Правителството на Казахстан беше принудено да подаде оставка, а в столицата Нур-Султан, в най-големия град Алмати и още няколко региона на страната беше въведено извънредно положение заради избухнали масови граждански протести.

Демонстранти са успели да превземат старата президентска резиденция в Алмати. Сградата на кметството също е щурмувана, твърди местната медия "Закон.кз". РБК цитира видеоклипове в Telegram-канала "Милитарист" от 5 януари, според които някои униформени полицаи са се присъединили към протестиращите, вместо да ги атакуват. Кадрите показват как гражданите използват камионите на полицията, за да се придвижват по време на шествието, а служителите на реда ги придружават.

Причината за напрежението е двойното повишение на цените на втечнения природен газ от началото на годината. Първите протестни демонстрации започнаха още на 2 януари в западната Мангистауска област и не бяха прекратени дори след решението на правителството да върне цената на горивото до по-ниски стойности.

В нощта на 4 срещу 5 януари напрежението се прехвърли и в столицата Алмати, където няколко хиляди души бяха разпръснати от полицията със сълзотворен газ и звукови гранати. В социалните мрежи се разпространяваха клипове, на които се вижда как протестиращи чупят и палят полицейски патрулни коли.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе извънредно положение за две седмици, като забрани всички масови събирания и наложи комендантски час от 23 ч. до 7 ч. сутринта.

В Алмати беше спрян достъпът до мобилен интернет и не работеха няколко от най-масовите чат-приложения като WhatsApp, Telegram и Signal. Блокирани са и няколко новинарски сайта, които отразяват протестите.

Часове по-късно Токаев освободи правителството и назначи нови министър-председател - бившия финансов министър Алихан Смаилов.

Токаев пое управлението на Казахстан през 2019 г. след оттеглянето на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев (президент на бившата съветска република в продължение на близо 30 години). Токаев беше посочен лично от Назарбаев, макар че формално се яви на избори и ги спечели с над 70%.

В чест на Назарбаев името на столицата Астана беше сменено на Нур-Султан. 81-годишният политик заема почетна позиция на "първи президент-лидер на нацията" и до днес оглавяваше Съвета за сигурност на Казахстан, като продължаваше да упражнява силно влияние върху властта. Заради протестите обаче е подал оставка, а службите ще бъдат управлявани от президента Токаев.

Според РБК в няколко града на страната протестиращите са скандирали "Дядо, махай се" - имайки предвид именно бившия президент на страната.

Токаев направи обръщение към народа в 21 часа местно време (15 ч. българско). Той заяви, че Силите за сигурност ще действат безмилостно срещу "платените демонстранти и хулиганстващите елементи" и обеща скоро да предложи мерки за политическа трансформация. Токаев увери, че ще остане в столицата въпреки слуховете, че е напуснал страната.

Протестите са третата вълна на размирици в Казахстан след 2011 г., когато в Жанаозен полицията уби 16 души в опит да потуши гражданските бунтове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024