От 1 декември влизат в сила нови правила за пристигащите в България Снимка: © Getty Images

От днес (1 декември) в сила влизат нови правила за пристигащите в България от чужбина. Те са описани в обновена заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена във връзка с удължаване на извънредната епидемична обстановка до 31 март 2022 г.

Условията за пристигащи от държави от „зелена“ и „оранжева“ зона, които не разполагат със зелен сертификат, се затягат. Всеки, който докаже ваксинация, преболедуване или отрицателен тест с документ, е освободен от карантина. Останалите ще бъдат поставени в изолация минимум 3 дни.

Досега отрицателен тест за прекратяване на този вид карантина можеше да се предостави в рамките на първите 24 часа след пристигането. От 1 декември обаче негативен резултат от Covid-проба (PCR или антигенна) може да се представи пред властите едва след 72-ия час от влизането в страната. Тогава изолацията се прекратява.

В „зелената зона“ са Испания, Швеция, Малта и Ватикана.

За пристигащите от „червена зона“ отпада задължителният PCR-тест, който досега се изискваше дори от ваксинираните и преболедувалите. Занапред пътуващите от тези страни, включително завръщащите се българи, ще трябва да представят само зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или направен PCR тест от последните 72 часа.

Всеки, който не представи сертификат при влизане от „червена зона“, се поставя под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

В „червената зона“ са Великобритания, Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватия, Словения, Словакия, Австрия, Нидерландия, Чехия, Германия, Полша и още европейски страни. Там влизат също Бразилия, Южна Корея, Чили и много африкански държави (вижте всички тук).

Заради варианта „Омикрон“ на територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства.

Българите, връщащи се от тези страни, се поставят под карантина за срок от 10 дни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича.

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022