Снимка: © Twitter/Mans Molander

Мъже журналисти в няколко големи новинарски издания в Афганистан покриха лицата си в ефир. Те поставиха черни маски върху лицата си в знак на протест срещу новата заповед на талибаните, според която всички жени, включително и телевизионните водещи, трябва да покриват лицата си публично.

Техните действия накараха и други мъже в страната да публикуват снимки с покрити лица, като част от кампания в социалните мрежи, разрастваща се под девиза "Освободете лицето ѝ" (#FreeHerFace).

Според новия указ на талибаните, жените и по-големите момичета трябва покриват лицата си публично и да избягват да излизат навън, ако е възможно. Миналата седмица Министерството добродетелта в страната заяви, че „решението е окончателно и няма място за дискусия“.

„Правилото грубо нарушава правата на жените за свобода на изразяване, както и личната им автономия и религиозни убеждения“, казват Хедър Бар и Сахар Фетрат, асоцииран директор по правата на жените за Human Rights Watch.

Говорителите на талибаните отговориха на общественото недоволство, като посочиха, че указът не е задължителен. Това тяхно изказване обаче противоречи на техните усилия за прилагане на новата мярка.

В кампанията в социалните мрежи се включиха редица журналисти и телевизионни водещи. Един от тях е Несар Набил, водещ на новините по TOLONews в Кабул. Към него се присъединиха и американската журналистка от ирански произход Асиех Намдар, както и редица други граждани и активисти от Афганистан и други части на света.

„Това ще предотврати и достъпа до информация за хора с увреден слух, които четат по устни или разчитат на визуални речеви знаци“, допълват те в общо становище.

Откакто превзеха Кабул през август, талибаните отмениха много права на жените в Афганистан, въпреки предварителните им обещания за по-справедлив режим. Военната групировка ограничи достъпа на момичетата до образование, като им забрани да посещават училища за средно образование и ограничи възможностите на жените за работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170