"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан Снимка: © Twitter/Mans Molander

Мъже журналисти в няколко големи новинарски издания в Афганистан покриха лицата си в ефир. Те поставиха черни маски върху лицата си в знак на протест срещу новата заповед на талибаните, според която всички жени, включително и телевизионните водещи, трябва да покриват лицата си публично.

Техните действия накараха и други мъже в страната да публикуват снимки с покрити лица, като част от кампания в социалните мрежи, разрастваща се под девиза "Освободете лицето ѝ" (#FreeHerFace).

Според новия указ на талибаните, жените и по-големите момичета трябва покриват лицата си публично и да избягват да излизат навън, ако е възможно. Миналата седмица Министерството добродетелта в страната заяви, че „решението е окончателно и няма място за дискусия“.

„Правилото грубо нарушава правата на жените за свобода на изразяване, както и личната им автономия и религиозни убеждения“, казват Хедър Бар и Сахар Фетрат, асоцииран директор по правата на жените за Human Rights Watch.

Говорителите на талибаните отговориха на общественото недоволство, като посочиха, че указът не е задължителен. Това тяхно изказване обаче противоречи на техните усилия за прилагане на новата мярка.

В кампанията в социалните мрежи се включиха редица журналисти и телевизионни водещи. Един от тях е Несар Набил, водещ на новините по TOLONews в Кабул. Към него се присъединиха и американската журналистка от ирански произход Асиех Намдар, както и редица други граждани и активисти от Афганистан и други части на света.

„Това ще предотврати и достъпа до информация за хора с увреден слух, които четат по устни или разчитат на визуални речеви знаци“, допълват те в общо становище.

Откакто превзеха Кабул през август, талибаните отмениха много права на жените в Афганистан, въпреки предварителните им обещания за по-справедлив режим. Военната групировка ограничи достъпа на момичетата до образование, като им забрани да посещават училища за средно образование и ограничи възможностите на жените за работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024