрола над Сената. Това показват моментните резултати от междинните избори в САЩ в сряда сутрин.

И двете конкуриращи се партии отбелязаха победи в едни от най-оспорваните междинни избори, които се съсредоточиха основно върху разочарованието на избирателите от високата инфлация и внезапното ограничаване на правото на аборт.

Демократите запазиха ключово място в Сената в Ню Хемпшир, където досегашният губернатор Маги Хасан победи републиканеца Дон Болдук, пенсиониран генерал от армията, който първоначално пропагандираше лъжите на бившия президент Доналд Тръмп, а после се опита да се отдръпне от някои от по-крайните си позиции.

Републиканците запазиха местата си в Сената в Охайо и Северна Каролина. Все още не са обявени резултатите в някои от ключовите щати като Джорджия, Пенсилвания, Аризона и Невада.

Борбата за Камарата на представителите също е оспорвана. Първите резултати показват успех за републиканците за място в 435-членната долната камара на Конгреса на САЩ. До момента те имат осигурени 171 места срещу 139 за демократите. За мнозинство са необходими 218 места и прогнозите са, че най-вероятно т.нар. Стара партия ще ги спечели.

Кой ще спечели битката за Сената обаче все още не е ясно. В момента е сигурно, че и двете партии имат по 47 места в 100-местната горна камара на Конгреса. До този момент в Сената имаше 50 демократи, 48 републиканци и 2-ма независими.

Демократите бяха изправени пред сериозни препятствия през цялата предизборна кампания. Управляващата партия почти винаги претърпява загуби на първите междинни избори след президентските, но демократите се надяваха, че гневът от решението на Върховния съд за отмяна на правото на аборт може да активизира избирателите им и тези тенденции да бъдат преобърнати.

Какво представляват междинните избори в САЩ и защо са важни?

САЩ провежда общи избори на всеки четири години - точно в средата на президентския мандат и именно заради това се наричат междинни. Гражданите гласуват за членове на 435-местната долна камара на Конгреса (Камара на представителите), 35 от 100-те членове на Сената (Горната камара). Сега ще бъдат избрани и 36 губернатори в отделните щати. Гражданите могат да гласуват както на място в избирателните секции на деня на вота, така и по-рано, с включена опция за гласуване и по пощата.

Изходът от надпреварите за Камарата на представителите и за Сената ще определи бъдещето за програмата и решенията на президента Джо Байдън, тъй като двете институции са изключително важни за прокарването на закони и президентски решения.

Във финалната си реч преди края на вота Байдън подчерта, че залогът е висок и обрисува мрачна картина, ако републиканците отново получат контрол над Конгреса. Президентът прогнозира, че противниковата партия ще използва мнозинството си, за да ограничи правата на американците и да премахне програмите за социално подпомагане.

"Животът ни ще се определя от това, което ще се случи през следващата година или три години. Това ще определи как ще изглеждат следващите няколко десетилетия", каза Байдън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024