Снимка: © Getty Images

От днес (1 декември) в сила влизат нови правила за пристигащите в България от чужбина. Те са описани в обновена заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена във връзка с удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022 г.

Условията за пристигащи от държави от „зелена“ и „оранжева“ зона, които не разполагат със зелен сертификат, се затягат. Всеки, който докаже ваксинация, преболедуване или отрицателен тест с документ, е освободен от карантина. Останалите ще бъдат поставени в изолация минимум 3 дни.

Досега отрицателен тест за прекратяване на този вид карантина можеше да се предостави в рамките на първите 24 часа след пристигането. От 1 декември обаче негативен резултат от Covid-проба (PCR или антигенна) може да се представи пред властите едва след 72-ия час от влизането в страната. Тогава изолацията се прекратява.

В „зелената зона“ са Испания, Швеция, Малта и Ватикана.

За пристигащите от „червена зона“ отпада задължителният PCR-тест, който досега се изискваше дори от ваксинираните и преболедувалите. Занапред пътуващите от тези страни, включително завръщащите се българи, ще трябва да представят само зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или направен PCR тест от последните 72 часа.

Всеки, който не представи сертификат при влизане от „червена зона“, се поставя под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

В „червената зона“ са Великобритания, Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Словакия, Австрия, Нидерландия, Чехия, Германия, Полша и още европейски страни. Там влизат също Бразилия, Южна Корея, Чили и много африкански държави (вижте всички тук).

Заради варианта „Омикрон“ на територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Българите, връщащи се от тези страни, се поставят под карантина за срок от 10 дни.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция