"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан Снимка: © Twitter/Mans Molander

Мъже журналисти в няколко големи новинарски издания в Афганистан покриха лицата си в ефир. Те поставиха черни маски върху лицата си в знак на протест срещу новата заповед на талибаните, според която всички жени, включително и телевизионните водещи, трябва да покриват лицата си публично.

Техните действия накараха и други мъже в страната да публикуват снимки с покрити лица, като част от кампания в социалните мрежи, разрастваща се под девиза "Освободете лицето ѝ" (#FreeHerFace).

Според новия указ на талибаните, жените и по-големите момичета трябва покриват лицата си публично и да избягват да излизат навън, ако е възможно. Миналата седмица Министерството добродетелта в страната заяви, че „решението е окончателно и няма място за дискусия“.

„Правилото грубо нарушава правата на жените за свобода на изразяване, както и личната им автономия и религиозни убеждения“, казват Хедър Бар и Сахар Фетрат, асоцииран директор по правата на жените за Human Rights Watch.

Говорителите на талибаните отговориха на общественото недоволство, като посочиха, че указът не е задължителен. Това тяхно изказване обаче противоречи на техните усилия за прилагане на новата мярка.

В кампанията в социалните мрежи се включиха редица журналисти и телевизионни водещи. Един от тях е Несар Набил, водещ на новините по TOLONews в Кабул. Към него се присъединиха и американската журналистка от ирански произход Асиех Намдар, както и редица други граждани и активисти от Афганистан и други части на света.

„Това ще предотврати и достъпа до информация за хора с увреден слух, които четат по устни или разчитат на визуални речеви знаци“, допълват те в общо становище.

Откакто превзеха Кабул през август, талибаните отмениха много права на жените в Афганистан, въпреки предварителните им обещания за по-справедлив режим. Военната групировка ограничи достъпа на момичетата до образование, като им забрани да посещават училища за средно образование и ограничи възможностите на жените за работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023